Gezi Davası kapsamında hiç çekmediği bir filmi çekmekle suçlanan ve hakkındaki 18 yıl hapis cezası geçtiğimiz haftalarda Yargıtay tarafından onanan Çiğdem Mater T24'ten Gökçer Tahincioğlu'na konuştu. 

Mater, "Bu davada yargılanan hiç kimsenin suçu yok, bunu bizi yargılayıp mahkum edenler de gayet iyi biliyor; hâkimlere sormalı, adaletsiz davrandığınız duygusuyla nasıl baş ediyorsunuz?” dedi.

"'KEŞKE YURTDIŞINDAN GELMESEYDİM' DEMEDİM

Yurtdışında olduğu halde Gezi davası için Türkiye’ye geldiğinde tutuklandığı hatırlatılan Mater, “'Keşke gelmeseydim’ dediğim olmadı; ama en altından en üstüne, devlet mekanizmasının tamamı Gezi davasından tutuklu yargılanan yedi kişi için her gün ‘Keşke gitselerdi’ diyor olabilir, kanıtlayamam ama bence mümkün” şeklinde konuştu.

Hiç çekilmemiş bir film nedeniyle yargılanıp cezalandırıldığını söyleyen Mater, “2019-2020 arasını, mahkemenin ‘çekildiğini’ iddia ettiği filmi çekmediğimi anlatmaya çalışarak geçirdim. Sonrasında da ‘Gezi başarısız oldu, o yüzden filmden vazgeçtikleri değerlendirilmiştir’ tespitiyle uğraştım. Çekilmemiş bir filmin ‘yokluğunu’ kanıtlamak epey zor oldu. Çekilmeyen filmden 18 yıl almayı da kendime anlatmam epey zor tabii” dedi.

"ADALETSİZ DAVRANDIĞINIZ DUYGUSUYLA NASIL BAŞ EDİYORSUNUZ?"

Mater şöyle devam etti:

“Çok ağır bir adaletsizlik duygum var ama memlekette yüz küsur yıldır olan adaletsizliklere bakınca, hem yalnız olmadığımı hem de bunun bana, bize özel olmadığını tabii ki biliyorum. Bu davada yargılanan hiç kimsenin suçu yok, bunu bizi yargılayıp mahkûm edenler de gayet iyi biliyor. Sanırım bu soruyu hakimlere de sormalı: Adaletsiz davrandığınız duygusuyla nasıl baş ediyorsunuz? :)”

"TAHLİYEYİ BİZ ÇIĞLIKLARLA KARŞILADIK, MÜCELLA AĞLAYARAK’

Aynı davadan yargılanıp birlikte hapis yattıkları Mücella Yapıcı’nın tahliyesi sonrası ne hissettikleri sorulan Çiğdem Mater, “Üç kişilik, bir buçuk yıllık bir hayat, bir mekân… Mücellâ’nın tahliye haberini -bu kez teamülün aksine- önce biz duyduk, hatta Mine telefon ederek dışarıya haberi iletti. İnfazdan gelen memur arkadaş, mazgalı açıp ‘Mücellâ tahliye’ dediğinde biz çığlıklarla karşıladık haberi, Mücellâ ise ağlayarak. Sadece tahliyeyi öğrendik, sebebini bilmiyorduk, dolayısıyla hakkımızdaki hükmün onandığını aradan bir süre geçtikten sonra öğrendik” ifadelerini kullandı.