dokuz8HABER/Bekir Güneş (@bekirgne2 )

Amedsporlu kadın futbolcular erkeklerden çok daha iyi bu işi ve diğer işleri yaptıklarını belirterek "Kadınların istedikleri zaman yapamayacakları hiçbir şeyin yok" dediler.

Amedspor Türkiye'de çok önemli bir fark yarattı. Amedspor kadın futbol takımı ise bütün zorluklara rağmen örnek oldu. Maddi imkansızlıklar ve deplasmanlarda yaşadıkları sorunlar onları diğer takımlardan ayıran en önemli farklılıklar oldu. Amedsporlu kadın futbolcularla 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününü ve bazı erkeklerin kendilerine olan bakışlarını konuştuk.

YEŞİM MEŞE: KADINLARIN BAŞARAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOK

Amedspor'un kadın futbolcusu Yeşim Meşe erkeklerin yapamadıklarını da yaptıklarını belirterek, "Öncelikle bizi sahada görüp şaşıran çok insan oluyor kadın futbol oynar mı diye. Bizim erkeklerden hiçbir eksiğimiz erkeklerin yapıp da bizim yapamadığımız hiçbir şey yok. Biz istesek başaramayacağımız hiçbir şey de yok. Burada olduğumuz için çok mutluyuz bizi destekleyen çok insan var. Herkes bizimle gurur duyuyor. Kadınları her zaman evde yemek yapan, temizlik yapan, erkeklerin kölesi olarak gören çok kişi var ama yanılıyorlar. Biz erkeklerin yapamadıklarını da yaparız. Bizim yerimizde olmak isteyen bir sürü insan var. Onun için her zaman söylüyorum kadınların yapamayacağı başaramayacağı hiçbir şey yoktur" dedi.

DİLAN KAYA: KADINLARIN KENDİLERİNE GÜVENMELERİ LAZIM

Amedspor'un bir diğer oyuncusu ise Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okuyan Dilan Kaya. Kaya hem tıp Fakültesi gibi çok zorlu bir bölüm okuyor hem de Amedspor'da büyük bir başarı ile ter döküyor. Kaya, kadın olarak bir çok alana yönelebildiklerini ifade ederek, "Futbol benim için bir tutku. Hem futbol oynayıp hem de tıp fakültesini başarı ile devam ettirebiliyorum. Buna inanıyorum ki birçok kişi de arkamdan gelecektir. Amedsporlu kadınlar olarak bütün kadınlar emekçi kadınlar gününü kutluyorum. Kadınlar çok güçlüdür her alana yönelebilirler hiçbir şeyi başaramayız diyemezler. Erkeklerin başaramadığı şeyleri biz başarabiliriz hatta bizim yapabildiklerimizi erkekler yapamaz. Kadınların kendilerine güvenmeleri lazım. Baskıyı bir yerde kırmamız lazım. Daha güzel bir dünya için öncelikle kendi üzerimizdeki baskıyı kırmamız gerekiyor. Daha özgür ve barışçıl bir dünya için öncelikle kendi önümüzdeki engelleri kırmalıyız. Babası izin vermiyorsa öncelikle babasına karşı dik durabilmeli ki dünyaya açılsın. Evde durmamaları lazım. Kadınlar futbol oynayamaz diyenlere de çok karşı çıkıyorum. Çok başarılı kadın futbolcu arkadaşlarımız var. İnsanlara yardım eden iyi bir doktor ve Amedspor'u başarılı bir yere getirmek istiyorum" diye konuştu.

ZELAL BATURAY: KÜRT KADINLARINDAKİ AZİM ERKEKLERDEN DAHA ÇOKTUR

Amedspor'un kaptanı ise Gaziantep Üniversitesi Beden Eğitimi mezunu Zelal Baturay. O da erkeklerdeki kadın algısının yıkılması gerektiğine dikkat çekiyor. "Kadınlar bir obje değildir" diyen Baturay, "Bizim takımımız 2009'da kuruldu. Sürekli izin verilmiyordu saha bulamıyorduk. Çok mücadele verdik çok hırslıydık ve başardık. Biz 2 sene üst üste şampiyon olup birinci lige yükseldik. Güneydoğu'daki algıyı biraz da olsa kırdık. Her zaman söylüyorum Kürt kadınlarındaki hırs azim erkeklerden daha çoktur. Güneydoğu'da bizim dışımızda 1.ligde oynayan başka bir kadın takımı yok. Eskiden çok sorunlar yaşıyorduk. Aileler izin vermiyordu ama şimdi aileleri kendileri çocuklarını oynamaları için teşvik ediyor" ifadelerini kullandı.

CHINDINMA FAVOUR EDEJİ: KADINLAR DA BU İŞİ ÇOK İYİ YAPABİLİR

Amedspor'a yurdışından gelen kadın futbolcular da var. Onlardan biri de Nijerya'dan Diyarbakır'a gelen Chıdınma Favour Edeji. O da Amedspor'da oynamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek şunları söyledi: "Kadın olmaktan çok mutluyum. Dünyaya bir kez daha gelsem yine kadın olmak isterdim. Kadınlar da bu işi çok iyi yapabilir. Ben de bu işi yapmaktan çok mutluyum."