Haber: Gökhan Korkmaz

KHK ile görevlerinden ihraç edilen kişilerin hikâyelerini binlerce insana ulaştıran KHK TV muhabiri Ahmet Erkan Yiğit Sözlü 30 Nisan 2024 tarihinde Osmaniye 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde terör örgütü üyeliği ile terörün finansmanına muhalefet iddiasıyla yargılanacak.

Dava öncesinde sosyal medya üzerinden STK’lara ve basın meslek örgütlerine yönelik Türkçe ve İngilizce çağrıda bulunan Yiğitsözlü, mahkemenin KHK TV’nin susturulması amacıyla açılan bir mahkeme olduğuna dikkat çekti.

Yiğitsözlü, sivil toplum kuruluşlarını, basın örgütlerini ve konuya duyarlı hukukçuları ve aktivistleri gözlemci olarakta mahkemeyi izlemeye davet etti.

Yiğitsözlü’nün sosyal medya üzerinden  Türkçe ve İngilizce paylaştığı çağrı mesajı şöyle:

"Gazeteci örgütleri ve STK’lara çağrı

15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrasında hükümetin çıkardığı KHK’larla yüz binlerce insan anayasa ve uluslararası kanunlara aykırı olarak savunması alınmadan ve mahkeme edilmeden cezalandırıldı.

Kanunlarda yazmayan suçlar nedeniyle temel hakları ve kazanılmış hakları gasp edilerek, işlerinden atıldı. Terörle ilişkilendirilerek, savunmasızca toplumun önüne atılan, ülke dışına çıkmaları yasaklanan bu insanların özel sektörde çalışmasına izin verilmedi. Düşük ücretlerle ve kayıt dışı çalışmak zorunda kaldılar.

Ülke için büyük bir sosyal sorun olan KHK mağdurları ne yazık ki ulusal ve yerel medyada haber konusu olmadı. Yok sayılan ve korkutulan bu kitlenin mağduriyetleri ancak sınırlı sayıda sosyal medyada gündeme getirildi.

Talihsiz darbe girişimin üzerinden 3 yıl geçtikten sonra KHK Platformları ve YouTube üzerinden yayın yapan KHK TV kuruldu. Bu sivil girişimler dönemin içişleri bakanı tarafından terörizmle ilişkilendirildi. KHK TV YouTube kanalına erişim engeli getirildi.

Bu olumsuzluklara rağmen KHK TV 5 yıldan beri kesintisiz olarak varlığını sürdürmeyi başardı. Binlerce KHK mağdurunun yaşadıklarını belgesel filmlere dönüştürdü. KHK sonrası değişen hayat hikâyelerini yayınlayarak, bu karanlık ve hukuksuz döneme dair toplumsal hafıza oluşturdu ve belgeler bıraktı.

Nihayetinde, KHK TV gönüllü muhabiri ve editörü Ahmet Erkan’a “Terör Örgütü Üyeliği”nden dava açıldı.

Basın ve ifade hürriyeti anayasal ve evrensel haklar kapsamında güvence altında olmasına ve iki binden fazla KHK TV videosunun bir tanesinde dahi terör, şiddet, kin ve nefret söylemi tespit edilmemesine rağmen Gazeteci Ahmet Erkan “Terör örgütü üyeliği” ile “Terörün finansmanına muhalefet” suçlamasıyla yargılanacaktır.

Bu mahkeme kişisel bir yargılama olmanın ötesinde bir “Basın ve ifade hürriyeti” yargılamasıdır. Hukuksuzluğa uğramış mağdur ve mazlumların seslerini duyurabildikleri tek medya kuruluşu olan KHK TV’nin susturulması amacıyla açılan bir mahkemedir.

Bu nedenle, ulusal ve uluslararası hak savunuculuğu yapan sivil toplum kuruluşlarını, gazetecilik ve medya örgütlerini, konuya duyarlı hukukçuları ve aktivistleri “GÖZLEMCİ” olarak mahkemeye davet ediyoruz.

Tarih: 30 Nisan 2024

Saat: 10.30

Yer: Osmaniye 2. Ağır Ceza Mahkemesi"