dokuz8HABER’in bir süredir sürdürdüğü 'Yerel Medya'da Kadın Gazetecilerin Seçim Haberciliği Alanında Kapasitesini güçlendirme" projesi yerel seçimlere yönelik çalışmaların ardından 1 Mayıs'ta da Ege ve Akdeniz bölgesinden kadın gazetecilerin yoğun çalışmalarının ardından başarıyla tamamlandı.

Çalışma kapsamında ilk olarak 22-24 Eylül 2023 tarihlerinde İzmir Seferihisar'da İzmir, Aydın, Manisa, Denizli, Bursa, Sakarya, Balıkesir, Afyonkarahisar gibi kentlerden kadın gazeteci ağırlıklı yerel gazetecilerin katılımıyla "seçim haberciliği eğitim programı" hayata geçirilmişti. Ardından 30 Kasım-2 Aralık tarihleri arasındra bu sefer Mersin'de Mersin'de Çukurova Bölge Eğitimi düzenlenmişti. Bu eğitime de Adana, Mersin, Hatay, Antalya, Gaziantep, Adıyaman, Malatya gibi kentlerden yine kadın gazeteci ağırlıklı yerel gazeteciler, sivil toplum temsilcileri, yurttaş habercileri katılım sağladı. Mart 2024 Yerel Seçimleri'ne yönelik "Seçim Haberciliği" odaklı hazırlıklar kapsamında hayata geçirilen bu eğitimlere büyük bölümü kadın gazetecilerden oluşan 53 yerel gazeteci, yurttaş habercisi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

dokuz8AKADEMİ'nin "Yerel Medya'da Kadın Gazeteciler İçin Seçim Haberciliği" eğitim programları İzmir'de başlıyor! dokuz8AKADEMİ'nin "Yerel Medya'da Kadın Gazeteciler İçin Seçim Haberciliği" eğitim programları İzmir'de başlıyor!

Bu eğitim katılımcılarının 22'si kadın olmak üzere 33'ü seçim kampanyası öncesinde ve sürecinde çeşitli amaçlara yönelik haberler yaptı ve hem 8 Mart'ta, hem 31 Mart seçim gününde ve sonrasında da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde bölgelerinde alanlara çıkarak haberler yaptılar. Seçim sürecinde de önemli bir etkinlik gösterdiler. 

Yine çalışma kapsamında 14 canlı yayın hayata geçirildi. Eğitim katılımcıları onlarca haber yaparak öğrendiklerini de uygulama şansı buldular. Ege ve Akdeniz ağırlıklı bu ilk çalışmanın ardından bir araya gelen kadın gazeteciler bu çalışmayı ülke çapına yayma ve "Yerel Medya'da Kadın Koordinasyonu" kurma kararı aldılar. Bu çerçevede dokuz8AKADEMİ Genel Koordinatörü Nurcan Seven'in kolaylaştırıcılığında çalışmalara başlamaya hazırlanan 'Yerel Medya Kadın Koordinasyonu"nun ilk girişiminde Aydın, Manisa, İzmir, Denizli, Adana, Mersin, Tekirdağ, Eskişehir, Hatay, Gaziantep, Diyarbakır'dan kadın gazeteciler bulunuyor. 

dokuz8HABER yayın serisi sürüyor: Ege Yerel Medyasında Kadın Gazeteci Olmak dokuz8HABER yayın serisi sürüyor: Ege Yerel Medyasında Kadın Gazeteci Olmak

Kadınların yerelde daha görünür olması ve kadınlar arası mesleki dayanışmayı geliştirmek ve habere kadın bakış açısını taşımayı amaçlayan Yerel Medya Kadın Koordinasyonu düzenleyeceği "Yerel Medya'da Kadın Gazeteciler Kampı"yla kuruluşunu da ilan edecek ve bu  sürece de ilk etapta 13 bölüm olarak dokuz8TV'de yayınlanacak olan "Yerel Gündem Kadın" başlıklı bir program serisiyle hazırlanacak. Koordinasyon düzenleyeceği bölge eğitimleriyle de, yereldeki kadın gazetecilerle bir araya gelecek.