Geçtiğimiz hafta Uluslararası Yörük Türkmen Çalıştay’ındaki tartışmalarla gündemde kalan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde bir şeyler oluyor.

Önce gerçekleşme sırasına göre olguları sıralayalım.

1)      Görevden alınan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Özgür, mahkeme kararı ile tiyatroya geri döndü. Bunun üzerine, Muhittin Böcek’in Genel Sanat Yönetmenliği’ne atadığı Gökhan Avkıran görevden alınarak kızağa çekildi. Avkıran yerine göreve Başlatılan Mehmet Özgür de ilk iş olarak tiyatrodaki bazı isimleri sürgüne gönderdi, bazılarını da işten çıkardı.

2)      Bugüne kadar, bütün dünya’da uygulandığı biçimi ile 24/48 esasına göre; yani bir tam gün çalışıp, iki tam gün dinlenme, çalışan itfaiyeciler, normal mesai olan 08.00 – 17.00 sistemine geçirilmeye çalışıldı. İtfaiyeciler bu duruma tepki gösterdiler.

3)      ASAT’ta çalışan işçiler, Büyükşehir Belediyesi’nin diğer birimlerinde çalışan taşeron işçilere ödenen enflasyon farkının kendilerine ödenmediğini söyleyerek bir günlük eylem yaptılar. Bunun üzerine ASAT, Türk Dil Kurumu sözlüğünden alıntı yaptığı bir ihtar metnini çalışanlara gönderdi.

4)      Çevre ve Sağlık Daire Başkanlığı’nda görev yapan ilaçlama işçilerinin 6 saat olan mesaileri, 8 saate çıkarılmak istendi. Kimyasal madde ile çalıştıkları için 6 saatin üstünde çalışmaması gereken ilaçlama işçileri buna tepki gösterdi.

5)      Son olarak da, geçtiğimiz hafta önce Türk İş Sendikası damgalı bir belge whatsapp üzerinden dolaşıma sokuldu. Belgede, taşeron işçilerin unvanları yazılarak, bu unvanlar 6 kategoriye ayrılırken, en düşük kategoriye 5450 TL, en yüksek kategoriye de 6350 – 6400 TL maaş yazılıydı. Bu belge üzerine başta Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı olmak üzere pek çok çalışan tepki gösterdi. Hatta, Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Güven Uluğtekin’in odası basmaya varacak kadar yoğunlaşan tepkiler, sağduyulu isimlerin araya girmesi ile yatıştırıldı. Türk İş yetkilileri bu belgenin kendilerine ait olmadığını, kendilerinin böyle bir yetkisinin bulunmadığını ve bir evrakta sahtecilik ile karşı karşıya olduklarını söylediler. Ardından, bir gün sonra, bu sefer, belediye ile sendikanın imzaladığı toplu iş sözleşmesi, yine whatsapp üzerinden dolaşıma sokuldu. Yine belediye yetkilileri, bu sözleşmenin açıklanmadan dolaşıma sokulmasına anlam veremediklerini söylediler.

Yaşananlar bunlar. İşin ilginç tarafı, Şehir Tiyatroları hariç, diğer 4 madde son 10 gün içinde yaşandı. Yine bir başka ilginçlik de, yaşanan Daire Başkanlıkları ve ASAT’ta yönetimin, Menderes Türel döneminde kalma daire başkanlarının olması.

Sözü fazla uzatmayalım. Son 6 ayda çalışmalarına hız veren, kamuoyundaki algısını gittikçe güçlendiren Muhittin Böcek, festival skandalı da olmak üzere, bu gelişmeleri ne olarak yorumluyor, merak ediyorum. Zira yaşananlar hiç de tesadüfe benzemiyor.