Bildiğiniz gibi Antalya, Yörük kültürünün baskın olduğu bir kenttir. Konar – göçer yaşam biçiminin egemen olduğu Yörük kültürü sosyolojik nedenlerle yaşam alanı bulamasa da, etnografik bir unsur olarak Yörüklük kentte yaşatılmaya çalışılır. Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı Yörük Kültürü Araştırma Merkezi (YÖRKAM), Manavgat yakınlarında Doç. Dr. Attila Erden’in kurduğu Yörük Müzesi, bu çabaların bazı örnekleridir.

Kentin en önemli kültürel dokusu Yörüklük olunca, doğal olarak siyasilerin de ilgi alanına girer Yörüklük. Bütün siyasiler, Yörüklerle ve Yörüklükle doğrudan ya da dolaylı bağlantı içindedirler. Bu nedenle bugün sayısını bilemediğimiz kadar çok Yörük Derneği vardır ve tamamına yakını siyasi rant için kurulmuş derneklerdir.

İşte bu ortamda, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Yörük ve Türkmen Festivali ve Çalıştayı düzenledi. Festival duyurusu ile de kentte tartışmalar başladı. Çünkü Büyükşehir’in organizasyonunda, VIP ‘yağlık’ (Yörük kültürüne ait bir tür fular) VIP otopark, VIP oturum düzeni vb. uygulamalar vardı. Bu da tepki topladı.

Ancak esas tartışma, festivalin sponsorları, etkinlik afişinde görülünce başladı. Çünkü sponsorlar arasında, 15 Temmuz’dan sonra kapatılan, ardından tekrar KHK ile açılan, mütevelli heyeti başkanı Fettah Tamince olan Gaye Vakfı’na ait Antalya Bilim Üniversitesi ile adı sürekli Tarım Bakanlığı’nın tağşiş listesinde yer alan ve ayıplı ürün ürettiği bilinen alkol üreticisi Kırbıyık Holding bulunuyordu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve CHP Antalya İl Başkanlığı, festivalin açılışını Kemal Kılıçdaroğlu’nun yapacağını duyurmuştu. Ancak Kılıçdaroğlu’nun ‘FETÖ Borsası’ olarak duyurduğu ve savcıların neden kendisine göz yumduklarını sorduğu Fettah Tamince’nin sponsor olduğu bir etkinliğin açılışının, CHP Lideri tarafından yapılacak olması kentte ciddi huzursuzluk yarattı.

Açılış günü, Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Antalya’da tatilde olmasına rağmen, saat 17.30’da yapılması planlanan açılışa katılmayacağı bilgisi ulaştı. Ancak ne Büyükşehir yetkilileri ne de CHP İl Başkanlığı konu ile ilgili açıklama yaptı. Sanki Kılıçdaroğlu programa katılacakmış havasını korumaya devam etti. O kadar ki, Antalya Büyükşehir Belediyesi Protokol Müdürlüğü’nden saat 16.00’da milletvekilleri aranarak, saat 19.30’da Genel Başkan’ın alana geleceği bilgisi verildi. Bu arada, bazı milletvekilleri ve İl Başkanı, Kılıçdaroğlu’nu alana gelmeye ikna etmeye çalışıyorlardı. Ancak başarılı olamadılar ve Kılıçdaroğlu programa katılmadı.

Eş zamanlı Antalya’da bulunan Grup Başkanvekili Özgür Özel, ertesi gün (7 Mayıs Cumartesi) il binasında yaptığı basın toplantısında, Genel Başkan’ın neden toplantıya katılmadığı yönünde gelen soruya, “Genel Başkan’ın resmi programı vardır ve bu Genel Merkez tarafından ilan edilir. Genel Merkez’den gelmeyen programlara itibar etmeyin” cevabını vererek hem il yönetimine hem de Büyükşehir Belediyesi’ne esaslı bir ayar çekti. Tam, “Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla” durumu söz konusuydu. Özel, toplantının ardından da festival alanına giderek, deyim yerindeyse cenazeyi kaldırmaya çalıştı ama olan olmuştu.

Peki, ne oldu da Kılıçdaroğlu katılacağı bir açılışa gelmekten vazgeçti?

Açılıştan bir gün önce (5 Mayıs Perşembe) Fettah Tamince ve Kırbıyık Holding’in festival sponsoru olduğuna dair haberlerin derlendiği bir dosya, Kemal Kılıçdaroğlu’na ulaştırılıyor. Bunun üzerine Antalya’da bulunan Kılıçdaroğlu ile üç grup başkanvekili arasında telefon trafiği başlıyor ve durum değerlendirmesi yapılıyor. Eş zamanlı olarak aralarında il yöneticilerinin de bulunduğu bir grup, Genel Merkez ve Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın milletvekillerine konu ile ilgili baskı yapıyorlar. Bu süreç sonucunda Kemal Kılıçdaroğlu açılışa gelmekten vazgeçiyor ve kaldığı otelde tatiline devam ediyor.

Peki, bu süreç neyi açığa çıkardı?

Uzun süredir, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in, Menderes Türel ekibi ile çalışmaya devam etmesi kentte bir huzursuzluk kaynağıydı. Bu nedenle, Fettah Tamince’nin sponsor olduğu bir etkinlikte, Kemal Kılıçdaroğlu’nun açılış yapması, bu ekibin Muhittin Böcek’e bir komplosu olarak değerlendirildi ve Büyükşehir Belediyesi üst yönetiminde oluşan fay hattının harekete geçmesi olarak okundu. Önümüzdeki günlerde bu fay hattının daha da hareketleneceği yönünde beklentiler oluştu.