Haber: Av. Elifsu Dilek Şen
Geçen yıl yapılan üçüncü etkinliğe ulusal ve uluslararası düzeyde yaklaşık 1700 gökyüzü meraklısı katıldı.
Topuklu Yaylası, ışıklandırmadan uzak ve yaklaşık 1600 metre rakımıyla gökyüzü gözlemlerinin en verimli şekilde yapılabildiği ender bölgeler arasında.. SQM cihazlarıyla yapılan gök parlaklığı ölçümlerinde 21,80 gibi oldukça iyi değerler elde edilmiş.
Yaylanın ulaşım kolaylığı, doğal su kaynakları, sıcak duş ve wc gibi imkanlarının olması gökyüzü meraklılarının ilgisini çekmektedir. Etkinliği düzenleyen ekip 2022 yılında bölgenin “Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı” sertifikasına sahip olması için merkezi ABD’de bulunan International Dark-Sky Association (IDA) isimli kurum ile iletişime geçmiştir. Bu süreçte birinci aşama geçilmiş ve yaylanın, gökyüzü gözlemi yapmak isteyen profesyonel ve amatör gök bilimciler için uygun ortamın sağlanması adına ikinci aşama çalışmalarına başlanmıştır. İkinci aşamada bölgenin güvenliği amacıyla tel örgülerle çevrelenmesi, konaklama ihtiyacının giderilmesi amacıyla bungalovların iyileştirilmesi, kırmızı ışıklandırma projesinin hazırlanması işlemleri gerçekleştirilmiş olup üçüncü ve son aşamaya doğru gelinmiştir. 2025 yılı içinde üçüncü aşamanın da tamamlanarak yaylanın, ilk “Karanlık Gökyüzü Parkı” sertifikasını alan yer olması öngörülmektedir. Topuklu Yaylasının ülkemizin karanlık gökyüzü parkı unvanına sahip olması halinde IDA tarafından bu haberin dünya çapında milyonlarca gökyüzü meraklısına duyurulmasıyla Denizli’ye, Beyağaç’a ve Topuklu Yaylasına olan ilginin büyümesi kaçınılmazdır.
Henüz yeterince bilinmeyen “Astro Turizm” in tanıtılması amacıyla organizasyon ekibi ilerleyen dönem için Denizli’de “Astronomi ve Astro Turizm Sempozyumu“ çalışmaları yapmaktadır. Sempozyumda ülkemizin saygın bilim insanları astronominin önemi konusunda sunum yaparken, akademisyenler, sunumlar gerçekleştirecektir.
Gözlem etkinliklerimizi, sempozyumumuzu ve ilk “Astro Turizm Destinasyonu” olabilme uğraşları devam etmektedir.