CHP İl Başkanlığı döneminde halkla iç içe olan ve milletvekilliği aday adaylığı süresince vatandaşın yayında olan CHP Manisa Milletvekili Aday Adayı Semih Balaban, EYT konusunda mağdur olan Bağ-Kur’lu vatandaşların sorunun gündeme taşıdı.

EYT ile emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaşın hayalinin gerçeğe dönüşmesine rağmen, bazı kesimlerinde büyük hayal kırıklığı ve hüsran yaşadığını dile getiren CHP Milletvekili Aday Adayı Semih Balaban, her geçen gün EYT ile ilgili yaşanan mağduriyetlere bir yenisinin daha eklendiğini ifade etti.

“BAĞ-KURLU ESNAFIMIZ VE ÇİFÇİMİZ MAĞDUR DURUMDA”

Açıklamasında EYT mağduru Bağ-Kur’lu esnafın ve çiftçinin sıkıntılarını dile getiren CHP Milletvekili Aday Adayı Balaban, şuanda Türkiye’de yüz binlerce esnafın ve çiftçinin yüksek çıkan Bağ-Kur primini ödeyemediğini için emeklilik hakkını kazanamadığını dile getirdi.

CHP’li Balaban yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “2021 yılında çıkartılan bir kanun ile yine prim borçlarına bir yapılandırma geldi. O günlerde Türkiye’de bir pandemi dönemi yaşanıyordu ve bu nedenle esnafımız ne iş yapabildi, çiftçimiz toprağını ne doğru dürüst ekebildi. Bu nedenle yapılandırmadan faydalanamadığı için prim borçlarını ödeyemeyen Bağ-Kurlu vatandaşlarımız sigortalılık süreçlerini durdurmak zorunda kaldı. Bu nedenle dondurulan sigortalılık süreleri prim günlerinden sayılmadı. Şimdi EYT çıkarıldı ve yaklaşık 2,5 milyon emeklilik hayali kuran vatandaşımızın hayali gerçek oldu. Peki Bağ-Kur’lu vatandaşlarımıza ne oldu? O gün prim borçlarını yapılandırıp ödeyemediği ve sürelerini donduran Bağ-Kurlu esnafımız ve çiftçimiz EYT’li olabilmesi için önüne yüklü miktarda borç çıkartıldı. Ödemek istedikleri prim borçları neredeyse 3 katına çıktı. Şimdi yıllardır emeklilik hayali kuran ve prim borçlarını ödeyemediği için emekli olamayan Bağ-Kur’lu vatandaşlarımızın sorunu nasıl çözülecek? Bu nedenle Bağ-Kur’lu vatandaşlarımızın yaşadığı bu soruna bir an önce acil çözüm bulunması gerekir. Emekli olmak isteyen Bağ-Kur’lu vatandaşlar için acil bir çözüm formülü bulunması lazım. Bağ-Kur’li vatandaşlarımızın yıllardır hayalini kurduğu emeklilik hakkını ellinden almayın.”

“DEVLET BAKKAL HESABI İLE YÖNETİLMEZ”

Sahada yaptıkları ziyaretlerde ve çalışmalarda EYT konusundaki mağduriyetleri yakından dinlediklerini dile getiren CHP’li Balaban sözlerine şöyle devam etti: “Bizler sahadayız, vatandaşlarımızla birebir görüşme halindeyiz. Vatandaşlarımız yaşadıkları mağduriyetler için bizleri arıyor. Konuştuğumuz her EYT’li bu yasa ile bir şekilde mağdur edilmiş. Böyle bir yasa çıkarırken önünü arkasını hesaplamamak, olabilecek sıkıntıları hesaplamamak mümkün mü? Söylüyoruz, bu iktidarın yönetimdeki beceriksizlikleri akıl alır gibi değil. Basit toplama çıkarma hesabı ile, bakkal defteri tutulur gibi devlet yönetilmez! Devlet liyakatle, planlamayla yönetilir. EYT kanunundan her kesim ayrı mağdur edildi, esnaf mağdur, çiftçi mağdur, işçi mağdur.”

“EMEKLİLERE ZAM İÇİN NEDEN SEÇİM ZAMANINI BEKLEDİNİZ?”

EYT mağduru Bağ-Kur’lu vatandaşların sıkıntılarının ardından geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL’’ açıklamasına da değinen CHP’li Balaban, zammın seçim öncesi yapılan bir oy hamlesi olarak nitelendirdi.

Emeklilere yapılan zam ile ilgili CHP’li Balaban şu ifadelere yer verdi: “Emekli vatandaşlarımız yıllardır aldıkları maaş konusunda sıkıntılarını çeşitli platformlarda dile getirdi. Bu zamana kadar beklediniz de şimdi neden şapkadan tavşan çıkarır gibi bir müjdeyle zam yapma gereksimi duydunuz? Neden bu ekonomik krizin derinleştiği zaman, tepeden tırnağa her şeye zam yağmuru gelmeye başladığı zamanlarda emeklinin maaşına zam yapmadınız? Neden emeklilerin maaşına zam için seçim zamanını beklediniz? Bunların hepsi seçim öncesi giderek kaybettikleri oyu kazanma telaşı. Seçim yatırımı. Şuanda açlık sınırı 9 bin TL’nin üstünde. Madem zam yapacaktınız açlık sınırının üstünde yapsaydınız? Yine emeklimizi açlığa, yoksulluğa mahkum ettiniz. Birde bunu müjdeymiş gibi açıklıyorsunuz. Ancak emeklilerimiz dahil olmak üzere toplumun tüm kesimi yaşatılan mağduriyetin farkında. Bu mağduriyetin hesabını da sandıkta soracaklar.”

“VATANDAŞLARIMIZIN İSTEĞİ MAAŞINA ZAM DEĞİL”

CHP’li Balaban açıklamasının son kısmında, vatandaşın derdinin maaşlara yapılan zam değil, her geçen gün gıdadan giyime, doğalgazdan elektriğe kadar tüketim ürünlerine gelen zamlar olduğunu belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Vatandaşlarımız artık her maaş zammı haberinden korkar hale geldi. Çünkü maaş zammı arkasından tepeden tırnağa her şeye zam gelmesi anlamına gelmektedir. Alım gücü artmadıkça istediğiniz kadar zam yapın sorunlara çözüm gelmeyeceği ortada. Müjde diye verilen her zaman vatandaşın cebinden daha çok para çıkmasına sebep oluyor. Yurttaşlarımız müsterih olsun. Sandığın önlerine gelmesine aç bir zaman kaldı. 14 Mayıs’tan sonraki iktidarımızda EYT’lilerin mağduriyetleri giderilecek, emeklilerimiz refah içine yaşayacak. Bizim iktidarımızda bugün yaşanan tüm mağduriyetlere çözümlerimiz hazır. Seçimleri kazanır kazanmaz bu çözümlerimizi devreye sokmak için gece gündüz çalışacağız.”