BİLİM & UZAY

Çok yakında ve her saniye bir Dünya yutuyor

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden gökbilimciler, son 9 milyar yılın en hızlı büyüyen kara deliğini keşfetti. Kara delik, Samanyolu Galaksisi'nden 7 bin kat daha parlak ve her saniye Dünya hacminde alanı yutuyor.

Abone Ol

Kara delikler, uzayda belirli büyüklüğe sahip gök cisimlerinin kendi içine doğru çöktüğü bir bölge olarak tanımlıyor. Bu bölgede yerçekimi o kadar güçlü ki, uzmanlar ışık dahil hiçbir şeyin kaçmasının mümkün olmadığını söylüyor.

Avutralyalı astronomların, ülkedeki ve Güney Afrika'daki teleskopları kullanarak bulduğu kara delik ise halesinde Samanyolu Galaksisi'nden 7 bin kat fazla ışık barındırıyor. Bu da onu amatörlerin bile görebilmesini sağlıyor.

ÇOK YAKINDA OLDUĞU İÇİN GÖRÜLMEMİŞ OLABİLİR

Avustralya Ulusal Üniversitesi ekibinin lideri Christopher Onken, "İnsanlar yaklaşık uzun zamandır kara delikler üzerine çalışıyor. Ancak bu kara delik Samanyolu'na o kadar yakın ki, fark edilmemiş olabilir" diyor.

Yeni keşfedilen kara delik, Samanyolu'nun merkezindeki Sagittarius A'dan 500 kat daha büyük. Dünyadan 26 bin ışık yılı mesafedeki Sagittarius A, sistemimizin yıldızı Güneş'in neredeyse 4 milyon katı kütleye sahip.