TEKİRDAĞ

Çorlu’da endüstriyel kokuya karşı imza kampanyası

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi ve çevresindeki yerleşim yerlerini etkisi altına alan endüstriyel koku nedeniyle imza kampanyası başlatıldı. Milletvekilleri, belediye başkanı, AK Parti ve CHP ilçe başkanlarının da destek verdiği kampanya yoğun ilgi gördü. Pazar yerleri ve meydanlarda kurulan masalar ile toplanan imzalar, 10 bine yaklaştı. Dijital ortamda ise Change.org üzerinden başlatılan kampanya ile daha geniş kitlelere ulaşılması hedefleniyor.

Abone Ol

Haber: Serap Cömertoğlu İşcan

Çorlu, Ergene, Çerkezköy, Marmaraereğlisi ve çevresindeki kirli hava ve koku, vatandaşı  isyan ettirdi. Yaşamı olumsuz yönde etkileyen ve belli zamanlarda nefes almayı zorlaştıran, evlerin pencerelerinin dahi açılmasını engelleyen endüstriyel kokuyla ilgili bölge halkı, imza kampanyası başlattı.

Çorlu Kent Konseyi öncülüğünde şehirdeki meydanlara ve  pazar yerlerine kurulan imza kampanyasına ilişkin stantlar, siyasetçiler ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, AK Parti İlçe Başkanı Kenan Kelle, CHP İlçe Başkanı Cüney Akar, kampanyaya katılarak destek verenler arasında yer aldı.

Kampanya kapsamında imza sayısı 10 bine yaklaşırken, dijital mecrada da Change.org üzerinden başlatılan kampanya ile daha geniş kitlelere ulaşılması hedefleniyor.

Durumun önemine ilişkin değerlendirmede bulunan Çorlu Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Murat Sevgi,  Çorlu, Ergene, Çerkezköy ve Marmaraereğlisi'ndeki çeşitli kaynaklardan yayılan koku ve kirliliğin, bölge halkı için dayanılmaz seviyelere ulaştığına dikkat çekti. Bu durumun devam etmesi halinde kitlesel tahribatlar beklendiğini aktaran Sevgi,  bölgede gözlemlenen kirlilik kaynakları arasında yanık plastik kokusu, kimyasal kokular ve endüstriyel atıklar bulunduğunu kaydetti.

Yanık kokusu kaynakları arasında tekstil fabrikaları, metal geri dönüşüm işletmeleri, ısı izolasyonu malzemesi üreten tesisler ve korsan atık depolarının yer aldığını aktaran Sevgi, şunları paylaştı: 

“Kimyasal kokular ise tekstil fabrikalarında kullanılan solventler ve endüstriyel kimyasal üreten tesislerden yayılıyor. Ayrıca, çeşitli sanayi tesislerinin bacalarından çıkan dumanlar da kirliliğe katkıda bulunuyor.Gece saatlerinde yoğunlaşan koku ve kimyasal deşarjlar, Ergene nehri ve çevresindeki organize sanayi bölgelerinden kaynaklanıyor. Deri fabrikalarının atıkları ve araziye rastgele dökülen bazı atıkların yakılması da koku sorununu artırıyor. Sert ve uzun süreli lodos esintilerinde ise kanalizasyon kokusu sokaklara yayılıyor.

Sevgi, çözüm taleplerini ise şu şekilde sıralıyor:

1. Kimyasalların depolanması ve kullanımı ile ilgili yasal düzenlemeler yapılması.

2. Üretim kapasite raporları ile ortaya çıkan atıkların izlenmesi ve raporlanması.

3. Bacaların denetiminde ihlali bulunan işletmelerin faaliyetlerinin durdurulması.

4. Atıkların kaçak yollarla deşarj edilmesi durumlarında teşhir edilmesi.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 56. maddesine dikkat çeken Sevgi, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının korunması için kamuoyuna seslendi. Trakya'nın üzerine atılmış bu kara lekenin temizlenmesi için halkın sesini duyurması ve destek vermesi yönünde çağrıda bulundu.