Siyaset

DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan'dan 'halay' açıklaması: Daha güçlü, daha kitlesel halaylar çekelim

Demokratik Yerel Yönetimler Çalıştayı'nda konuşan DEM Parti Eşbakanı Tuncer Bakırhan, Kürtçe halay krizine yönelik konuştu. Bakırhan, "Bu yasaklamalar karşısında halaylarımızı, dilimizi, kültürümüzü daha fazla sahipleneceğiz" dedi.

Abone Ol

Demokratik Yerel Yönetimler Kurultayı kapsamında Van'da “Demokratik Yerel Yönetimler Çalıştayı” sürüyor. İki gün sürecek olan çalıştayda konuşan Van Belediye Eş Başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan ile Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan konuşma gerçekleştirdi.

Bakırhan son günlerde yaşanan Kürtçe halay konusu hakkında da açıklama yaparken, yapılan gözaltılar ve işkence iddiaları için, "Bunların uyguladıklarının adı faşizmdir, ırkçılıktır. Burada insanlık yok, burada adalet yok" ifadelerini kullandı.

"Bunların Uyguladıklarının Adı Faşizmdir"

Bakırhan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Şimdi de halaylara taktılar. Kürt’ün kendi geleneksel giysileriyle çektiği halaylara katılanları tutukluyorlar, işkence ediyorlar, dövüyorlar, çırılçıplak soyup Hakkari’nin dört bir yanına birer birer bırakıyorlar. Uygulamadıkları vahşet yok. Bunların uyguladıklarının adı faşizmdir, ırkçılıktır. Burada insanlık yok, burada adalet yok. Bunun inandıkları dine de uygun bir yaklaşım olmadığını belirtmek istiyoruz."

"Kültürümüzü Daha Fazla Sahipleneceğiz"

Eş başkanlarına da büyük görev ve sorumluluk düştüğünü kaydeden Bakırhan, "Bu yasaklamalar karşısında halaylarımızı, dilimizi, kültürümüzü daha fazla sahipleneceğiz. Belediye olanaklarıyla bunları yaşatmak için, büyütmek için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız. Halkımıza ve sizlere çağrımız şudur: Davul gördüğümüz her yerde daha güçlü, daha kitlesel halaylar çekelim. Davul olmayan yerde de kapıları, tenekeleri tıklatarak halay çekelim. Onlar neden rahatsız olursa en güçlü şekilde onların gözü önünde yapmakta yarar var" dedi.