Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Karadeniz Bölge Eğitimi açılışını Gökhan Biçici yaptı. Biçici, aynı zamanda "TR'de ve dünya alternatif medya ve yurttaş haberciliğinin gelişimi perspektifiyle dokuz8haber projesi" başlıklı ilk sunumu da gerçekleştirdi. İlk eğitim günün ikinci oturumunda Gazeteci ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Güventürk Görgülü "Haber Nedir?" sunumu yaptı ve sunumu ardından da "Haber yazma atölyesi" oluşturuldu. Atölyede katılımcılar çeşitli haber önerilerinde bulundu ve öneriler üzerine canlı tartışmalar yürütüldü.

Güventürk Görgülü Karadeniz Bölge Eğitimi Mayıs2016İkinci gün eğitim programı 5 ayrı sunumla toplam 10 saat sürmesine rağmen ilgi hiç azalmadı

dokuz8HABER Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Karadeniz Bölge Eğitimi'nin ikinci gün programı Klinik Psk.Dr.Serap Altekin'in "Travma haberciliği: Şiddet, cinsel istismar ve intihar haberlerinin dilindeki yaygın hatalar ve etik ihlaller" sunumuyla başladı. Altekin'in sunumunu Pınar İlkiz'in "Hak Haberciliği Atölyesi"takip etti. Atölyede gruplara bölünen katılımcılar günlük bir gazetenin birinci ve on birinci sayfaları için maketler hazırladılar ve hazırlanan maketlerde kullanılan haberler ve haber dili üzerine tartışmalar yürütüldü.

Yıldız Tar Dokuz8 Karadeniz Bölge EğitimiEğitimin ikinci gününün ikinci oturumunda KaosGL Editörü/Gazeteci ve LGBTİ Aktivisti Yıldız Tar "Homofobi ve Transfobi Karşıtı Habercilik: Gökkuşağının hikayesini anlatmak" başlıklı sunum yaptı.  Yıldız Tar'dan sonra Av. Gülşah Deniz "Bilişim ve Basın Hukuku" üzerine somut ihtiyaçlara yanıt vermeyi hedefleyen bir sunum gerçekleştirdi. İkinci gün eğitiminin son oturumunda Erkan Demir, yurttaş habercileri için sosyal medya araçları başlıklı ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi. İkinci gün eğitim programında gerçekleştirilen beş ayrı sunum ve toplam 11 saatlik yoğunluğa rağmen ilgi hiç azalmadı.

Dokuz8 Karadeniz Bölge Eğitimi Atölye Mayıs 2016 Soydaner GündoğduTemel fotoğraf ve video haberciliği atöyesinde uygulama esastı

"dokuz8HABER Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Karadeniz Bölge Eğitim Programı"nın 3'üncü günü Teknolojist Orkut Murat Yılmaz'ın "İnternette Bilgi-Veri ve Haberleşme Güvenliği" sunumuyla başladı. Üç tam gün devam eden eğitim programının son oturumunda Soydaner Gündoğdu "Yurttaş habercileri ve gazeteciler için temel fotoğraf, video haberciliği" sunumu ve atölyesi yaptı. Atöyle bölümünde basın açıklaması takip etmekten, video röportaj yapmaya ve polis müdahalesi koşullarında haber takibine kadar uygulama odaklı ve canlandırmalar da içeren zengin bir çalışma yapıldı.

Eğitim sonunda 29 üyeli Karadeniz Bölge Haber Ağı kuruldu

Eğitimin sonunda yapılan değerlendirme toplantısında katılımcılar eğitimin çok yoğun olmasına rağmen kendileri açısından verimli olduğunu vurguladı ve dokuz8HABER ağına destek olmak istediklerini ifade ettiler. Eğitime katılan yurttaş habercilerinin, aktivistlerin büyük bölümü kurulan dokuz8HABER Karadeniz Bölge Haber Ağı'na katılım sağladı.

Bölge eğitimleri yaz arasının ardından Eylül ayında İstanbul Bölge Eğitimiyle devam edecek

Program katılım belgelerinin dağıtımıyla sona erdi. Bir sonraki eğitim Eylül 2016 tarihlerinde hayata geçirilecek olan Marmara Bölge Eğitimi olacak. İstanbul Bölge Eğitimi sonrası sırasıyla Ekim ayında Ankara Bölge, Kasım ayında Akdeniz Bölge Eğitimi ve Aralık ayında da Diyarbakır Bölge Eğitimi hayata geçirilecek. dokuz8HABER Ajansı Bölge Eğitimleri-2016 Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı'nın (DİHAA) finansal desteğiyle hayata geçiriliyor. dokuz8HABER