Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Elektrik Mühendisleri Odası, Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan deprem bölgesinin yeniden elektrifikasyonu, çadır ve konteyner yardımı, kentlere güvenli biçimde elektrik verilebilmesi gibi çalışmalarda sorumluluk alma ve iş birliği talebinin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Yunus Sezer tarafından olumlu karşılandığını duyurarak, hazırlıklara başlandığını bildirdi.

TMMOB'a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası, yaptığı yazılı açıklamada, Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüklerinde meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AFAD’a önceki gün birer yazıyla başvurarak, 14 şubesi ve 110 temsilciliğiyle tüm afet yönetim ve iyileştirme çalışmalarında sorumluluk almaya ve iş birliğine hazır olduğunu ilettiğini bildirdi. Odadan yapılan açıklamada, söz konusu yazılı başvuruda, ihtiyaç duyulan bölgelerin, kadroların ve hizmetlerin odaya iletilmesi hâlinde 70 bini aşkın üye ve teknik birikimle gerekli desteği sağlamak üzere hızla organizasyon yapılacağının vurgulandığı belirtildi.

TALEP ÖNCE REDDEDİLDİ

Elektrik Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamaya göre, oda temsilcileri, dün de AFAD’ı ziyaret ederek yardım talebini sözlü olarak da iletti. AFAD Barınma ve Yapım İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, “odanın yardımına ihtiyaç olmadığı” gerekçesiyle taleplerini “sözlü” olarak reddetti. Ancak yardım konusunda ısrarcı olan oda yetkilileri, bu durumda reddin yazılı olarak verilmesi ve yeniden gözden geçirilmesi talep edildi.

AFAD BAŞKANI OLUMLU KARŞILADI

Gelişmelerin ardından AFAD Başkanı Yunus Sezer ile Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, dün görüştü. Sezer, yazının kendisine yeni ulaştığını belirterek, iş birliği talebini olumlu karşıladı. Sezer, arama kurtarma çalışmaları tamamlandıktan sonra odanın ilgili birimleri ile iletişime geçeceğini aktardı.

“OLUR” YAZISI BEKLENİYOR

Elektrik Mühendisleri Odası’nın açıklamasında, odanın çalışmalarını başlatıp resmi “Olur” yazısı beklediği vurgulanarak, ilerleyen süreçte mesleki bilgi, birikim ve deneyimleri depremzede yurttaşların hizmetine sunmak için tüm örgütle birlikte hazırlık yapıldığı bilgisi verildi.