AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Yerleşkesi'nde gerçekleşen Kurmay Subay Mezuniyet Töreni'nde konuştu.

Erdoğan, Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş ve İsrail'in Gazze işgalinden bahserken, çatışmaların sona ermesi için girişimlerinin sürdüğünü belirtti.

"Pençe harekat bölgesinde çok yakında kilidi kapatıyoruz. Irak ve Suriye hattında ülkemize tehdit oluşturacak hiçbir yapıya müsaade etmemekte kararlıyız" dediği konuşmasında Erdoğan, 15 Temmuz sonrası TSK'deki ihraçlara da değindi. Erdoğan, "15 Temmuz'da silahlı kuvvetlerde görev yapan 32 bin 189 subayın 10 bin 468'i, yani yüzde 33'ü ordumuzdan atıldı. 1886 kurmay subayın 1524'ü yani yüzde 81'i FETÖ'den ihraç edildi" dedi.

"Daha Yapısal Değişikliğe Gittiğimiz Alanlar Oldu"

Ayrıca Erdoğan konu ile ilgili şunları söyledi:

"Bir daha ülkemizi benzer ihanet teşebbüsleriyle karşı karşıya bırakmamak için 15 Temmuz sonrasında çok kritik adımlar attık. Başta güvenlik birimlerimiz olmak üzere FETÖ'nün 40 yıldır sızdığı kurumlarımızı büyük ölçüde örgüt mensuplarından arındırdık.

15 Temmuz'da TSK'da görev yapan 32 bin 189 subayın 10 bin 468'i, yani yüzde 33'ü ordumuzdan atıldı. Kurmay subaylarda durum çok daha vahimdi. Çünkü örgütün 80'li yıllardan itibaren özellikle hedefe koyduğu ve zamanla çöreklendiği yerlerin en başında Harp Akademileri geliyordu. Bin 886 kurmay subayın bin 524'ü, yani yüzde 81'i FETÖ'den ihraç edildi. Mesela Deniz Harp Akademisi'nin 1. ve 2. sınıflarda eğitim gören kursiyerinin tamamının ilişiği kesildi. Benzer kararları diğer kademeler ve birimlerde de aldık.

Ayrıca daha yapısal değişikliğe gittiğimiz alanlar oldu. Silahlı Kuvvetler için yeni bir eğitim modeli oluşturduk. Eğitim tabana yayıldı. Subaylarımızın önemli bir kısmının kademeli olarak bu eğitimi alması temin edildi. Böylece 2018 yılından bugüne Harp Enstitüleri'nde 655 misafir subay ile 3 bin 123 TSK mensubu subay, kurmaylık eğitimi aldı. Tüm subayların yaklaşık yüzde 11'ine tekabül eden bu oran, kısa sürede kat edilen mesafenin gelecek adına ümit vaat ettiğini gösteriyor."

"Gazze'de Şahit Olduğumuz Düpedüz Soykırım"

Erdoğan Gazze'ye yönelik saldırılar hakkında, "7 Ekim'den beri Gazze'de yaşananlar savaş değildir. Gazze'de şahit olduğumuz, düpedüz soykırımdır. İsrail, güvenliğini daha çok toprak işgal etmekle aradıkça Türkiye dahil bölgemizdeki hiçbir ülke, kendini yüzde 100 güvende hissedemez. Zulme tepkimizi en sert şekilde gösterirken, kalıcı barışa giden yolun açılmasını için yoğun çaba sarf ediyoruz. Arzumuz kısa sürede ateşkes ilan edilerek, Gazze halkının biraz nefes alması gerektiğidir. Bunu NATO Zirvesi'nde muhataplarıma ifade ettim" dedi.

"Pençe Harekat Bölgesinde Kilidi Kapatıyoruz"

Sınırda devam eden TSK harekatlarına ilişkin Erdoğan, "Hudutlarımız içinde bölücü örgüt artık eylem yapamaz hale geldi. Irak ve Suriye sahasında ise örgüt iyice kapana sıkışmış durumda. Pençe harekat bölgesinde çok yakında kilidi kapatıyoruz. Irak ve Suriye hattında ülkemize tehdit oluşturacak hiçbir yapıya müsaade etmemekte kararlıyız. Terör bataklığını mutlaka kurutmak zorundayız" diye konuştu.