Bugün 19 Ocak...

14 yıl önce bugün aramızdan birini arkasından vurdular. En cesur, en umutlu, en nahif olanlarımızdandı. Vurulduğu günkü yazısında kendini “bir güvercinin ruh tedirginliği içinde” tarif ediyordu. Aradan yıllar geçti; barışa, adalete ve huzura hasretimiz azalmak bir yana daha da arttı.

İşte 19 Ocak 2021 gündeminden kalanlar...

https://youtu.be/FI9NzSGiib0 Hrant Dink bugün binanın duvarına yansıyan güvercinler, önüne bırakılan karanfiller ile anıldı. Ayrıca çevrimiçi bir anma ile dünyanın dört bir yanında #BurasınAhparig mesajı verildi. Günün mutlu ve anlamlı haberi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Başkan Ekrem İmamoğlu, Hrant Dink’in çocukken kaldığı Tuzla Ermeni Yetimhanesi’ni gençlik merkezine dönüştüreceklerini duyurdu.

AŞILAMADA SIRA HUZUREVLERİNDE

Aşılama seferberliğinde sıra huzurevlerinde kalanlara geldi. Bakımevleri ve huzurevlerinde kalanlar ile bu kurumların personelinin aşılanmasına başlandı. Bir iyi haber de sağlık çalışanları için geldi. Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanlarının emeklilik ve izni haklarına getirilen kısıtlamaların kaldırıldığını açıkladı.

ERDOĞAN 'REFORM', KILIÇDAROĞLU 'ÖRGÜTLENME' DEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce sözünü ettiği ekonomi ve hukuk reformunda yeni bir aşamaya geçildi. Erdoğan, reform paketinin kamuoyuna sunma aşamasına geldiğini söyledi, ancak detay vermedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeminde ise apartman görevlileri vardı. İstanbul’da gerçekleşen buluşmada konuşan Kılıçdaroğlu, apartman görevlilerine örgütlenme çağrısı yaptı. Bir süredir “siyasette yeni bir fikir ve tarza ihtiyaç olduğunu” söyleyen Kars eski Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, bu fikrin siyasi partiye dönüşüp dönüşmemesinin göreceği ilgiye bağlı olduğunu açıkladı.

METAL İŞÇİLERİ ANKARA YOLUNDA

Kar ve soğuk hava tüm yurtta etkisini gösterirken, Çorum’dan gelen metal işçilerinin Ankara’ya yürüyüşü ve Kayseri’den gelen ucuz elma kuyruğu haberleri kar ve tipiye rağmen hayatın devam ettiğini düşündürdü. Sendikalı oldukları için için işten atılan ve 43 gündür direnen Ekmekçioğlu Metal işçileri, bir süre yürüdükten sonra otobüslerle Ankara’ya gitti. Kayseri’de ise ucuz elma satan esnafın önünde uzun bir kuyruk oluştu.  Bugün iki ayrı gözaltı operasyonu gündeme damgasını vurdu. 60 ilde eş zamanlı yürütülen operasyonda, “FETÖ adına faaliyet yürüttükleri” gerekçesiyle 218’i muvazzaf asker, toplam 238 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul’da ise IŞİD operasyonu vardı. Beş ayrı ilçede IŞİD faaliyeti yürüttükleri belirtilen 16 kişi gözaltına alındı. Şarkıcı Atilla Taş’ın yargılandığı ve hapis yattığı davada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi “hak ihlali” kararı verdi. Türkiye, karar uyarınca Atilla Taş’a tazminat ödeyecek.

TÜRKİYE'NİN KURAKLIĞI NASA RAPORUNDA

Türkiye’nin yaşadığı kuraklık NASA raporlarına girdi. Türkiye’nin kuraklık haritasını yayınlayan NASA, geçmiş dönemlere oranla yağışların yarı yarıya düştüğünü duyurdu. Bir süredir faal olmayan Etna Yanardağı lav püskürtmeye başladı. İtalya’nın Sicilya adasının doğu kıyısında bulunan bölgede küçük volkanik depremler de kaydedildi.

HRANT DİNK ANMALARI GÜNDEN KALAN'DA

Bugünün Günden Kalan programında Hrant Dink cinayetinin arka planı ve bugünkü anma etkinlikleri konu ediniliyor. Bekir Güneş'in sunumuyla günün önemli gelişmelerinin yer aldığı Günden Kalan'a Dokuz8Haber Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici katılıyor. https://www.youtube.com/watch?v=DUG_z4_Z0_4