Bugün arefe, yarın Şeker Bayramı. Bayram mesajlarında mutluluk, huzur ve barış dilekleri yer alsa da, Ortadoğu kanlı bir bayrama daha giriyor. Filistin halkına yönelik şiddet Ramazan Bayramı’na damgasını vuruyor. Türkiye için ise bayram tam kapanmanın bitmesi anlamına geliyor. Diyanet bayram namazının camilerde kılınacağını duyurdu, Cumhurbaşkanı Erdoğan normalleşme müjdesi verdi. Arefe günü yeni parti aşıların gelmesi yüzleri güldürdü. İşte arefe gününün öne çıkan haber başlıkları...

https://youtu.be/2K-i3WHnoyA

GAZZE’DE 14’Ü ÇOCUK 53 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

(Fotoğraf: Ali Jadallah/AA)

İsrail dün gece boyu ve bugün Gazze'ye yönelik hava saldırılarını sürdürdü. Saldırılarda 14’ü çocuk en az 53 Filistinlinin yaşamını yitirdiği açıklandı. İsrail’de ise 5 kişi Filistinli grupların roket saldırıları sonucu hayatını kaybetti. Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Rusya “taraflara itidal çağrısı” yapmakla yetinirken, Afrika Birliği ve İslam ülkeleri Filistin’in yanında olduklarını duyurdu. İran ise Ürdün ve Mısır gibi komşu ülkelerin sessizliğini eleştirdi. Arap Birliği de uluslararası toplumu Kudüs’teki saldırılara karşı harekete geçmeye çağırdı.

BAYRAM NAMAZI CAMİLERDE, SONRASI NORMALLEŞME

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yarın sabah bayram namazının camilerde kılınacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın bayram mesajına da normalleşme damgasını vurdu. Erdoğan, "bayram sonrasında kontrollü bir şekilde normalleşme adımlarını atacaklarını" söyledi.

Günün iyi haberi Ankara Esenboğa Havaalanı’ndan geldi. Çin’den gelen uçakla yeni parti Sinovac aşıları Türkiye’ye ulaştı. Bu arada Sinovac, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelere üretim lisansı verdi.

Hindistan’da salgın giderek insanlık krizine dönüşüyor. Hindistan'da, son 24 saatte 4 bin 205 kişi yaşamını yitirdi. Bu sayı, bugüne kadar görülen en yüksek günlük can kaybı olarak kayıtlara geçti. Birleşmiş Milletler, Kovid-19 aşısı dağıtımındaki eşitsizliğin küresel ekonomik toparlanma için ciddi bir risk oluşturduğu uyarısı yaptı.

Bugün 12 Mayıs Hemşireler Günü'ydü. Yoğun bakım servislerinde çalışan hemşireler, Hemşireler Günü’nde “Artık nefes almak istiyoruz” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı “turizm tesislerine kira ertelemesi” planlandığını duyurdu. İzmir de ise Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentteki kantin esnafına 1000 lira nakdi destek sağlayacaklarını açıkladı.

CANLI YAYIN | #dokuz8YEREL

Yerel gazeteciler, kentlerde yaşanan son gelişmeleri gazeteci Bekir Güneş'in sunduğu dokuz8YEREL Programı'nda aktardı. Kars’tan Antalya’ya Kayseri’den Van’a pek çok kentte yaşananlar #dokuz8YEREL programında konuşuldu.

https://www.youtube.com/watch?v=NvHb42xtazs

EMEKLİ GENERALLER UYARDI: ABD SOSYALİZME DOĞRU İLERLİYOR!

Günün ilginç haberlerinden biri ABD’den geldi. ABD’nin “sosyalizme doğru ilerlediği” fikrindeki 124 emekli general ve amiral Başkan Joe Biden’a karşı açık mektup yayınladı. Beyaz Saray mektubu pek ciddiye almadı!

Fransa’da ise emekli ve muvazzaf askerlerin muhtıra gibi bildirileri ciddi olarak tartışılıyor. Sağcı içerikleri ile öne çıkan bildirileri yorumlayan Fransa Genelkurmay Başkanı, karşı bildiri yayınlayan muvazzaf askerlere, ordudan istifa etmeleri çağrısında bulundu.

GÜNÜN YAZISI

#dokuz8Haber Genel Yayın Koordinatörü Mustafa Kara bugünkü köşe yazısında Vatikan Kütüphanesi’nde bulunan yeni Yunus Emre el yazmalarını kaleme aldı. Mustafa Kara, Yunus Emre’nin ağzından “Miskin Yunus n’eylesin, derdin kime söylesin?” diye sordu.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

TMMOB'ye bağlı meslek odalarının başkanları "İkizdere’deki doğa katliamı durdurulsun" çağrısı yaptı.

Cumhuriyet gazetesi İçişleri Bakanı Soylu’nun tehditlerine karşılık olarak, “Yolumuza korkusuz olarak devam edeceğiz” dedi.

Britanya LGBTİ+ bireylere yönelik ‘dönüşüm terapisi’ni yasaklayacak; bu terapiye maruz kalanlara yardım sağlanacak.

2021 yılında Avrupa’nın en kalabalık şehirleri belli olurken, İstanbul listenin ilk sırasına yerleşti.

CANLI YAYIN | dokuz8EKOLOJİ

Gazeteci-ekolojist Cemil Aksu'nun sunduğu dokuz8EKOLOJİ programında dün akşam Ali ve Aysin Büyüknohutçu çiftinin davasının hangi aşamada olduğu ele alındı. Ali ve Aysin Büyüknohutçu çiftinin kızları Emine Nohutçu ile avukat Tuncay Koç, Cemil Aksu’nun sorularını yanıtladı.

https://www.youtube.com/watch?v=wf1_tzK4N_A