İsrail ile Hamas arasında 1 Aralık'ta "insani ara"nın bitmesinin ardından başlayan çatışmalar sürüyor. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 19 bin 667’ye yükselirken, ordu Gazze Şeridi'nde 52 bin 600 konutu yerle bir etti.

İsrail, 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde bir askerinin daha öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail ordusunun konuya ilişkin açıklaması, İsrail resmi devlet televizyonu KAN'da yayımlandı. Açıklamada, Gazze'nin güneyinde, Lior Sivan (32) adındaki askerin hayatını kaybettiği kaydedildi. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim'den bu yana öldürülen askerlerinin sayısı, 133'ü Gazze'deki çatışmalarda olmak üzere 465'e yükseldi. 

Öte yandan Hizbullahİsrail güçleri ile yaşanan çatışmalar hakkında bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Hasan Ali İbrahim ve Visam Haydar Murtaza adındaki 2 mensubunun "Kudüs yolunda" hayatını kaybettiği ifade edildi.

Lübnan-İsrail sınırında 8 Ekim'den bu yana süren çatışmalarda ölen Hizbullah mensuplarının sayısı 117’ye yükseldi. Çatışmalarda ayrıca 24 Lübnanlı sivil ile 5 İsrailli sivil ve 6 İsrail askeri öldü.

İsrail ordusu, Gazze'de bir askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu İsrail ordusu, Gazze'de bir askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu

***

AKP’nin, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) başkanlığı adayını 29-30 Aralık’ta açıklaması bekleniyor

Aday için yapılan temayül yoklamasında 5 ismin öne çıktığı ileri sürüldü. Bu isimlerin ise Eski bakanlar Murat Kurum, Adil Karaismailoğlu ile Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen” olduğu iddia ediliyor.

Yeni iddia: "AKP’nin İBB adaylığı için öne çıkan beş isim kim?" Yeni iddia: "AKP’nin İBB adaylığı için öne çıkan beş isim kim?"

***  

Refah Partisi'nden seçim açıklaması

Cumhur İttifakı ortaklarından Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, yerel seçimde ittifak görüşmelerine ilişkin "Ankara, İstanbul ve İzmir için talep oldu. Bununla ilgili istişareleri yapıyoruz. Bunun dışındaki il ve ilçelerde partimiz kendi adayları ve kendi logosuyla seçimlere girecek" dedi.

"Erbakan yerel seçimde AKP'ye destek için bir büyükşehir belediyesi istedi" iddiası! İşte aklında o 4 il "Erbakan yerel seçimde AKP'ye destek için bir büyükşehir belediyesi istedi" iddiası! İşte aklında o 4 il

***

İYİ Parti'de bir istifa daha yaşandı

İYİ Parti’nin eğitim politikaları alanındaki çalışmalarında görev alan eğitimci Prof. Dr. Esergül Balcı, partisinden istifa ettiğini duyurdu.

İYİ Parti'de bir istifa daha... İYİ Parti'de bir istifa daha...

***  

Ensarioğlu'ndan Akşener'e sert cevap...

Eski İYİ Parti vekili Mehmet Salim Ensarioğlu, Meral Akşener'in kendisi hakkında söylediği sözlere cevap verdi. Ensarioğlu, partiyi leştirdiği konuşmasında; "Milliyetçi bir partide yer almak isteseydim MHP’de yer alırdım. Ha keza MHP; Milliyetçilik üzerine politik kimliğini inşa eden, liderliğini Sayın Devlet Bahçeli’nin yaptığı ve bu alanı tek başına domine eden bir partidir. İYİ Parti 3. Olağan Kongresinden sonra merkezden uzaklaşarak Milliyetçilik yarışına girmiştir. Ancak bilinmelidir ki; aslı varken kimse taklidin peşinden gitmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Salim Ensarioğlu'ndan Meral Akşener'e sert sözler: "Aslı varken..." Salim Ensarioğlu'ndan Meral Akşener'e sert sözler: "Aslı varken..."

***

TÜSİAD gündemde bulunan eğitimde tarikat ve cemaat yapılanmasına ilişkin bir açıklama yayımladı

Açıklamada, “Ülkemizin bu yöndeki ihtiyacı ve yakın geçmişte yaşanan acı tecrübeler dikkate alındığında cemaat ve tarikatlara eğitim sisteminde yer olmaması gerekir. Eğitim sisteminde çağdaş eğitimle bağdaşmayan konuların gündemde olmasının ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınma hedefleri ile uyuştuğunu söylemek mümkün değildir” ifadeleri yer aldı.

***

Hrant Dink davasında yeni gelişme...

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin çoğu kamu görevlilerinin yargılandığı ve Yargıtay'dan dönen 15 sanıklı davada yeni bir gelişme yaşandı.

Aynı davanın sanığı olan dönemin 3'ü Trabzon'da görevli toplam 4 emniyet mensubuna "Anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yeni açılan davada birleştirme kararı verildi.

***

DEM Parti'li Tiryaki'den açıklama

DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, seçmen taşıma uygulamalarına ilişkin açıklama yaptı. Tiryaki, son yerel seçimlerde HDP'nin kazandığı Iğdır, Kars, Hakkari ve Mardin gibi şehirlerdeki bazı ilçelere AKP'nin kolluk güçlerini seçmen olarak kaydettirdiğini söyledi.

DEM Parti kendi adaylarıyla yerel seçime girecekleri bazı ilçeleri açıkladı DEM Parti kendi adaylarıyla yerel seçime girecekleri bazı ilçeleri açıkladı

***

Yavaş'tan Akşener'e sert sözler...

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in kendisine 'korkak' demesine yanıt verdi. Yavaş, "Korkak kelimesini hiç bir zaman kabul etmiyorum. Hiç bir zaman korkmadım. Korkan Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne aday olmaz. Elimizi taşın altına koymamız gerekirse koyarız ama bunun yolu yordamı usulu bellidir. Beni, daha önce bir başka siyasi parti genel başkanı aday ol diye çağırdı. Bu genel başkanın 'hadi çık ortaya' demesiyle yapılacak bir şey değildir. Sayın Akşener'in, Kılıçdaroğlu'nun aday olacağına dair çok söylemi oldu. Biz noter değiliz, altılı masa karar verecek deyip. Keşke bunu son ana bırakmadan farklı bir karar alınsaydı, ille benim aday olmamı istiyorsa belki o şekilde önümü açabilirdi. Ben bu konulara çok giren birisi değilim. Ama açıkcası Korkaklıkla suçlanmak açıkçası zoruma gidiyor." ifadelerini kullandı.

Mansur Yavaş'tan Akşener'e: "Korkan Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne aday olmaz" Mansur Yavaş'tan Akşener'e: "Korkan Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne aday olmaz"

***  

Akşener’e bir cevap da İBB Başkanı İmamoğlu’ndan geldi

 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ifadelerine yönelik sorulara yanıt veren İmamoğlu, "Dün konuşmamda ifade ettiğim tariflerimle ya da ilişki tanımlamalarımla ben o defteri kapattım. İşime ve önüme bakıyorum. Süreçte şu anda ifade edebileceğim başka bir şey yok. Ben çünkü gerçekten yoğun bir iş takvimiyle meşgulüm. Eski dost düşman olmaz" dedi.

***

CHP Genel Başkanı KESK ile görüştü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin genel merkezinde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) heyetini ağırladı.

Görüşmeye KESK adına eş başkanlar Mehmet Bozgeyik ve Şükran Kablan Yeşil ile genel sekreter Şenol Köksal katıldı. CHP lideri Özel’e ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer eşlik etti. Görüşmenin ardından açıklama yapılmadı. 

Özgür Özel CHP Genel Merkezi'nde KESK heyeti ile buluştu Özgür Özel CHP Genel Merkezi'nde KESK heyeti ile buluştu

***

AKP listelerinden seçime giren ve milletvekili seçilen DSP’li Önder Aksakal asgari ücret beklentisini açıkladı.

Aksakal, yaşanan ekonomik sıkıntıların en çok etkilediği kesimlerin başında yer alan asgari ücretli çalışanların bir nebze olsun rahat nefes alabilmesini sağlayacak kararın belirlenmesini temenni ettiklerini söyleyerek, asgari ücret tutarının 20 bin lira seviyelerinde tespit edilmesinin uygun olacağını söyledi. 

***  

MSB'den Atatürk rozeti açıklaması...

Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafını takmayı reddeden bir grup teğmenle gündemde olan Tuzla Piyade Okul Komutanlığı'nda yaşanan olaylara ilişkin Milli Savunma Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Yapılan açıklamada, Milli Savunma BakanlığıTuzla Piyade Okul Komutanlığı'nda yaşanan olay hakkında bir açıklama yayımladı. 

Yapılan açıklamada idari soruşturma başlatıldığı vurgulanarak “olaya sebebiyet veren personel hakkında geçici görevden uzaklaştırma kararı alınmıştır” denildi.

Öte yandan Bakanlık, 10 Kasım anmasında yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan tarikatçı teğmenlere diğer teğmenlerin müdahale etmesinin de "disiplinsizlik" olduğunu ileri sürdü. 

Milli Savunma Bakanlığı: "Personel görevden uzaklaştırıldı, rozete müdahale de suç..." Milli Savunma Bakanlığı: "Personel görevden uzaklaştırıldı, rozete müdahale de suç..."

***

Polat davasında yeni gelişmeler... 

Kara para aklama, vergi kaçırma ve suç örgütü kurmak suçlamalarıyla tutuklanan Engin Polat ve Dilan Polat dosyasına ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Haklarında 27 Eylül'de soruşturma başlatılan, 4 Ekim'de MASAK rapor hazırlan ve 1 Kasım'da gözaltına alınan Dilan Polat, Engin Polat çiftinin gözaltına alınmadığı süreçte İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a telefon açtığı iddia edildi.

Ali Yerlikaya, 'Dilan Polat neden gözaltına alınmıyor' diye Adalet Bakanı'nı mı aradı? Ali Yerlikaya, 'Dilan Polat neden gözaltına alınmıyor' diye Adalet Bakanı'nı mı aradı?

***

Benzine yeni zam... 

Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki hareketlilik akaryakıt fiyatlarını da etkilemeye devam ediyor. Gece yarısından itibaren benzinin litresine 1 lira 46 kuruşluk zam yapıldı.

***  

Müftü 'asli kusurlu' çıktı

6 çocuğun öldüğü yangın davasının gerekçeli kararı açıklandı. Diyarbakır Kulp’ta Kuran kursunda 6 çocuğun yaşamını yitirdiği yangına dair verilen 11 yıl 8 ay hapis cezasının gerekçesinde, sanık müftü Selahattin Özçelik’in “asli kusurlu” olduğu belirtildi.

***   

Şenyaşar ailesine şok: "Para cezası verdiler"

Eşi ve iki oğlu, AKP’li eski vekil İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları ve korumaları tarafından öldürülen Emine Şenyaşar’a, Yıldız’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada para cezası verildi.

***

BES duyurdu: Açlık sınırı 18 bini aştı"

"Maaşın yüzde 75’i kiraya gidiyor" Büro Emekçiler Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR) araştırmasına göre, kasım ayında açlık sınırı 18 bin 178 TL’ye yükseldi.  Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şube Başkanı Devrim Mol, "4 kişilik bir memur ailesinin 2023 kasım ayı açlık sınırı 18 bin 178 lira olmuştur" dedi.

***

Çalışan emekliye ikramiye ay sonunda...

Çalışan emeklilere 15 Aralık'tan itibaren ödeneceği belirtilen 5 bin TL ikramiye ay sonuna kaldı. Ancak ikramiyenin yeni yıla bırakılmayacağı belirtiliyor. İkramiyenin 28-29 Aralık tarihinde ödenmesi için hazırlık yapılıyor.

***

Hakem Meler: "Affetmeyeceğim..."

Saldırıya uğrayan FIFA kokartlı hakem Halil Umut Meler, kendisine yapılan yumruklu saldırıyı Ankaragücü Teknik Direktörü Emre Belözoğlu’nun provoke ettiğini ve saldırının önceden planlandığını söyledi.  Meler kullandığı ifadelerde kendisine saldıran Faruk Koca’yı asla affetmeyeceğini de sözlerine ekledi. Ayrıca hakem Meler’in Ankaragücü Teknik Direktörü Meler’in “özür dilemedi” sözlerine ise Belözoğlu’ndan yanıt geldi. Ankaragücü Teknik Direktörü, “Olayı duyunca sahaya çıktım ve Halil Umut Meler’e sarıldım. Koridorda da üç kez kendisinden yaşananlardan dolayı özür diledim. Daha sonra kendisini aradım, istirahatte olduğu için yardımcı hakemiyle konuştum" dedi.

Halil Umut Meler'den Belözoğlu'na: "Saldırıyı provoke etti" Halil Umut Meler'den Belözoğlu'na: "Saldırıyı provoke etti"

***

Naci Görür'den yeni uyarı...

Marmara’da 2 fayın kilitli olduğu ve deprem üretme durumunda stres biriktirdiğini kaydeden Prof. Dr. Naci Görür, enerjinin deprem civarındaki küçük fay hatlarını tetikleyip tetiklemeyeceğine yönelik soru üzerine, "Eğer herhangi bir fayda yeterince stres birikmiş ekstra bir güce ihtiyaç duyuyorsa yani bahaneye bakıyorsa onu kırıp deprem oluşturabilir. Yani bardağı taşıran son damla olabilir" dedi.

Yer Bilimci Prof. Dr. Görür uyardı: "Bardağı taşıran son damla olabilir..." Yer Bilimci Prof. Dr. Görür uyardı: "Bardağı taşıran son damla olabilir..."

***  

Merkez Bankası, yılın son faiz kararını yarın açıklayacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında yarın toplanacak. Aynı gün saat 14.00'te faiz kararı açıklanacak.

Hatırlanacağı üzere, geçen ay gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde yüzde 40'a yükseltilmişti.

***

İzlanda'da yanardağ uyarısı...

İzlanda'nın Reykjanes Yarımadası'nda meydana gelen yanardağ patlamasının ardından kül bulutlarının başkent Reykjavik'e ulaşacağı uyarısı yapıldı. BBC'nin haberine göre, İzlanda'nın Reykjanes Yarımadası'nda kaydedilen depremleri takiben 18 Aralık Pazartesi günü yaşanan yanardağ patlamasının ardından çevre şehirler için uyarıda bulunuldu.

İzlanda'da art arda yaşanan depremlerin ardından yanardağ patlaması ihtimaline karşı 11 Kasım'da "acil durum" ilan edilmişti.

İzlanda'da yanardağ patlamasının ardından kül bulutlarının başkente ulaşacağı uyarısı İzlanda'da yanardağ patlamasının ardından kül bulutlarının başkente ulaşacağı uyarısı

***

MGM uyardı: Yerel yağışlar etkili olacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, yarın saat 03.00'ten itibaren Ege Denizi kıyılarında etkili olacak sağanak ve yer yer gök gürültülü yağışların İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla geneli, Çanakkale'nin güney kıyıları ve Edremit Körfezi'nde kuvvetli, Muğla'nın Bodrum, Datça, Marmaris, Ula, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçelerinde çok kuvvetli olması bekleniyor.

Meteorolojiden 5 il için yerel kuvvetli sağanak uyarısı Meteorolojiden 5 il için yerel kuvvetli sağanak uyarısı

***

Rusya'dan Google'a ceza...

Rusya'da mahkeme, Rus ordusunun Ukrayna'daki eylemleri ile ilgili yanlış bilgiler içerdiği belirtilen görüntüleri silmediği gerekçesiyle Google'a 4 milyar 611 milyon ruble (yaklaşık 51 milyon dolar) para cezası verdi.

***

Çin depreminde kayıplar artıyor

Çin'in Kuzeybatısında bulunan Gansu eyaletinde pazartesi günü yerel saatle 23.59 sıralarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem nedeniyle can kaybı artıyor. Son verilere göre hayatını kaybedenlerin sayısı 131'e yükseldi, yaralananların 980 oldu.

Çin'in Gansu eyaletinde meydana gelen depremde 111 kişi hayatını kaybetti Çin'in Gansu eyaletinde meydana gelen depremde 111 kişi hayatını kaybetti

***

İstanbulspor Başkanı basına açıklama yaptı...

İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu ve Başkan Yardımcısı Bayram Saral, Trendyol Süper Lig'in 17. haftasında dün akşam oynadıkları Trabzonspor maçında gerçekleşen "sahadan çekilme" olayı ve sezon başından bu yana yaşanılanlarla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Sarıalioğlu, "Sahadan çekilme kararının Trabzonspor ile hiçbir ilgisi bulunmadığı gibi çekilme kararının başka kulüplerle ilişkilendirmeye çalışılması olayı ana mecrasından çıkarmaya yönelik beyhude çabalardır. Aynı şekilde sahadan çekilme kararını salt bu maçtaki hakem hatasına bağlanması olayı basite indirgemektir."