İBB ve Kandilli Rasathanesi işbirliği ile İstanbul'un ilçe ilçe depreme hazırlık haritası çıkarıldı. Peki olası bir depremde en çok hangi ilçe zarar görecek? İstanbul'da depreme en dayanıklı ilçe hangisi? Olası bir depremde kaç bina zarar görecek?

EN TEHLİKELİ DÖRT İLÇE

İstanbul Büyükşehir Belediyesi beklenen büyük İstanbul depremine yönelik hazırlıklar kapsamında ilçe ilçe deprem hasar tahmin raporu hazırladı. Rapora göre en fazla sayıda binada tahribatın yaşanması beklenen ilk dört ilçe Esenyurt, Sultanbeyli, Avcılar ve Zeytinburnu oldu. Olası bir depremde, Avcılar'da 35 bin, Başakşehir'de 13 bin 500, Beylikdüzü'nde 27 bin, Çekmeköy'de 4 bin, Esenyurt'ta 67 bin 410, Gaziosmanpaşa'da 14 bin, Kadıköy'de 17 bin, Maltepe'de 20 bin, Pendik'te 28 bin, Ümraniye'de 16 bin, Sarıyer'de 6 bin 600, Sultangazi'de 10 bin, Şile'de 900, Zeytinburnu'nda 31 bin hane için, geçici barınma ihtiyacı ortaya çıkacak.

İLÇE İLÇE ANALİZ YAPILDI

Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, İBB ve Kandilli Rasathanesi işbirliğiyle hazırlanan raporun çıktılarını özelleştirdi. Buna göre her ilçeye ayrı analiz yapıldı. Hangi ilçede kaç binanın orta ve üstü hasar göreceği, hangi ilçelerde ilk olarak hangi ihtiyaçların ortaya çıkacağı belirlendi. Yine olası bir depremde  ilçe ve mahallelerdeki bina hasarları, olası can kaybı ve yaralanmalar, altyapı hasarları ve geçici barınma ihtiyacı gibi bileşenler analiz edilerek rapor haline getirildi. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, kitapçıklarda, ilçelere ait genel bilgiler ile bina, altyapı ve nüfus bilgileri; üretilen analizler ve senaryo depremler neticesinde hesaplanan kuvvetli yer hareketi parametreleri baz alınarak hesaplanan olası hasarlı bina sayısı, olası can kaybı ve yaralı sayısı ile bunların mekansal dağılımları; doğal gaz, içme suyu ve atık su şebekelerinde oluşması muhtemel hasarlar ve geçici barınma ihtiyacı bilgileri yer aldı.

YÜZ BİNLERCE BİNA AĞIR HASAR ALACAK

Ortaya çıkan rapora göre İstanbul'un farklı ilçelerinde yüz binlerce binada orta ve üstü hasar meydana gelecek. İlçelere göre orta ve üstü hasar görecek bina sayısı ise şu şekilde çıkarıldı: "Arnavutköy'de 2 bin, Ataşehir'de 3 bin, Bağcılar'da 10 bin, Bakırköy'de 6 bin, Beyoğlu'nda 4 bin 200, Büyükçekmece'de 9 bin, Çatalca'da 2 bin, Esenler'de 5 bin, Fatih'te 15 bin, Kâğıthane'de 2 bin, Kartal'da 4 bin, Küçükçekmece'de 13 bin, Sancaktepe'de 3 bin, Silivri'de 9 bin, Sultanbeyli'de 45 bin, Tuzla'da 7 bin, Üsküdar'da 4 bin."

BİNALAR ÇOK YAŞLI

Hazırlanan raporda il genelindeki binaların ortalama yaşlarına da yer verildi. Peki en yaşlı binalara hangi ilçelerde? İşte İstanbul'un en yaşlı ilçeleri. Bahçelievler'de binaların yüzde 83'ü, Bayrampaşa'da yüzde 91'i, Beykoz'da üçte ikisi, Güngören'de yüzde 90'ı, Şişli'de yüzde 92'si 20 ve üstü; Beşiktaş'ta yaklaşık yarısı, Adalar'da yarıdan fazlası, Eyüp'te ise üçte biri 40 ve üstü yaşta. Bu oranlar ise yine yüz binlerce binaya tekabül ediyor.

İLÇENİZDEKİ DEPREM RİSKİNİ NASIL KONTROL EDEBİLİRSİNİZ?

İstanbul'da oturuyorsanız ve İBB'nin yayınladığı rapora göre ilçenizde olası bir depremde meydana gelebilecek tehlikelerden haberdar olmak istiyorsanız bu linki tıklayarak İBB'nin ilçe ilçe raporuna ulaşıp oturduğunuz bölgeyi kontrol edebilirsiniz. Oturduğunuz ilçeye ait deprem raporunu ilçe adını tıklayarak indirebilirsiniz.