İlk Evim Kampanyasında Son Durum - Tarih Belli Oldu mu?

Merkez Bankası ve BDDK, hayallerini gerçekleştirmek isteyenlere ve ilk defa ev alacaklara kredi desteği kampanyası sunmuştu. İlk Evim kampanyası, 180 aya kadar vadelendirilmesi beklenen ve faiz oranı 1,20 olarak sunulması planlanan konut finansmanıdır. Ancak bireylerin bu kampanyadan faydalanabilmesi için daha önceden ya da hali hazırda ev sahibi olmamaları gerekmektedir. Bu finansman türünde evin değerinin %80’ine kadar kredi çekilebileceği, öngörülen bilgiler arasında yer almaktadır. Bu durumda bireyler, mevcut bilgilere göre kalan %20’lik kısmı peşinat olarak ödemek durumundadır. Ancak bu peşinat oranının konutun ekspertiz değerine, enerji sınıfına ve sıfır ya da ikinci el olup olmamasına göre değişiklik göstermesi beklenmektedir.

Bu yazımızda ilk evim kampanyasında son durumun ne olduğuna ve bu kampanyadan faydalanabilmek için hangi şartların taşınması gerektiğine değineceğiz. Ayrıca ilk evim kredisinin nasıl hesaplandığına ve başvuruların ne zaman başlayacağına dair merak edilen sorulara yanıtlar vereceğiz.

İlk Evim Projesi Şartları Nelerdir?

İlk evim projesi kapsamında belirlenen şartlar aşağıdaki gibidir:

● T.C vatandaşı olmak,

● 18 yaşından büyük olmak,

● Ev sahibi olmamak,

● Gelir durumunu belli eden belge sunabilmek,

● Yüksek kredi notuna sahip olmak,

● Kredi tutarına oranla peşinat vermek,

● Hisseli konuta sahip olma halinde hisse oranının %50 olması,

● 1 yılda konut satmamış olmak.

İlk Evim Kampanyasında Son Durum Nedir?

İlk kez ev alacak bireyleri yakından ilgilendiren bu kredi kapsamında Ekim 2024 itibarıyla bekleyiş devam ediyor. Henüz kesinleşmemiş olan ilk evim kampanyasının yıl sonuna kadar netleşmesi bekleniyor. Kredinin yalnızca kamu bankaları tarafından verilmesi ise şimdilik bilinen detaylar arasında yer alıyor.

İlk evim konut finansmanı; iskan izni bulunan, tapuda mesken olan, inşa sonrası projeye aykırı değişiklik yapılmayan ve yıkım kararı olmayan konutlar için kullanılabiliyor. Başvuru yapıldıktan sonra bankalar, gerekli incelemeler sonucunda 3 ila 10 iş günü içerisinde bireylere geri dönüş sağlıyor. Belirlenen vade süresi boyunca aylık düzenli taksitler halinde ödeme yapılabiliyor. Geri ödeme tamamlandıktan sonra ise evin ipotek altına alınması mümkün hale geliyor.

İlk Evim Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

İlk evim kredisi başvurularının yıl sonuna kadar açılması bekleniyor. Ancak meclisten onay çıkmadığı ve kredi kapsamında belirlenen herhangi bir tarih aralığı olmadığı için ilk kez ev almak isteyen bireylerin merakı devam ediyor. Yine de 31 Aralık 2024’e kadar projeye dair şartlar ve başvuruların açılması beklentiler arasında.

İlk Evim Kredisi İçin Kredi Notu Kaç Olmalı?

İlk evim kredisi için kredi notunun yüksek seviyede olması gerekir. 1.500 ila 1.900 arası kredi notuna sahipsen, bu kampanyadan kolay bir şekilde yararlanabilirsin. Kredi notu, aylık gelirin gibi çeşitli faktörlerden de etkilenebilir. TeklifimGelsin’in Kredi notu öğrenme aracı sayesinde kredi notunu öğrenebilir, ilk evim kredisi için belirlenen kredi notu kriterini taşıyıp taşımadığın hakkında bilgi alabilirsin.

İlk Evim Kredisi Ödeme Planı Nasıl Olacak?

İlk evim kredisi ödeme planına dair henüz bir netlik bulunmamaktadır. Ancak bu kredinin faiz oranı %1,20 ve azami kredi vadesi 180 ay olduğundan örnek ödeme planı aşağıdaki gibidir:

Örneğin 180 aylık vade süresi ve %1,20 faiz oranı ile 1.000.000 TL’lik ilk evim kredisine başvuru yapan kişilerin aylık taksit tutarı yaklaşık 13.587 TL’dir. Bu durumda kredi miktarına göre vade sonunda ödenen toplam tutar ise yaklaşık 1.445,701 TL olacaktır.

İlk Evim Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Düşük faiz oranı ile sunulan ilk evim kredisi hesaplama işlemlerinde temel faktör finansman tutarı ve vade süresidir. Bu hesaplama sonucunda toplam maliyet ve aylık taksit tutarı bulunur. Dolayısıyla ilk evim kredisi çekmek isteyen bireyler, TeklifimGelsin’in hesaplama aracı sayesinde istediği finansman tutarına göre aylık ödemesi gereken miktarı ve vade sonunda ödeyeceği tutarı bulabilir.