Haber: Hülya Kılınç


Biyogaz tesisi atıklarının yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının nitrat kirliliğine neden olan çevre ve halk sağlığı sorununu Manisa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (MASKİ) 2 şubat 2024 tarihinde ileten Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği üyesi Uğur Doğan, içme suyundaki tehlikeyi içeren dilekçesini dernek yönetimi ile birlikte dün ziyarette bulundukları Manisa Valisi Enver Ünlü’ye takdim etti. 


TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ NİTRAT UYARISI YAPTI 


Doğan, Vali Ünlü'ye ilettiği dilekçesinde şu ifadelere yer verdi “Şehzadeler İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından ilçemizdeki Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerimizi bilgilendirmek amacıyla 31.01.2024 tarihli SMS mesajında; “Biyogaz tesisi atıklarından Manisa İl Tarım Müdürlüğünce alınan numuneler neticesinde tuzluluk düzeyinin çok yüksek olduğu, tarım arazilerinde tuzluluğun artmasına ve çoraklaşmaya neden olacağı, ayrıca yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında nitrat kirliliğine neden olacağına yönelik bilgilendirme yapılmıştır.” 


“MASKİ  HALKI BİLGİLENDİRMELİDİR”


Halk sağlığını ilgilendiren böylesine önemli bir konuda Şehzadeler İlçe Tarım Müdürlüğünün çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerimizin bilgilendirilmesini çok önemli ve kıymetli buluyoruz. Ancak bunun dışında Manisa Tarım İl Müdürlüğünce bu kente yeraltı su kaynaklarından elde edilen içme suyunu evlerimize kadar ulaşımından sorumlu Manisa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün de halkın sağlığını tehdit eden böylesine önemli bir konuda ivedilikle bilgilendirilmesinin de gerekliliğini düşünüyoruz.


“İÇME SUYU ANALİZ SONUÇLARI KAMUOYUYLA PAYLAŞILMALI”


Zira; toprağımızı ve suyumuzu kirleten ve insan sağlığını tehdit eden bu sorun ne zamandan beri devam ettiği bilinmemektedir.  Bilindiği üzere ilimizde içme suyu temini Manisa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünce sadece yeraltı su kaynaklarından sağlanmaktadır. Bu nedenle biyogaz tesisi atıklarının neden olduğu, İlçemizdeki yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının nitrat kirliliğinin önlenmesine yönelik halk sağlığı açısından bazı önleyici tedbirler alınmalıdır. Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresinin bu olay üzerine içme suyundan derhal numuneler alınıp analizleri yapılarak çıkan sonuçların Manisa kamuoyuyla paylaşılıp halkın bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.


BİOGAZ TESİSİNE YASAL YAPTIRIMLAR UYGULANMALI”


Ayrıca bu soruna neden olan Biyogaz tesisini işleten şirkete yönelik bir takım yasal yaptırımlar uygulanmalı ve Şehzadeler İlçe Tarım Müdürlüğünün SMS mesajında Biyogaz tesisi atıklarından numune aldığı belirtilen Manisa İl Tarım Müdürlüğünden bu numunelerin incelenmesi neticesinde elde edilen laboratuvar analiz sonuçlarının ivedilikle Manisa kamuoyuna açıklanmalı ve çiftçilerimiz bilgilendirilmelidir.”