TBMM Genel Kurulu'nda muhalefet gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurul'da, Saadet Partisi'nin "Kömür madenciliğinin çevre sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri", İYİ Parti'nin "Duruşmalardaki adli sürecin işleyişi", DEM Parti'nin "Suriye Politikası", CHP'nin "Boğaziçi Üniversitesi" üzerine verdiği grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

Partisinin grup önerisi üzerinde söz alan Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, Türkiye'nin çevre politikaları ve doğal kaynak yönetimi konusundaki yetersizliklerinin maden ocaklarının çevre üzerindeki olumsuz etkilerini katlayarak arttırdığını söyledi.

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde kömür madeni ocağı açma girişimleri olduğunu dile getiren Atmaca, "İlçenin Kırıklı Mahallesi'nde başlatılması planlanan kömür madeni projesi bölgenin ekosistemini ve yerel topluluğun yaşamını adeta felakete sürüklemektedir. Valiliğin bu proje için ÇED raporunun gerekmediğine karar vermesi projenin çevre ve sağlık üzerindeki potansiyel olumsuz etkilerini tamamen göz ardı etmektedir" diye konuştu.

Atmaca, uluslararası standartlara uyum sağlanması, çevreyi ve insan sağlığını koruyan politikalar benimsenmesi gerektiğini vurguladı.

AK PARTİLİ BOZKURT: ÖNLEMLER ULUSLARARASI STANDARTLARDA

AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt ise "kömür madenciliği işlemlerinde kullanılan modern teknolojiler sayesinde, hava kirliliği ve emisyonların önemli ölçüde azaltıldığını belirterek, maden işçilerinin sağlığı ve güvenliği için uluslararası standartlara uygun önlemler alındığını ve düzenli olarak denetlendiğini" savundu.

Çıkarılanın sadece bir kömür parçasından ibaret olmadığının, Türkiye'nin uluslararası gücünün sembolü olduğunu söyleyen Bozkurt, "Enerjide tam bağımsız bir Türkiye demek, aynı zamanda güçlü bir Türkiye demek. Bu sebeple, madencilerimizin alın terini ve emeğini akıl teriyle harmanlayacağımız AR-GE kabiliyetleri, teknoloji ve inovasyon hamleleri için var gücümüzle çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

SİNAN ATEŞ KONUŞMASI

İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu da, kürsüye Sinan Ateş'in fotoğrafını koyarak konuşmasını yaptı.

İddianamelerin hazırlanmasının gecikmesi veya geciktirilmesi, duruşmalarda görülen manidar tabloların kamu vicdanının haklı beklentisi olan adaletin tecellisiyle ilgili endişeler yarattığını kaydeden Türkoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetildiği başkent Ankara'nın orta yerinde güpegündüz işlenen Sinan Ateş suikastı davası da işte böyle bir davadır" ifadelerini kullandı.

DEM PARTİLİ DOĞAN: SURİYE'YLE İLİŞKİ ŞEFFAF OLMALI

DEM Parti Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan, "Suriye'de Türkiye bu defa ne arıyor?" sorusunun herkesin merak ettiği bir soru olduğunu söyledi.

Suriye ile kurulacak ilişkilerin açık ve şeffaf olması gerektiğini belirten Doğan, "Eğer aksi bir seçenek tercih edilirse biz dün olduğu gibi bugün de yarın da elbette adil ve demokratik bir gelecek için komşu ülkeler de dahil olmak üzere mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül ise DEM Parti Şırnak Milletvekili Doğan'ın "Türkiye Suriye'de ne arıyor, ne işi var?" sorusuna, "Bu soru yerine doğru soru: 'Binlerce kilometre öteden gelip ülkemizin yanı başında bir terör koridoru kurmak isteyenlerin Suriye'de ne işi var?" karşılığını verdi.

Türkiye'nin, Suriye'nin içişlerine karışma, üniter yapısına müdahale etme gibi bir tutumu olmadığının altını çizen Gül, "Suriye'nin kendi birliğini, beraberliğini koruması bizim için önemlidir. Yan komşuda çıkan bir yangın sizin eve de sıçrayabilir." dedi.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisinin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Ardından Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin 1. bölümündeki maddelerin görüşmelerine geçildi.