Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında İmralı Cezaevi'nde tutulan ve en son Ağustos 2019'da avukatıyla görüştürülen PKK lideri Abdullah Öcalan'ın durumuyla ilgili kulislerden edindiği bilgilere yer verdi. Selvi, Öcalan’ın bir yakınıyla görüşmesine izin verileceğini ifade etti.

Selvi'nin "Bu isim kardeşi Mehmet Öcalan da olabilir, halen HDP Şanlıurfa Milletvekili olan Ömer Öcalan da İmralı’ya gidebilir. Öcalan’ın görüşmesine bir defalığına mı izin verilecek yoksa bu belirli aralıklarla devam mı edecek, orasını bilmiyorum. Ama önemli olan bu görüşmeden ne çıkacak? Öcalan, Kandil’e ve HDP’ye bir mesaj gönderecek mi?" diye yazdı.

"YENİ BİR ÇÖZÜM SÜRECİ OLMAYACAK"

Yazı şu ifadelerle devam etti:

"Öcalan’la görüşme konusunu yazınca hemen AK Parti yeni bir çözüm süreci mi başlatıyor şeklinde tartışmalar başlatılabilir. Ama peşin olarak söyleyeyim ki öyle bir çalışma da yok, ben de öyle bir izlenim edinmedim. Yeni bir çözüm süreci başlatılıyor şeklindeki tartışmalar maksadını aşan tartışmalar olur. Zaten Öcalan, Kürt sorunu diye yazarken en çok endişe ettiğim nokta bu oluyor. Hemen birileri alıyor, iktidar yeniden çözüm süreci başlatıyor diye başka bir yerlere taşıyor. Öcalan’a tecrit uygulandığı iddiasıyla PKK-HDP’nin yarattığı gerginliğe son vermek için ailesinden birisiyle görüşmesine izin verileceği söyleniyor.”

NE OLMUŞTU?

Abdullah Öcalan’a uygulanan görüş yasağını protesto etmek için "Tecrit Siyasetine Karşı Özgürlüğü Savunmak İçin Gemlik’e Yürüyoruz" sloganıyla Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED-TUHAD FED) tarafından "Gemlik Yürüyüşü" düzenlenmek istenmişti. 

İstanbul Kadıköy'de başlayan yürüyüşe polis izin vermemiş ve 70 kişiyi gözaltına almıştı. Kadıköy'deki yürüyüşte çevik kuvvet polisiyle arbede yaşayan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz hakkında "Görevli polis memuruna mukavemet" suçlamasıyla soruşturma başlatılmış ve hakkında hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı'na oradan da Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmişti. Yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle hazırlanan fezleke, TBMM'ye iletilmişti.