Ekolojik talanın yoğun olarak yaşandığı ve kentin topraklarının yüzde 74'üne maden işletme ruhsatı verilen Ordu'da yeni bir maden ocağı kurulması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı. Mesudiye ilçesi Darıcıbaşı Mahallesi'nde 6,92 hektarlık alanda Favori Metal Madencilik isimli şirket tarafından açılmak istenen IV. Grup (Bakır, Kurşun, Çinko) Maden Ocağı projesi için süreç başladı. 

Bin 599,85 hektarlık alan için Bakanlık’tan 24 Eylül 2030 tarihine kadar maden işletme ruhsatı alan şirket, ilk etapta 6,92 hektar için süreç başlattı. İlerleyen dönemde bu alanın tamamını madene açabilir. Yıllık 10 bin 80 ton üretim yapılması planlanan maden, açık ocak işletme tekniği ile işletilecek. Ordu kent merkezine 29 kilometre uzaklıkta olan maden ocağı Darıcabaşı Mahallesi’ne kuş uçuşu 672 metre, en yakın konuta ise 215 metre mesafede.

Öte yandan maden sahası, Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-GümüşhaneArtvin Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre “Orman Alanı” olarak tanımlanmış durumda. 

HES'E ELEKTRİK ÜRETSİN DİYE GES KURULACAK

SON yıllarda Karadeniz'de görülmeye başlanan Güneş Enerjisi Santralleri (GES) tesislerinden birisinin de Kabadüz ve Altınordu ilçeleri arasındaki bir bölgede kurulması için Bakanlık tarafından "ÇED gerekli değil" kararı verildi. Melet Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından toplamda 4,15 hektarlık iki ayrı alanda kurulacak olan GES, aynı şirket tarafından işletilen Ordu Hidroelektrik Santrali'ne yardımcı güç olarak kurulacak. 

GES sahası Ordu-Giresun-Gümüşhane-Trabzon-Rize-Artvin Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Onaylı Çevre Düzeni Planına göre tarım arazisinde kalıyor.