CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 15. CHP Olağan Kadın Kolları Kurultayı'nda yaptığı konuşmada  4-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek Tüzük ve Program Kurultayı'na göndermede bulundu. Özel, bu kurultayın iktidarda neler yapacaklarına dair notlar düşeceğini kaydetti.

Özel, "Eşit temsili yarınlara bırakmadan, bugünden en makul kademeli geçişi sağlayarak bir ya da iki seçim içinde önce yüzde 40, sonra yüzde 50’yle CHP milletvekili sayısının yarısını da belediye başkanlarının yarısını da kadın yapacağız" diyerek şunları belirtti:

"Kadın Kollarını Tartışmam, Tartıştırmam"

"Cumhuriyet Halk Partisi’nin içinde bulunduğu süreçte bir tüzük değişikliği olacak. Zaman zaman dile getiriliyor. ‘Efendim Kadın Kolları, Gençlik Kolları kapansa mı, başka şekilde formüle edilse mi?’ O gün gelirse ana kademede eşit temsil sağlanırsa Meclis’in yarısı kadın yarısı erkek olursa parti meclisinde seçilmiş her noktada eşit temsil olup bir gün siz oturup ‘Yapı değişmeli’ derseniz o konuşulur. O güne kadar kadın kollarını tartışmam, tartıştırmam."

Tüzük Kurultayı için mesaj veren Özel, "Önümüzdeki ay tüzük kurultayında halen partimizde yüzde 33 olan cinsiyet kotasını kademeli olarak yüzde 50’ye çıkarma konusundaki irademizi vurgulamak, bu salonun iradesini tüzük kurultayına taşımanın da bu salondan seçilecek Kadın Kolları Başkanı ve yönetiminin asli görevi olacağını, buna saygı duyacağımızı ifade etmek isterim" dedi.

Ayrıca Özel program kurultayına işaret ederek, "Bu sefer yapacağımız program kurultayı bu ülkede nasıl muhalefet edeceğimizi tarif etmeyecek" diye konuştu.

Program Kurultayı Mesajı

"Önümüzdeki süreçte 4-9 Eylül tarihleri arasında Cumhuriyet Halk Partisi’nin Büyük Değişim Kurultayını hep birlikte yapacağız" diyen Özel şunları söyledi:

"4’ünde Sivas’ta, tarihi önemli olan Sivas’ta kurultayımızın sembolik açılışını yapacağız. 5’inde komisyon son toplantısını Ankara’da yapacak. 6’sından itibaren dört gün boyunca da bir gün tüzüğümüzü değiştirip öncesinde bütün hazırlıklar tamamlanıyor. Tamamlanmaya devam edecek. Sonrasında da programımızı nasıl değiştireceğimizi Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidar programını hep birlikte konuşacağız. Ama buradan şunu söylemek isterim.

"Eşit Temsili Bu Ülkeye Biz Getireceğiz"

Bu sefer yapacağımız program kurultayı bu ülkede nasıl muhalefet edeceğimizi tarif etmeyecek. Program kurultayı ve ortaya çıkacak program, bu devleti nasıl yöneteceğimizi tarif edecek ve umudum odur ki, Cumhuriyet Halk Partisi’nin oklarının en ortasındaki devletçilik okunu o program kurultayına katacağımız çevreci sürdürülebilir doğa dostu, sürdürülebilir kalkınmaya inanan projeler ve kadın erkek eşitliğine yönelik olan net tutumumuzla, geldiğimizde bu devleti nasıl yöneteceğimizi söylerken devletçilik okunun yarısını yeşile yarısını mora boyayacağız. Eşit temsili bu partiye de bu ülkeye de biz getireceğiz."

"Cinsiyet Kotası Yüzde 50'ye Çıkacak"

Cinsiyet kotasına ilişkin Özel şunları söyledi:

"Biz belediyelerde bazı şehirlerde değerlendirme yapmak için baktığımızda kadın adaylar göremedik. Belediye meclisleri için umut verdiğimizde garanti verdiğimizde hızla bunun yerine geldiğini gördük. Sizlerden ricam bu salonda birbirinden kıymetli adaylar yarışıyor. Seçilecek olanın etrafında herkes birleşecek. Hepimiz saygı duyacağız. Hep birlikte çalışacağız. Ama bu salondan rekabeti, tartışmayı ya da seçimlerdeki olası kırgınlıkları değil, ortak irademizi Anadolu’ya taşıyın. Kadınları Cumhuriyet Halk Partisi’ne davet edin.

Siyaset yapmak için, aday olmak için, ülkeyi yönetmek için, bu ülkenin kaderine el koymak için Türkiye’deki bütün kadınları bu partiye davet ediyoruz. Bu iradeyi götürün Türkiye’ye. Tarih boyunca eşitsizliklerle ayrımcılıklarla mücadele eden kadınların kazanımlarını korumak, ileriye taşımak hepimizin ortak hedefi. Bunun yolu erkeklerin kadınlar hakkında karar vermeleri değil, kadınların siyasi hayata etkin katılmaları, toplumsal adaletin, toplumsal refahın, eşit ve özgür yaşamın anahtarını kadınların kendi elleriyle taşımalarıdır. Bu nedenle kadınların siyasal süreçlerde etkin rol almalarını sağlamak sosyal demokrat siyasetin en temel hedeflerinden birisidir. Bizim için de vazgeçemeyeceğimiz hedefimizdir.

Bu sebeple önümüzdeki ay tüzük kurultayında halen partimizde yüzde 33 olan cinsiyet kotasını kademeli olarak yüzde 50’ye çıkarma konusundaki irademizi vurgulamak, bu salonun iradesini tüzük kurultayına taşımanın da bu salondan seçilecek Kadın Kolları Başkanı ve yönetiminin asli görevi olacağını, buna saygı duyacağımızı ifade etmek isterim."

Muhafazar Kadınlardan CHP'ye Oy

Cumhuriyet Halk Partisi’nin aldığı 100 oydan 40’ının ilk kez CHP’ye oy veren seçmenlerden geldiğini söyleyen Özel şu ifadeleri kullandı:

"Burada ilk kez oy kullanan seçmenleri kastetmiyoruz. Daha önce başka partilere oy vermiş bu seçimde yüzde 38’i, yüzde 40’ı hayatında ilk kez CHP’ye oy vermiş seçmenler. Bunların yüzde 60’ın üzerindekiler kadınlar. Bu kadınlar AK Parti’ye daha çok geçmişte yüzde 70’lerle oy veren ev hanımları, ev kadınları. Bunlar AK Parti’ye daha önce oy vermiş muhafazakar kadın seçmenler. Bunun kırılımlarına baktığınızda AK Parti’den iki seçmenden biri kaçıyor.

Kadınlara Bakış Açısı Oyları Etkiledi

Bu iki seçmenden erkek olanı Yeniden Refah Partisi’ni daha çok tercih ederken, kadın olanı CHP’nin kadın haklarına duyarlılığından, kadın adaylara bakışından, İstanbul Sözleşmesi’ndeki tutumundan, zor ve kıt günde CHP’nin örgütüyle kadınlara ve bu meseleye sahip çıkışından etkilenerek bir başka partiye değil CHP’ye oy verdiler.

"Gönül Temasını Sürdürmek Asli Göreviniz"

Bu yeni seçmen grubuyla kurulan bu gönül temasını, organik bir köprüye çevirmek, onları daha çok kapsamak, verdikleri oya pişman değil memnun etmek, onları örgütümüze katmak, onlar emek verebiliyorsa, onlarla birlikte çalışmak, vermiyorsa onları bulundukları yerde CHP temasını sürdürmek bu salonun bundan sonraki süreçte Genel Başkanları olarak kendilerinden talep edeceğim en asli görevleridir."