Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın “Türkiye ile ilişkileri normalleştirmeye hazırız” açıklaması ve “Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı” şartı getirmesi sonrası gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Biz Suriye ile ilişkilerimizi geçmişte çok çok canlı tuttuysak, ailece görüşmelere varıncaya kadar biliyorsunuz sayın Esed’le biz görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur” ifadeleriyle “Ankara-Şam hattında normalleşme olur mu?” tartışmalarını alevlendirdi.

İktidara yakın Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, 3-4 Temmuz’da Astana’da düzenlenecek Şanghay İşbirliği Toplantısı’na işaret eti ve Erdoğan ile Esad’ın burada görüşebileceği imasında bulundu.

“Erdoğan ile Esed görüşecek mi?” sorusunu yönelten Selvi, “Bu sorunun cevabını öğrenmek için güvenilir kaynakları zorladım. ‘Hayır görüşmeyecekler’ denilmedi ama ‘evet görüşecekler’ diyen de olmadı. Derin bir sessizlikle karşılaştım. Bu sessizlik beni kuşkulandırdı. Ben de bunun üzerine soruyu ortaya atma gereği duydum” dedi.

‘BU GÖRÜŞMEYE TÜRKİYE'DEN ÇOK SURİYE'NİN İHTİYACI VAR’

Selvi, “Belli ki Rusya’nın yürüttüğü arka kapı diplomasisinde bir aşamaya gelinmiş. Bu görüşme Astana’da da olabilir, başka bir yerde de gerçekleşebilir. Tabii bilinince dahi bu tür kritik konular en son ana kadar saklanır” ifadelerini kullandı.

Katar’da gerçekleşen Dünya Kupası maçında Erdoğan’ın Mısır Devlet Başkanı Sisi ile görüştüğünü hatırlatan Selvi, “Bu tür görüşmeler kimi zaman bir futbol karşılaşması öncesinde kimi zaman bir zirvede gerçekleşir. ABD ile Çin’i yakınlaştıran ‘ping-pong diplomasisi’ değil miydi?” dedi.

Selvi daha sonra da “Bu görüşmeye Erdoğan’dan çok Esed’in, Türkiye’den çok Suriye’nin ihtiyacı var” iddiasında bulundu.