Türk Tabipleri Birliği, haftalık pandemi bülteninde, Sağlık Bakanlığı'na Dünya Sağlık Örgütü tedavi algoritmasından çıkardığı halde bir yıl devam edilen "hidroksiklorokin tedavisi"ni sordu: "Kaç kişi kalp rahatsızlığı geçirmiştir ve kaç kişi vefat etmiştir? Bu gereksiz tedavide Sağlık Bakanlığı ne kadar zarar etmiştir?'

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu tarafından haftalık hazırlanan "TTB Pandemi Bültenleri"nin 4’üncüsü çevrim içi yapılan basın toplantısıyla açıklandı. "Sağlık Bütçesinde Yok Sayılan Toplum Sağlığı” başlığını taşıyan bülten, TTB Merkez Konsey üyesi Ali İhsan Ökten tarafından sunuldu.

“Sağlık Bakanlığı bütçesinin önceki yıllardan farklı olarak salgın koşullarına göre düzenlenmesi gerektiğini” belirten Ökten, enflasyondan arındırıldığında sadece yüzde 15’lik bir artış görüldüğünü kaydetti. Ökten, dolar bazlı hesaplandığında ise 2021 bütçesinin daha az olduğunu dile getirdi.

HARCAMALAR AÇIKLANMIYOR, TAKİP EDİLEMİYOR

‘Sağlık Bakanlığı’nın aşı ve ilaç şirketlerine yaptığı ödenen bedelleri, müteahhitlik şirketlerine şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleri olarak ödenen miktarı ayrıntılarıyla açıklamamaktadır” denilen bültende, bu harcamaların kamuoyu tarafından takip edilmesinin son derece zorlaştırıldığına dikkat çekildi. Bültende, yaşanan salgına karşın Sağlık Bakanlığı’nın kamu yararını, işçiyi, emekçiyi, yoksulu, dar gelirliyi, emekliyi koruyan değil, “küresel sermayenin, iktidar yanlısı şirketlerin çıkarlarını gözeten neoliberal sağlık politikalarını özetle Sağlıkta Dönüşüm Programı’nı sürdüreceğini gösterdiği ifade edildi.

AŞIDA DIŞA BAĞIMLILIK

TTB, Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’nün 2 Kasım 2011 tarihinde kapatılmasıyla Türkiye’nin grip ve pnömokok aşılarının geliştirilmesinde dışa bağımlı hale geldiğini vurguladı. TTB salgın döneminde yapılanlar ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’na “Bütçeye ek bir ödenek ayrılmış mıdır? Test kitleri için bugüne kadar hangi firmalarla anlaşma yapılmıştır? Ne kadar ücret ödenmiştir? Covid-19 aşısı için hangi firmalarla sözleşme imzalanmıştır? Kaç milyon doz aşı alınmıştır? Hangi firmaya ne kadar ücret ödenecektir?” diye sordu.

HİDROKSİKLOROKİN SORULARI

TTB bülteninde, Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlardan Hidroksiklorokin ve Favipravir’den kaç milyon kutu alındığı ve hangi firmalarla anlaşma yapıldığı da soruldu. TTB, Mayıs 2020’den itibaren Dünya Sağlık Örgütü’nün tedavi algoritmasından çıkarıldığı halde Mayıs 2021’e kadar neden bu ilacın kullanıldığını da sordu ve ekledi: "Bu tedaviden kaç kişi kalp rahatsızlığı geçirmiştir ve kaç kişi vefat etmiştir. Bu gereksiz tedavide Sağlık Bakanlığı ne kadar zarar etmiştir?"