TEKİRDAĞ

Yetkililere seslendiler: Ölmek İstemiyoruz

Abone Ol

Haber: Serap Cömertoğlu İşcan

Tekirdağ Çorlu ve çevresindeki yerleşim yerlerinde nefes almayı zorlaştıran koku sorununa ilişkin  bölge halkı, eylem gerçekleştirdi.

"Rant mı insan sağlığı mı?" "Çorlu Zehir Soluyor", "Artık Yeter Ölmek İstemiyoruz" pankartlarıyla Çorlu Atatürk Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, yetkililere seslenerek, taleplerini sıraladı.

Grup adına konuşan Çorlu Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Murat Sevgi, çeşitli kaynaklardan yayılan koku ve kirliliğin bölge insanı ve yaşam şartları açısından dayanılmaz seviyeye geldiğini kaydetti.

Çorlu, Ergene, Çerkezköy, Marmaraereğlisi ve çevresindeki kirli hava ve koku konusundaki bazı yanlış bilgileri ve tanımlamalara açıklık getirmek adına sorunları kataloglamanın gerekli hale geldiğini söyleyen Sevgi, bu durumun devam etmesi halinde yakın zamanda kitlesel tahribatların beklenebilecek riskler arasında olduğuna dikkat çekti.

 
Uyarılmadan, şikayet beklemeden, görevleri gereği müdahale etmesi gerekenlerin  ihmal, hatta işlem yapmamaktaki kasıt nedeniyle görevi kötüye kullanma suçu işlediğini aktaran Sevgi, "Halkın tepki göstermemesi bu tür sorunları yaratanlara ve denetlemesi gerekenlere esnek bir davranış alanı veriyor gibi gözüküyor" dedi.

Sevgi, kokunun çeşitlerini ve  nedenlerini ise şöyle sıraladı:


YANIK KOKUSU / YANIK PLASTİK KOKUSU:


  1- Tekstil fabrikalarını da havlı kumaşların traşlanması sırasında ısıyla kesim yapılıyor.
  2- Tekstil fabrikalarındaki RAM makinelerinde kumaşın ısıl işleminde kavrulan plastik-polyester elyafın ürettiği gazlar.
  3- Çorlu'nun Çerkezköy yolu üzerinde atıktan alüminyum külçe üreten metal geri dönüşüm işletmeleri var. Bu işletmeler kola kutularını eritiyor. Bu kutuların içi plastik, dışı boya kaplı.
  4- Plastik polyester malzemeden ısı izolasyonu malzemesi, yalıtım malzemesi ve sünger üreten işletmelerden yayılan gazlar.
  5- Çalıntı kablolardan ve hurda kablolardan bakır telleri ayırmak için yakan korsan atık depoları var.

KİMYASAL KOKUSU:


  1- Tekstil fabrikalarında bazı proseste solvent kullanılıyor. Bu malzeme buharlaşan bir kimyasal. İşletmenin içinde de aktif etkili bir zehirleyici.
  2- Endüstriyel kimyasal üreten, paketleyen (bidonlayan) ve bizzat üreten tesisler. Bu işletmelerde bizzat kök kimyasal buharlaşıyor.

BACALAR:


  1- Normal zamanlarda kullanılmayan yakıtlar kullanılınca.
  2- Endüstriyel atıklar yakılınca,
  3- Petrol rafinerisi atıkları yakılınca.

GECE SAATLERİNDE, GÜN IŞIYINCAYA KADAR SÜRÜYOR.


  Ergene kolları ve deri fabrikalarının Sağlık Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve Çorlu’nun şehir merkezinden de hissedilen koku kaynakları:
  1- Ergene nehri ve kollarında rüzgârsız havalarda yoğunlaşan koku öbekleri hafif rüzgarda insanlara ulaşıyor.
  2- Ergene ve kollarının kıyısındaki fabrikaların kimyasal atıkları akarsulara verilmesi ile buharlaşan kimyasal koku üreticileri...
  3- Deri fabrikalarından aldıkları atıklardaki yağı ayrıştırmak için kaynatan korsan geri dönüşümcüler var. Bu işlem yapılınca leş kokusu ve yanık yağ kokusu geliyor.
  4- Arazi içerisinde rastgele dökülmüş bazı atıkların delilleri yok etmek için kasten yakılması da çok görülüyor. Bu tür atıklar genelde polyester-plastik atıklar için uygulanan bir yakma işi.
  5- Sert ve uzun süreli lodos esintilerinde ters basan lağım kanalları sokaklardaki mazgallardan lağım kokusu salıyor.

KİRLİ GİRİŞİMLER:


  Yaşam alanımız çevresine sürekli yenileri katılan atık tesisleri bölgenin en önemli sorunu olma yolunda hızla büyüyor:
  Geri dönüşüm adına hurdacılardan topladıkları alüminyum meşrubat kutularını eriten tesisler.
  Kullanımı biten maden ocaklarında çukuru atıkla doldurarak rehabilite etmek için atıklarla doldurma işi yapan tesisler.
  Çevremizde pek çok arıtma tesisi bulunuyor. Bu tesislerin ürettiği ATIK ÇAMURU için kurulan KURUTMA tesisleri. 
  Atık bertarafı adına topladığı katı atıkları, kurutulmuş atık çamurlarını yakarak enerji üretme tesisleri.

KÖMÜR KULLANIMI


  Hiçbir açıklamaya gerek bırakmadan 'kömür' zaten başlı başına kendisi bir sorun ve müstakil bir çözümsüzlük konusu olarak duruyor. (Ayrıca ele alınacaktır.)

SON OLARAK ORMAN YANGINI


  Ne kokuyor diye sorarken Türkiye'nin güney illerinde yaşanan orman yangınlarının atmosfere taşınan küller hava hareketleri ile bölgemize kadar geldi ve şu sıralar Trakya üzerinde tarlaların, şehirlerin üzerine çökmeye başladı.
  Bacalardan çıkan atık gazlarla beraber atmosfere karışan; başta kükürt-sülfür bileşikleri olmak üzere her yanma işlevinin çıktısı gibi orman yangını nedeniyle hava ile taşınan küller de zarar verici etkilerini her yerde gösteriyor.


FAALİYETİN DURDURULMASINA YÖNELİK YASAL İŞLEM YAPILMALI

İşletmelerin mali hesaplarında kuruşları hesap eden kamu otoritesinin kağıt üzerindeki sayılar kadar depolardaki kimyasalları, hangi işte ne kadar kullanıldığının da kontrol edilmesini, ne için kullanıldığını takip eden yasal düzenlemeler yapılmasını istediklerini söyleyen Sevgi, şunları kaydetti:
"İşletmelerin üretim kapasite raporları ile beyan edilen ürünün elde edilmesinde ortaya çıkacak atığın da karbon ayak izi gibi, atık istatistiği yapılarak izlenmesi ile ilgili yasal düzenlemeler yapılmasını istiyoruz.

Bacaların denetiminde ihlal ve ihmal bulunan işletmeye idari ceza uygulaması yapılıyor.
  İşletmede sorun düzelinceye kadar o ünitede faaliyetin durdurulması ile ilgili yasal düzenlemeler yapılmasını istiyoruz.

Atıkların işletmeden uzaklaştırılmasında, yerr altına döşenen kaçak boru hatları ile atık deşarj edilmesi, araçlar ile taşınarak araziye, dere ve nehirlere katı ve sıvı atık bırakılması durumlarında
gıda üretimindeki sahtekarlıklarda olduğu gibi teşhir edilmesi ile ilgili yasal düzenlemeler yapılmasını istiyoruz."