Türkiye'nin en büyük astronomi platformu olan Kozmik Anafor'un bu yıl dokuzuncusunu gerçekleştireceği Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali, 9-10-11 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

Kozmik Anafor Astronomi Platformu Başkanı Hilal Fidan, bu yıl festivale katılacak gökyüzü tutkunlarına şöyle sesleniyor:

" Ülke olarak uzay bilimleri alanında gelişebilmemiz için, amatör astronomiyi 7’den 70’e halk tabanına yayma zorunluluğumuz var. Biz de 9 senedir astronomi meraklıları ile amatör ve profesyonel astronomları bir araya getirmek için çaba sarf ediyoruz. Bu sene, Türkiye için havacılık ve uzay sanayi açısından çok önemli bir sene oldu. Türkiye'nin teknoloji üretim merkezi TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından üretilen ülkemizin ilk yerli kapsamlı iletişim uydusu Türksat 6A yörüngeye fırlatıldı. Çok büyük bir çabanın ürünü olan bu uydu ile Türkiye, dünyada kendi haberleşme uydusunu yapabilen 10 ülke arasına girdi. Bu süreçlerde Türkiye'nin teknoloji öncüsü olan TUSAŞ, bu sene etkinliğimizde olacak ve TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Lokman Kuzu, süreci anlatan sunumlar yapacak. Ayrıca NASA Jet İtki Labaraturı’ndan ayrılıp Türkiye’ye dönerek uzay ve uydu teknolojileri alanında faaliyet gösteren Plan-S’de bilimsel araştırmaların baş danışmanlığına getirilen Dr. Umut Yıldız da bu sene festivalimize katılıp söyleşiler yapacak.”

AMATÖR ASTRONOMİ ÇOK ÖNEMLİDİR!

Kozmik Anafor Astronomi Platformu kurucusu amatör astronom Zafer Emecan festivali şöyle anlatıyor:

“Astronomi, temel bilimler arasında amatörlerin de ilgilenip katkıda bulunduğu belki de tek bilim dalı. Ayrıca günümüz modern bilimin temeli olarak da kabul ediliyor. Bu nedenle, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de astronomi bilimini toplum tabanına ulaştırmak, amatör astronomiye ilgiyi artırmak için gözlem şenlikleri, etkinlikler ve festivaller düzenleniyor. 

Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’ni ülkemizdeki diğer astronomi etkinliklerinden ayıran yönü ise, profesyonel astronomlardan çok zengin bir sunum, söyleşi, gökyüzü gözlem ve atölye yelpazesi sunması. Bu yıl festival süresince, katılımcılarla yapılacak söyleşiler haricinde uzman isimler tarafından tam 17 sunum gerçekleştirilecek. Bizler, ülkemiz içinde çok daha geniş bir kitleye erişmeye ve gençlerimizi astronomi ile tanıştırmaya gayret ediyoruz”.

Özellikle belirtmek istiyorum; amatör astronomi deyince insanlarda bir küçümseme, “Astronomun amatörü mü olur?” düşüncesi oluşuyor. Hayır, profesyonel astronomi ile amatör astronomi bir bütündür. Örneğin, keşfedilen kuyruklu yıldızların hemen hemen tamamı amatör astronomlarca keşfedilirler. Artık süpernova gözlemi yapan, yeni öte gezegenler keşfeden amatör astronomlar dahi var. Hatta çoğu kişi bilmiyor ama; NASA, Hubble Uzay Teleskobu’nun çektiği o muhteşem fotoğrafların ham hallerini amatör astronomlara veriyor ve onlar tarafından işlenip renklendirilerek yayımlanıyor

3 GÜNLÜK FESTİVAL PROGRAMINDA KİMLER OLACAK? 

Festivalde bu yıl TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Lokman Kuzu, Prof. Dr. Mehmet Emin Özel, Plan-S Bilimsel Çalışmalar baş danışmanı Dr. Umut Yıldız, Dr. Dr. Ufuk Gökçek, uzman astronom Taylan Kasar, uzman astronom Yaren Bektaş, uzman astronom Mahmut Tekeş, gökbilimci Kemal Cihat Toprakçı, bilim iletişimcisi Ayhan Tarakçı, bilim iletişimcisi Nurcan Seven, gökbilimci Burcu Ergül Emecan, gökbilimci Şükran Dizici  sunum ve söyleşileriyle katılımcıları astronomi bilimi alanında bilgilendirecekler. Ayrıca çok sayıda öğretim görevlisi, uzman astrofotoğraf eğitmeni ve bilim iletişimi platformu da etkinlikte yer alacaklar.

FESTİVAL SIRASINDA NELER YAPILACAK?

Işık kirliliğinin olmadığı Olimpos’ta, geceleri Samanyolu’nun altında takımyıldızları, gezegenler tanıtılacak. Katılımcılar, etkinlik alanında yer alacak olan profesyonel teleskoplarla gezegenleri, galaksileri, nebulaları izleyecekler. Uzman astrofotoğrafçılar Metin Altundemir, Okan Doğu ve Tuncay Kaçar vereceği eğitimlerle, tüm katılımcılar uzay fotoğrafları (astrofotoğraf) çekmeyi öğrenecekler ve kendilerinin ilk uzay fotoğraflarını çekecekler.

Etkinlik süresince sabah 11:00’den gece 22:00’ye kadar neredeyse her saat başı astronomi, uzay, evren ve çeşitli bilimsel konularla ilgili sunum ve söyleşiler olacak.

Bunun yanında, ülkemizin fen bilimleri atölye çalışmaları alanında uzman isimlerden biri olan Erdal Taşgın eşliğinde uygulamalı bilimsel atölyeler gerçekleştirecek. Ayrıca hem yetişkinler, hem de çocuklar için çok sayıda astronomi eğitim atölyesi ve yarışmalar düzenlenecek.

Gece yapılacak derin uzay gözlemleri haricinde, gündüzleri yıldızımız Güneş, özel Güneş teleskopları ile gözlemlenecek. Bu arada, boş zamanlarda çeşitli müzik dinletileri ve tiyatro gösterimleri de gerçekleştirilecek. Kısacası, üç gün boyunca eğlence ve bilim bir arada harmanlanacak.Photo 5875188066480669891 Y