Elon Musk'ın Ekim 2022'de Twitter'ı satın almasından bu yana, Twitter'a bir dizi değişiklik oldu. Bu değişiklikler, içerik denetimini azaltmayı, verilere erişim için para talep etmeyi, kullanıcıların görebileceği tweet sayısını sınırlamayı ve platformun adını ve tanıdık logosunu aniden 'X' olarak değiştirmeyi de içeriyor.
Nature dergisinde yer alan makalede, bilim insanlarının Twitter'ı terk etme eğiliminde oldukları ve platformda endişe yaratan bir ortamın oluşabileceği yazıldı. Araştırma kapsamında 170 bin bilim insanına neden Twitter'ı terk ettiklerini sormak için bir anket gönderildi. Ankete katılan 9,200 bilim insanının yarısından fazlası, son altı ay içinde Twitter olarak bilinen platformu daha az kullandıklarını ve %7'sinden azının ise platformu tamamen terk ettiğini bildirdi. Ankete katılan bilim insanlarının %46'sı ise Mastodon, Bluesky, Threads ve TikTok gibi diğer sosyal medya platformlarına katıldıklarını belirtti.
"Dezenformasyon yayıcak devasa yankı odalarına mı yer açıyoruz?"
Son altı ayda Twitter(X) kullanımını azalttığını belirten bilim insanlarının nedenleri çeşitli olmasına rağmen çoğu Musk'ın platformu yönetmesinden bahsediyor. Birçoğu, platformdaki sahte hesapların, trollerin ve nefret söyleminin miktarında bir artış olduğunu fark ettiklerini söyledi. Çevre bilimci olan Ziga Malek, haber akışında bilim karşıtı haberlerin ve aşırı sağ hesapların artışına dikkat çekti.
Araştırmacılar, Musk'un kamuya açık olma iddialarının aksine, görevi devraldıktan sonra nefret söyleminin arttığını tespit etti ve Musk'ın bunları inceleyen bir grubu dava etmekle tehdit ettiğini belirttiler. Hukuk uzmanı ve bilim iletişimcisi Timothy Caulfield, pek çok uzmanın platformdan ayrıldığını söylüyor. Caulfield, "Dezenformasyon yayıcak devasa yankı odalarına mı yer açıyoruz?" sorusunu yöneltti.
Nature dergisinin aktardığına göre, araştırmaya X platformundan dönüş yapılmamış.