Kaya, iktidara üniversiteden elini çekmesi ve rektörün görevden alınması çağrısında bulundu.

“Tercih Sıralamaları Düşüşte”

TBMM Toplantı Salonunda basın mensuplarına açıklamada bulunan Kaya, Gaziantep Üniversitesinin akademik başarısının her geçen yıl düştüğünü belirterek bu durumu siyasi müdahelelere ve yönetime bağladı. Söz konusu düşüşü makine mühendisliği ve tıp fakültesinin tercih sıralamaları üzerinden örnekleyen Kaya, “Başarı sıralaması 2014’te 102 binden başlayan Makine Mühendisliği’nin sıralaması 218 bine kadar geriliyor. 10 yılda gelinen nokta 100 bin kişilik bir gerileme!” dedi.

Rektör atamalarına eleştiri 

Gaziantep Üniversitesi ve Türkiye’deki üniversitelerdeki kalite düşüşünün sadece üniversite yönetimine bağlanamayacağını ifade eden Kaya, “Ülkemizin geneli gibi Gaziantep de hak ettiği gibi yönetilmiyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ve rektörlerin cumhurbaşkanınca atanmasına olanak sağlayan değişiklikler sonrasında tüm üniversitelerimizde ciddi bir gerileme yaşanıyor.” diye konuştu.

Gaziantep Üniversitesi’nin içine düştüğü durumun utanç verici olduğunu kaydeden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü 

“Üniversiteler bizim için bilimin, aklın merkezidir. Bugün Gaziantep Üniversitesi, şehrin sanayisi ile iş birliğini birkaç bölüm dışında oluşturamayan, siyasi rekabetin merkezine sürüklenmiş atanmış bir üniversite yönetiminin elinde. Liyakat yerine sadakatin etkin olduğu bu yönetim eliyle, kapasitesini günden güne düşüren bir üniversite.”

“Çözümü Yanlış Yerde Arıyorsunuz”

Kaya, AK Parti Gaziantep Milletvekillerinin Gaziantep’teki üniversitelerin sorunlarının çözümü için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’ı ziyaretine de tepki gösterdi. “Üniversite rektörünü şikâyet için mi gittiniz? Çözümü yanlış yerde arıyorsunuz. YÖK’e değil, Külliye’ye gidin.” diyen Kaya Milletvekillerine hitaben, “Patenti ve imalatı size ait bu yönetim anlayışıyla kendi elinizle ürettiğiniz sorunları siz çözemezsiniz. Sizin eseriniz olan bu dertlerin devası bizde. Eğer YÖK Başkanı ile konuşacaksanız, sorunların nedenlerini ve sorunlara sebep olanları da konuşun. Üniversiteyi onlarca parçaya böldünüz, liyakatsiz kadroları göreve getirdiniz. Anlamadığınız her işe burnunuzu sokuyorsunuz. Gaziantep Üniversitesinde bilime aşık, özveriyle çalışan yüzlerce akademisyen var. Bırakın işlerini yapsınlar,” ifadelerini kullandı.