Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu (EDVP) temsilcileri, bugün Ankara'da bakanlık önünde yaptıkları basın açıklamasında, Eskişehir Tepebaşı Atalan ve Mihalgazi Alpagut mahalleleri sınırları içinde yapılması planlanan Alpagut-Atalan Altın Gümüş Madeni projesine karşı sert tepki gösterdi. Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından hayata geçirilmek istenen projenin, Orta Sakarya Havzası'nda ve Sakarya Nehri'ne sadece 4 kilometre uzaklıkta bulunduğu belirtildi. Bölgenin verimli toprakları sayesinde "İç Anadolu'nun Çukurovası" olarak anıldığı, dört mevsim narenciye dahil birçok ürünün yetiştiği ve ülkenin narenciye ve sebze ihtiyacının yüzde 20'sini karşıladığı vurgulandı. Proje sahasında 28 endemik bitki türü, 61 omurgalı tür ve 128 kuş türünün bulunduğu, ayrıca birinci arkeolojik sit alanına 200 metre mesafede yer aldığına dikkat çekildi. Platform temsilcileri, bölgenin ormanları, tarım alanları, meraları, akarsuları ve kültürel zenginliğiyle şehrin ve ülkenin göz bebeği olduğunu ifade etti.
Projenin hayata geçmesiyle ağaçların kesileceği, orman ve tarım arazilerinin yok olacağı, su kaynaklarının kuruyacağı, tarım ve arıcılığın biteceği, binaların zarar göreceği, havanın tozla dolacağı ve bölge halkının göç etmek zorunda kalacağı belirtildi. Ayrıca, endemik bitki türlerinin yok olacağı, hayvanların yaşam alanlarını kaybedeceği, ekosistemin onarılamaz hasar alacağı vurgulandı. Siyanür ve toprakta bulunan ağır metallerin su kaynaklarına karışarak insan sağlığını ciddi şekilde tehdit edeceği, çeşitli hastalıklara ve kansere yol açabileceği ifade edildi. Sondaj, patlatma ve taşıma sırasında oluşacak tozun da akciğer hastalıklarına neden olacağı uyarısı yapıldı.
Platform temsilcileri, projenin ÇED sürecinin tüm itirazlara rağmen devam ettiğini, 15 Ağustos 2024'te gerçekleştirilen Halkın Katılımı Toplantısı'nın usulsüz bir şekilde yapıldığını ve halkın katılımının sağlanmadığını savundu. Toplantı tutanaklarının defalarca istenmesine rağmen paylaşılmadığı belirtildi. Şirketin ÇED dosyasında, tüm ayrıntıların Halkın Katılımı Toplantısı'nda paylaşıldığı yönündeki ifadesinin yalan olduğu ve bunun sorumlusunun Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet ÇELİK ve bakanlık yetkilileri olduğu ifade edildi.
Bugün gerçekleştirilecek olan İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı öncesinde bir araya gelen platform üyeleri, Kaz Dağları, Uşak Kışladağı ve Artvin Cerattepe gibi bölgelerdeki maden projelerinin yarattığı yıkıma dikkat çekerek, madencilik faaliyetlerinden devletin değil, şirketlerin kazanç sağladığını savundu. Tarım, canlı yaşamı ve doğa tahribatının sonuçları düşünüldüğünde altın madenciliğinin ülke ekonomisine zarar verdiği belirtildi.
Platform temsilcileri, "Toprağın üstü, altından daha değerlidir" diyerek Alpagut-Atalan'da doğanın ve yaşamın talanına izin vermeyeceklerini vurguladı ve projeye yönelik ÇED sürecinin derhal durdurulması çağrısında bulundu. "Sakarya Vadisi'nin yok olmasına izin vermeyeceğiz!" mesajı verildi.