İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, 13 ülkede, geçtiğimiz yıllarda mart ve nisan aylarında gerçekleşen ölümlerle salgın dönemindeki ölümleri karşılaştırıldığında salgın nedeniyle gerçekleşen ölümlerin açıklanandan yüzde 60 daha fazla olabileceğini ileri sürdü.

Financial Times gazetesi, salgın nedeniyle ülkelerdeki ölüm sayılarının açıklanandan yüzde 60 daha fazla olabileceğini iddia etti.

"AŞIRI ÖLÜMLER SALGIN KAYNAKLI OLABİLİR"

Gezete, Avusturya, Belçika, Danimarka, İngiltere ve Galler, Fransa, İtalya, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre ve 13 şehrin 2015-2019 yıllarında mart ve nisan aylarındaki ölüm oranlarını 2020'deki ölüm oranlarıyla kıyasladı. Ortalamanın üzerinde olanlar "aşırı ölüm" olarak nitelendiren gazete, neredeyse incelenen her ülkede ciddi artış olmasının koronavirüs kaynaklı olabileceğini belirtti.

FAZLADAN 122 BİN ÖLÜM

FT, 13 ülkenin geçmiş yıllardaki ölüm verilerini bu seneki sayılarla kıyasladı. Yapılan analizde bu ülkelerde normal zamanlara kıyasla 122 bin daha fazla ölüm yaşandığı tespit edildi. Mevcut açıklanan Covid-19 ölüm sayılarına bakıldığında ise ölü sayısının geçen yılların ortalamasının 77 bin üstünde olduğu görülüyor. FT, bu verilerin ışığında incelenen 13 ülkede koronavirüs kaynaklı ölüm sayısının tespit edilenden daha fazla olduğu sonucuna vardı. Danimarka dışında incelenen tüm ülkelerde "aşırı ölümler"in açıklanan koronavirüs kaynaklı ölüm sayısından daha fazla olduğu görüldü.

AŞIRI ÖLÜM SAYISI EN DOĞRU YÖNTEM

Financial Times, dünyadaki durumun da bu 14 ülkede olduğu gibi olması durumunda gerçek ölüm oranının 318 bin, yani açıklanan 201 binden neredeyse yüzde 60 daha fazla olabileceğini bildirdi. Gazete, pandemilerde "aşırı ölüm sayılarının" gerçek rakamları belirlemekte en iyi yöntem olduğunu ifade etti.