Gezi Davası'nın 6’ncı duruşması Silivri’de görüldü. Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu ve tutuklu Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet, diğer isimlerin 20 yıla kadar hapsinin istendiği davada bugünkü duruşma da karar çıktı. Mahkeme tüm sanıklara beraat verdi. Tutuklu Osman Kavala da tahliye edildi. Yurtdışında olanların ise dosyaları ayrıldı.
28 Ocak’taki 5’nci duruşmanın ardından 6 Şubat’ta savcılık mütalaasını mahkeme heyetine sunmuş; ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs'' suçundan Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakaoğlu ve tutuklu Osman Kavala’nın ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılmalarını istemişti. Mütalaada, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüse yardım etmek'' suçundan ayrı ayrı 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edilmişti.
GEZİ'Yİ SAVUNANLAR MAHKEMEYE GELDİ
Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu, Osman Kavala, ve diğer yargılan isimlerin hazır bulunduğu davanın 6’ncı duruşmasını aralarında Barış Atay, Oya Ersoy, Garo Paylan, Ahmet Şık, Erkan Baş, Züleyha Gülüm’ün de yer aldığı milletvekilleri de izliyor. Silivri’de görülen Gezi Davası için başta İstanbul olmak üzere çevre illerden çok sayıda yurttaş ‘Ben de Oradaydım, Gezi’yi Savunuyorum’ diyerek Silivri’ye gitti. Mahkeme salonuna girmek isteyen yurttaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.
GEZİ DURUŞMASINDA SON DURUM?
Gezi duruşmasını takip etmek isteyenler önce GBT sorgulamasından geçti. Tutuklu yargılanan Osman Kavala, alkışlar eşliğinde salona getirildi. Gezi Davası'nın altıncı duruşmasında Savcı, yargılamanın uzatılmasına yönelik taleplerin reddedilmesini istedi. Duruşma savıcısı esas hakkındaki mütalaayı okumaya başladı. Avukat Bahri Belen konuşuyor: https://twitter.com/gezisavunmasi/status/1229675240147574786?s=20 "Eğer bu maske ile Türkiye halkının özgürlükler ve demokorasi konusunda akıl almaz bir tarihi deney yaşadığı Gezi olayının yargılamak istiyorsanız bu dosya, hakimler, savcılar ve biz bu Papuç'un altında kalırız.
Avukat Turgut Kazan konuşuyor: "Mağdurları haberdar etmeniz kaçınılmaz bir sorumluluktur. Haberdar etmezseniz Ertuğrul Özkök'ü dinlemeniz gerekir. Bunu da yapmazsanız adil yargılama konusunda zaten şüpheliyim, artık bu şüphelere inanacağım."
CANAN KAFTANCIOĞLU'DAN AÇIKLAMA
Gezi duruşmasında karar için ara verildi. Bu arada mahkeme önünde CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu açıklama yaptı.
🔴Gezi Davası'nda karar günü
— dokuz8haber (@dokuz8haber) February 18, 2020
⚖Ara verilen duruşma sonrasında CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, açıklama yaptı:
💬"Gezi yaşamı, adaleti ve çeşitliliği savunmak demektir."#dokuz8/@puleragema#GeziyiSavunuyoruz pic.twitter.com/SC0LAEGK9c
ARADAN SONRA OSMAN KAVALA SAVUNMA YAPMAYA BAŞLADI
Osman Kavala: olaylara ve olgulara siyasi açıdan değil, tarafsız bir gözlemci gözüyle bakmaya davet ediyorum.
Osman Kavala: Bazı delillerin incelenmesini istiyorum. Bunu sonra konuşacağım ama şimdi tutukluluğuma ilişkin konuşacağım.
MÜCELLA YAPICI SAVUNMASI
Mücella yapıcı: Savunma buydu, Gezi bu toplumun yüz akıdır, yargılamanaz. Sizindir karar, Ben burada sözlerime canlarını kaybeden 8 çocuğu ve gözlerinin nurunu kaybedenleri selamlayarak sonlandırıyorum.
CAN ATALAY KONUŞTU
Can Atalay: Gezi bu toprakların kendi ayağıdır. Bu memleket kapsamlı bir demokratikleşmeye muhtaçtır. Eğer bir toplumda demokrasi bölünmeye çalışılırsa oradan antidemokratik eğilimleri olan kişiler, çevreler yararlanır
Savunmaların ardından mahkeme kararını açıkladı. Tüm sanıklara beraat kararı verildi. Tutuklu Osman Kavala da tahliye edildi.
Tahliye kararları mahkeme salonunda alkışlarla karşılandı.
7 KİŞİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI
Gezi davasında 7 sanığa "yakalama" kararı
Mahkeme, yurt dışında bulunan 7 kişinin dosyasını Gezi davasından ayırıp haklarında bulunan yakalama kararlarını kaldırdı. Öte yandan dosyaları ayrılan bu kişilerin ifadelerinin alınabilmesi için yeni bir yakalama kararı çıkarıldı.
MÜCELLA YAPICI: GEZİ YARGILANAMAZ
Duruşmanın ardından açıklama yapan Taksim Dayanışması’ndan Yüksek Mimar Mücella Yapıcı “Demek ki neymiş, Gezi yargılanamaz, Gezi onurdur, Gezi kirletilemez!” dedi.
GEZİ'DE MAHKEME SÜRECİ NASIL GELİŞTİ?
ExpressionInterrupted'ın derlediği bilgilere göre aralarında Osman Kavala Yiğit aksakoğlu gazeteci Can Dündar ve sanatçı Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu 16 kişi hakkındaki iddianame 19 Şubat 2019'da hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Yakup Ali Kahveci tarafından hazırlanan iddianamede şüpheli sıfatıyla yer alan 16 kişinin Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması istendi. İddianamede Gezi Parkı eylemleri kalkışma olarak yorumlandı. Turuncu Devrimler ve George Soros ile ilişkilendirilmeye çalışılan gezi, 27 Mayıs darbesine de benzetildi. Polise çiçek vermekten sendikaların yaptığı iş bırakmaya duran adam eyleminden Onur Yürüyüşü ne kadar pek çok etkinliğin suçmuş gibi sunulduğu iddianame 5 Mart 2019'da İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın 24 ve 25 Haziran 2019'da yapılan ilk duruşmasında 7 ay süren tutukluluğunun ardından Aksakoğlu tahliye edildi. Kavala'nın ise oy çokluğuyla tutukluluğunun devamına karar verildi.
28 Haziran 2019'da Anayasa Mahkemesi bireysel başvurusuna ilişkin oy çokluğuyla verdiği ret kararının gerekçesini açıkladı. Ret kararına karşı çıkan 5 üyeden biri olan AYM başkanı Zühtü Arslan karşı oy gerekçesinde Kavala'nın Gezi eylemlerine katılmış ve bu olayları desteklemiş olmasının tek başına bir suç işlediğini göstermeyeceğini savundu. 18 Temmuz'da görülen ikinci duruşmanın ardından mahkemenin heyet sayısı ikiye çıkarıldı. Kavala'nın ev hapsi ile tahliye edilmesini isteyen mahkeme başkanı ikinci heyetin başkanı olarak görevlendirildi. Gezi Parkı davası ise ilk heyete verildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 10 aralık 2019'da kavala'nın başvurusu hakkında ihlal kararı vererek derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Ancak mahkeme 24 Aralık ve 28 Ocak'ta görülen 4 ve 5 duruşmalarda AİHM kararına rağmen kavala'nın tahliye taleplerini reddetti. 6 Şubat 2020’de mütalaasını sunan savcı Kavala, Aksakoğlu ve Yapıcı'nın ağırlaştırılmış müebbet hapisle, Mater, 6, Özer'den, Atalay, Kahraman ve Ekmekçi'nin ise 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti. Kararı bulunan Mehmet Ali Alabora, Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan MeltemArıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi'nin dosyalarının ayrılmasını istedi.