Bugün 11 Mayıs 2021 Salı. İsrail’de Doğu Kudüs’te yaşanan gerginlik tırmanıyor. İsrail polisi Kudüs’te halka saldırırken, Gazze’ye yönelik hava operasyonu düzenlendi. Filistinli direniş grupları da roketli saldırılar gerçekleştirdi. İstanbul Sözleşmesi, imza açılmasının 10. yılında gündemdeydi. Tam kapanmanın 12. günü geride kalırken, bir hafta daha uzatılması önerildi. Günün öne çıkan haberlerini sizin için derledik.

https://www.youtube.com/watch?v=ewyJj7_4eUg
İsrail savaş uçakları, Gazze'nin batısındaki Eş-Şatı Mülteci Kampına hava saldırısı düzenledi. (Ashraf Amra - AA)

İSRAİL SALDIRIYOR, FİLİSTİN DİRENİYOR

İsrail güçleri hem Doğu Kudüs’te, hem Gazze Şeridi’nde saldırılarını sürdürdü. En az 24 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. İsrail Gazze’ye yönelik hava saldırısı düzenledi, Filistinli direniş grupları roketlerle eş zamanlı saldırı gerçekleştirdi. Filistin Başbakanı Iştiyye, Birleşmiş Milletler’den adım atmasını isterken, BM’den “Derin endişe duyuyoruz” açıklaması geldi. İsrailli komünistler ve solcular da Filistin halkına destek verdi, saldırıları kınadı.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN YILDÖNÜMÜ

Bugün İstanbul Sözleşmesi’nin imzaya açılmasının yıldönümüydü. Türkiye’nin kabul etmesinden İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine kadar gelen süreçte neler olduğunu Büşra Ağaç, dokuz8 için derledi. Pandemi yasakları nedeniyle kitlesel eylemler yapılamadı, ancak HDP Milletvekilleri Kemalbay, Canbaz, Gülüm ve Ersoy, İstanbul Sözleşmesi’nin 10’uncu yıldönümünde Galatasaray Meydanı'na yürüdü. CHP Adana il binasında da milletvekilleri, belediye başkanları ve kadın kolları yöneticilerinin katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. HDP'li kadınlar Diyarbakır'dan seslendi: "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz."

TAM KAPANMADA 12. GÜN

Tam kapanmada 12. gün geride kalırken, Prof. Dr. Enginyurt’tan uzatma önerisi geldi. Enginyurt, tam kapanmanın 19 Mayıs haftasına uzatılması halinde yaza temiz girilebileceğini savundu. İçişleri Bakanlığı ise Şeker Bayramı uyarısı yaptı, denetimlerin tüm hızıyla süreceğini duyurdu. ABD’den iyi bir haber geldi, henüz çocuklarda kullanılmayan Covid-19 aşısı için izin çıktı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi, 12-15 yaş grubu için Pfizer/BioNTech'in Covid-19 aşısına onay verdi.

CANLI YAYIN | #dokuz8GÜNDEMDİYARBAKIR

Gazeteci Bekir Güneş’in sunduğu programda bugünün gündemi kayyumun tartışılan heykelleri ve pandemi yasaklarıydı. Amed Radyo TV Genel Yayın Yönetmeni Ferat Memetoğlu, bölgede ve kentteki güncel gelişmeleri değerlendirdi.

https://youtu.be/ntL_KFrbSSQ

YENİ YAZARLAR – ÇAĞDAŞ YILDIZ VE DERİN KOÇER #dokuz8’DE

Avrupa Siyasi Danışmanlar Derneği (EAPC) üyesi, siyasal iletişim uzmanı Çağdaş Yıldız bugünden itibaren yazılarıyla #dokuz8'de... Çağdaş Yıldız, ilk yazısıyla "Siyasal iletişimin savrulmalar çağı"nı yorumluyor.

İletişim uzmanı, yazar Derin Koçer "How Erdoğan’s AKP Took a Major Hit from The Boomerang They Sent Flying” başlıklı ilk yazısıyla #dokuz8’in İngilizce sayfalarında yerini aldı.

Trabzon'un yüksek kesimleri etkili olan kar yağışıyla beyaza büründü. (Hakan Burak Altunöz - AA )

GÜNÜN FOTOĞRAFLARI YAYLALARDAN

Günün en güzel fotoğrafları yaylalarda çekildi. Trabzon, Şırnak ve Toroslar’da yaylalara mayıs karı yağdı. Yüksek kesimlerde kar ve bahar görüntüleri aynı karede buluştu.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN DİĞER BAŞLIKLARI

  • Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu raporuna göre; Türkiye, çalışanlar için en kötü ilk 10 ülke arasında yer aldı
  • CHP'li milletvekilleri kepçenin önüne geçince İkizdere'deki taş ocağı çalışmalari ikinci kez durduruldu.
  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhuriyet gazetesini hedef aldı, “Türkiye eski Türkiye değil, hesap vereceksiniz” dedi.
  • Manisa Valiliği, cami hoparlöründen "Oruç tutmayanın başı ağrısın" diyen imam hakkında soruşturma başlattı.
  • Tataristan’daki bir okulda iki saldırgan tarafından silahlı saldırı düzenlendi, biri öğretmen 11 kişi yaşamını yitirdi.

CANLI YAYIN | #dokuz9GÜNDEMÖZEL

Türkiye'nin kök hücre havuzunu genişletmek için ağız içi sürüntü yöntemi ile donör olunmasını sağlayan sisteme geçilmesi talebiyle yürütülen kampanyayı Öykü Arin'in annesi Eylem Şen #dokuz8GÜNDEMÖZEL’de anlattı. Eylem Şen, dün akşam #dokuz8Haber Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici’nin sorularını yanıtladı.

https://www.youtube.com/watch?v=gtqPVMdFh5M