KENTİNE İYİ BAK

Kentine İyi Bak Edirne | Filiz Gencan Akın: Kendi hizmet binalarımızda güneş enerji panelleri kullanımına geçiyoruz

Abone Ol

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın "Kentine İyi Bak" söyleşileri kapsamında Gökhan Biçici'nin sorularını yanıtladı. Seçim sonrası geçen 9 ayda hayata geçirilen çalışmaları anlatan Akın, sosyal belediyecilik uygulamalarından ekolojik dönüşüme, üniversite öğrencilerine yönelik uygulamalardan alternatif tarım alanında başladıkları girişime çeşitli örnekler verdi. Stratejik Plan'da bilim politikalarına ve bir bilim festivali düzenleme hedefine yer veren nadir belediyelerden olan Edirne Belediyesi Başkanı Filiz Gencan Akın, bu talebin gençlerden geldiğini ifade etti ve hazırlıklara başladıklarını söyledi. 

Video haline YouTube kanalımızdan ulaşabileceğiniz söyleşinin yazılı halini aşağıda okuyabilirsiniz. 

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın'la birlikteyiz. Malum kendisi de yüzlerce belediye başkanı gibi bugün Ankara'da. Bu vesileyle kendisiyle konuşmak istedik. Hoş geldiniz.

Filiz Gencan Akın:
Hoş bulduk. Çok teşekkür ederim. Bugün çok güzel bir toplantı gerçekleştirdik. Bütün belediye başkanlarımızla beraber, genel başkanımızın davetiyle. Bu son zamanlarda yaşadığımız sıkıntıların üzerine birlik, beraberlik ve bütünlük açısından ve sonrasında yaptığımız çalışmalarda verimlilik açısından bizim için çok önemliydi.

Gökhan Biçici: 31 Mart Seçimlerinin üzerinden dokuz ay geçti artık. Stratejik planlar çıktı, bütçeler onaylandı ve daha öngörülebilir bir tablo ortaya çıktı. Şimdi siz de yeni bir belediye başkanısınız. Aday olduğunuz süreçte neler öngörüyordunuz, neler vaadettiniz, beklentileriniz nelerdi, nasıl bir tabloyla karşılaştınız? Şu 9 ayı biraz daha gelecek perspektifiyle özetleyebilir misiniz?

"Stratejik planımızı da bütçemizi de katılımcı bir anlayışla hazırladık"

Filiz Gencan Akın: Tabii kampanya dönemimizde seçim vaatlerimiz tamamen şehrimizin ihtiyaçlarına uygun, vatandaşımızın bizlerden beklentisine uygun olarak düzenlendi. Ancak daha sonrasında seçim bittikten sonra biz hem stratejik planımızı, hem de bütçemizi katılımcı bir anlayışla, şehrimizin tüm paydaşlarıyla, özellikle demokratik kitle örgütleri, kent konseyi gibi şehrin tüm paydaşlarıyla yaptık. Buna çok önem veriyoruz. Ve bunların hepsini yaptığımız çalışmalarla birlikte belirledik aslında. Bu geldiğimiz süreçte de biz seçildiğimiz andan itibaren kampanya döneminde vaat ettiğimiz tüm projelerimizi yavaş yavaş hayata geçirmeye başladık. Evet engelleyici unsurlar var. Ama açıkçası ben şöyle düşünüyorum. Bizim belediye başkanları olarak şu anki motivasyonumuz imkansızlıkların içerisinden imkanları çıkartmak. O yüzden ben ilk eylem planı olarak kendi birimim içerisindeki, belediye içerisindeki satın almayı tek kalemle toplayarak doğru bütçeyi oluşturmaya, doğru kaynakları kullanmaya ve adil şeffaf bir yönetim anlayışı benimsemeye çok özen gösterdik. Ve bu anlamda disiplinli bir bütçeyle de bu tarihe kadar şehrimizin bazı problemlerini hızlıca çözmeye başladık. O yüzden geldiğimiz noktada süreç aslında hem bir taraftan hızlı işledi ama yaptığımız işler itibariyle de verimli bir süreç geçirdiğimizi düşünüyorum.

"Üniversite öğrencilerimize dokunmaya çalışıyoruz, yakında sevgi kart uygulamasını hayata geçireceğiz"
 

Gökhan Biçici: Kent lokantaları, anne kartlar vs. daha sosyal belediyecilik ön plana çıkıyor, çünkü Türkiye tarihinin en yoğun yoksullaşma sürecini yaşıyor . Bu açıdan nasıl bir tabloyla karşılaştınız Edirne'de ve bu ihtiyaçlara yanıt vermek için neler yapıyorsunuz?

Filiz Gencan Akın: Tabii yani bizim şehrimizde de, tüm ülkede olduğu gibi çok derin bir yoksullukla karşı karşıyayız. Şehrimizde 28 mahallemiz var. Bu 28 mahallemizin birçoğu dezavantajlı mahallelerden oluşuyor. Ama sadece bugün geldiğimiz noktada bu dezavantajlı mahallelerde değil, yeni yerleşke olarak daha ekonomik durumu iyi olduğunu düşündüğümüz vatandaşlarımızın yaşadığı mahallelerde bile çok derin bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Biz Edirne Belediyesi olarak tabi ki sosyal belediyecilik anlamında birçok projeyi hayata geçirdik ve geçirmeye de devam edeceğiz. Hali hazırda yakın zamanda açacağımız kent lokantamız var. Diğer taraftan öğrenci yemeği vermeye devam ediyoruz. Her ne kadar bu konuda çok eleştirilsek de biz bunu yapmaya devam ediyoruz. Üniversite öğrencilerimize dokunmaya çalışıyoruz, onların yanında olmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda tüm partimizin ortaklaşarak hazırladığı bir sevgi kart projemiz var. Onu da yakın zamanda hayata geçireceğiz. Şehrimizde tüm ihtiyaç sahiplerine hızlıca bir şekilde ulaşmaya ve dokunmaya çalışıyoruz. Bu konuda disiplinli bir şekilde çalışıyoruz.

Gökhan Biçici: Peki ekoloji, iklim, enerji dönüşümü açısından da Edirne yine önemli şehirlerden biri. Siz daha önce sanıyorum gençlerle bir protokol de imzalamıştınız seçim öncesinde. Artık seçildiniz, kazandınız. Stratejik planınızı da dikkate alarak enerji dönüşümü açısından, enerji tasarrufu açısından, karbon salınımın azaltılması açısından neler yapacaksınız, neler öngörüyorsunuz, ne tür planlarınız var?

"Güneş enerji panelleriyle ilgili kendi hizmet binalarımızla yeni bir oluşuma başlayacağız."


Filiz Gencan Akın: Hazırlamış olduğumuz bir eylem planımız vardı Edirne Belediyesi olarak. Şimdi bunun güncellenmesinin ve daha önce kampanya döneminde vadettiklerimizi ve bu süre içerisinde yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı öngördüğümüz yeni bir eylem planının hazırlık aşamasındayız. Bu konuda da İstanbul Enerji AŞ ile ortak bir çalışma yürütüyoruz. Biz açıkçası Avrupa'nın hemen yanı başında, Avrupa'nın Türkiye'ye açılan kapısı olduğumuz için kendi stratejik durumumuza da çok kıymet veriyoruz. Ve burada özellikle Edirne Belediyesi olarak da şunu örneklemek istiyoruz. Özellikle güneş enerji panelleriyle ilgili kendi hizmet binalarımızla yeni bir oluşuma başlayacağız. Hem tasarruflu elektrik kullanmak hem de şehrimizde yaşayan özellikle iş insanlarımıza, işletme sahiplerine de örnek olmak istiyoruz. İklim kriziyle ilgili yaptığımız birçok çalışma oldu. Edirne tabii ki su fakiri bir şehir değil ama gittikçe su kıtlığına doğru uzanan bir serüveni var. Bu anlamda hem vatandaşlarımızı bilinçlendirmek hem de Trakya'da ortak bir çalışma yapmak üzere daha önce TESKİ'ni gerçekleştirdiği, daha sonra da bizim de İSKİ ile paydaşı olduğumuz bir çalıştayı da Edirne'de hayata geçireceğiz.

Gökhan Biçici: Belli mi takvimi?

Filiz Gencan Akın: Bununla ilgili Ocak ayını planlıyoruz. Hali hazırda hem TESKİ'nin hem İSKİ'nin devam eden çok süreçleri var. Biz Ocak ayı itibariyle hem eylem planımızla ilgili hazırlığımızı tamamlamış olacağız hem de bu konuda çalıştayımızı yapacağız.

Gökhan Biçici: Kent sakinlerinin enerji tasarrufu kültürüyle bir anlamda yetişmesi veya buna adapte olması açısından, solar panel uygulamalarının yaygınlaşması açısından bir çalışmanız, hazırlığınız var mı?

Filiz Gencan Akın: Edirneli hemşehrilerim çevre konusunda çok duyarlılar. Ben öncelikle hemşehrilerime bu konuda teşekkür ediyorum. Ama tabii ki bizim de bilinçlendirme anlamında yaptığımız birçok çalışma var. Ve hali hazırda bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Tabi ki bizim belediye olarak bu anlamda işleri kolaylaştırmak, özellikle imar sathında işleri kolaylaştırmak adına da yapmış olduğumuz çalışmalar var.

"260 dönüm toprağımızı akıllı tarım uygulamalarıyla ektik, geliriyle öğrencilere burs vereceğiz"

Aynı zamanda tabii Edirne bir tarım şehri. Ben bunu da özellikle belirtmek istiyorum. Ve Edirne'nin bir tarım üssü olmasını istiyorum Trakya'da. Bunu çok önemsiyorum. Çünkü yavaş yavaş topraktan çekilen hemşehrilerimle şehirdeki sosyal hayattaki denge de yavaş yavaş bozulmaya başlıyor. Bu anlamda biz hemen bir tarımsal hizmetler müdürlüğümüzü kurduk. Kendi içimizde, meclisimizin içinde bir tarım komisyonu oluşturduk. Ve bugüne kadar işgal altında olan 260 dönüm toprağımızı akıllı tarım uygulamalarıyla, doğru tarım uygulamalarıyla ektik ve bunlardan elde edeceğimiz gelirlerle de öğrenci kardeşlerimize burs vereceğiz. Diğer taraftan da vatandaşlarımızın tekrar tarıma dönmeleri için, çünkü dediğim gibi Edirne tarım, turizm ve bir öğrenci şehri. Biz bunu çok önemsiyoruz, hem doğru tarım uygulamalarını hemşehrilerimiz öğretmek ama diğer taraftan da toprağa geri dönmeleri için onlara teşviklerle yanlarında olmaya çalışıyoruz.

Gökhan Biçici: Yenilenebilir enerji sanatçıları kurma projesi var mı Edirne'de? Öyle bir çalışma, bir hazırlık?

Filiz Gencan Akın: Şu an hali hazırda.  Önce eylem planımız, daha sonra orta ölçek ve uzun ölçek programlarımız var. Tabi ki uzun vadede de Edirne'nin bu anlamda örnek bir şehir olmasını istiyoruz.

Gökhan Biçici: Belediyenin kendi enerji tasarrufu ve dönüşüm açısından hazırlığı var mı?

Filiz Gencan Akın: Tabi biz şimdi az önce söylediğim gibi hizmet binalarımızın hepsinde bu uygulamaya geçeceğiz. Bununla ilgili de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Enerji AŞ ile ortak bir çalışma yürütüyoruz.

Gökhan Biçici: Peki çok teşekkür ederim. Bir soru daha sormak istiyorum. Stratejik planınızı incelediğimde bilime dair yaptığınız vurguyu da gördüm. Bilim festivali yapacağız demişsiniz?


Filiz Gencan Akın: Edirne bir öğrenci şehri. Trakya Üniversitesi çok göklü bir üniversite. Kırk bini aşkın öğrencimiz var. Ve biz kampanya döneminde dediğim gibi vaatlerimizi oluştururken öğrenci kardeşlerimizden özellikle böyle bir taleple karşılaştık. Ve bununla ilgili hazırlıklarımızı da yürütüyoruz. En kısa zamanda yine böyle Türkiye'ye örnek olacak bir çalışma ve bir festivali Edirne'de hayata geçireceğiz.

Gökhan Biçici:  Çok teşekkür ederim.

Filiz Gencan Akın: Teşekkür ederim. Çok sağ olun.