Kentine İyi Bak program serisinin ikincisinde konuğumuz Manisa Soma Belediye Başkanı Sercan Okur oldu. dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici'nin sorularını yanıtlayan Okur, Soma'nın madenlerden kaynaklı olarak üç vardiye yaşayan bir enerji ve maden kenti olduğunu vurgulayarak, Paris İklim Anlaşmasını hatırlattı. Okur şöyle konuştu "Bu iklim anlaşması gereğince bir süre sonra bizim kömür üretiminden çıkmamız gerekiyor. Soma gibi ilçeler kömürden çıktığında nasıl bir geleceğe sahip olacak? Tabii ki hükümetin bu konuda bir planı vardır ama bunları ben mesela belediye başkanı olmama rağmen bilmiyorum."
Gökhan Biçici: 31 Mart seçimleri üzerinden 9 ay geçti, stratejik planlar çıktı, yeni bütçeler onaylandı. Belediyeler açısından da özellikle ilk defa seçilen yerler açısından da giderek daha somut cümleler kurmak mümkün hale geldi. Bugünden geriye, son 9 aya baktığımızda gelecek perspektifiyle neler söylemek istersiniz, ne öngörüyordunuz, ne bekliyordunuz, ne vaat ettiniz, nelerle karşılaştınız?
"Ekonomik durumdan ötürü seçimden önce maliyeti çok yüksek projeler vaat etmedim"
Yaşadığımız ekonomik sıkıntıları ve yaşayabileceğimiz muhtemel sıkıntıları öngörebildiğimiz için aslında seçim öncesi dönemde ben vatandaşın karşısına çok uçuk kaçık projelerle, çok ciddi maliyet gerektirecek projelerle çıkmamıştım. Daha ayağı yere basan, daha ekonomik modellerle sorunları çözebilecek projelerle, küçük dokunuşlarla Somayı güzelleştireceğimi vaat etmiştim. Bugün de aslında bunu yapmaya çalışıyoruz.
"Soma günde üç vardiya yaşayan bir madenci kenti"
Çünkü Soma bir enerji kenti, Soma bir madenci kenti. Soma günde üç vardiya yaşayan bir kent. Maden işçilerinin mesai saatlerinden ötürü günde üç vardiya yaşayan bir kent.Ve maalesef ki seksen bir vilayetten yurttaşın çalışmak için geldiği kentimizde altyapı sorunlarıyla boğuşuyoruz. Üst yapı özellikle yol sıkıntılarıyla boğuşuyoruz. Doğalgaz daha yeni ilçemize geldi ve takdir edersiniz ki yollarımızı mahvetti doğalgaz kazıları. Sosyal alanlarımız yok, kültürel alanlarımız yok. Öyle bir ilçe düşünün ki 110 bin nüfusluk bir ilçe olmasına rağmen sinema salonu yoktu, tiyatro salonu yoktu. Devam eden bir kültür merkezi inşaatı vardı.
Bir ilçe düşünün 110 bin nüfusu var ama ne sineması, ne tiyatrosu, ne kültür merkezi var
Teslim tarihi geçmiş olmasına rağmen üçte birlik kısmı ancak tamamlanabilmişti. Biz hemen bu süreci hızlandırdık. Kaynaklarımızı kültür merkezi inşaatına aktardık. Ve şu anda inşallah Ocak ayı içerisinde kültür merkezi inşaatımızı tamamlayarak Somalı hemşerilerimi kültürel ve sosyal faaliyetlerle buluşturacağız. Ayrıca yol yapım çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Bunun yanı sıra yaz mevsiminde çok güzel bir festivalle halkımızı coşturduk, eğlendirdik. Onların stres atmalarına vesile olduk. Ve tabii ki çok önemsediğimiz bir konu oma ve hava kirliliği.
"Soma'nın en önemli sorunlarından birisi termik santrallerden kaynaklı hava kirliliği, bunu ulusal gündeme taşıyacağız"
Hava kirliliği termik santralden kaynaklanan bir kirlilik ve maalesef halkımızın sağlığını, çevremizin sağlığını tehdit eder boyutta. Bu bugüne kadar ülke gündeminde çok konuşulmadı. Ama bundan sonraki süreçte hem Manisa Büyükşehir Belediyesi hem Soma Belediyesi olarak yapacağımız çalışma ve faaliyetlerle bu konuyu da ulusal gündeme taşımak, tartışmaya açmak istiyoruz. Çünkü Soma halkı Termik Santralkaynaklanan hava kirliliği ile şu anda zehirleniyor. Kanser vakalarında üst sıralarda olan bir ilçeyiz. Maalesef bu konuda da neler yapmamız gerekiyorsa biz belediye olarak elimizi taşın altına soktuk. Ancak duyarlılık gösterecek sivil toplum örgütlerinden, vatandaşlarımızdan da sesimizi duymalarını ve bize destek olmalarını bekliyoruz. Bu da sizlerin vesilesiyle olursa çok mutlu oluruz.
Gökhan Biçici: Yeni kabul edilen stratejik planınızı inceledim orada ekolojik sorunlar, iklim dönüşümü, enerji dönüşümü oldukça ağırlıklı bir yer tutuyor. Hatta pek çok belediyeye göre çok daha fazla yer tutuyor. Tüm planın neredeyse yarıdan fazlası, tüm faaliyet, öngörü, maddeler bununla alakalıydı diyebiliriz. Vurguladığınız ciddi hava kirliliği sorunu var. Kanser hasta sayısı oranları bakımından Soma Türkiye'de en üst sıralarda. Bu yönüyle önümüzdeki 4-5 yıl açısından somut olarak enerji dönüşümü önemli bir mesele. Bunlar için neler yapmayı planlıyorsunuz, ne tür hazırlıklarınız var?
"Paris anlaşması gereği kömürden çıkmamız gerekiyor ama hükümetin böyle bir planı var mı bugüne kadar görmüş değiliz"
Sercan Okur: Şimdi ülkemizin imza koyduğu Paris İklim Anlaşması var. Bu iklim anlaşması gereğince bir süre sonra bizim kömür üretiminden çıkmamız gerekiyor. Soma gibi ilçeler kömürden çıktığında nasıl bir geleceğe sahip olacak? Tabii ki hükümetin bu konuda bir planı vardır ama bunları ben mesela belediye başkanı olmama rağmen bilmiyorum. Yani hükümetin böyle bir planı, böyle bir uygulaması var mı? Bugüne kadar bunu görmüş değiliz. Biz bu noktada bunu başarmak istiyoruz.
"Soma'yı hem ekonomik anlamda, hem ekolojik anlamda geleceğe hazırlamamız gerekiyor"
Yani eğer Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti imza koyduğu Paris İklim Anlaşması'nı uygulayacaksa bizim Soma'yı hem ekonomik anlamda hem de ekolojik anlamda bu geleceğe hazırlamamız gerekiyor. Bunu hazırlayabilmek için de başta turizm olmak üzere bir takım çalışmaların temellerini bugünden atmamız gerekiyor. Biz artık Soma'nın maden kazalarıyla, işçi işveren ihtilaflarıyla, çevre sorunlarıyla anılan bir ilçe olmasını istemiyoruz. Enerjinin başkenti olarak tanımladığımız Soma'nın, acıların başkenti olarak tanımlanmasını, anılmasını istemiyoruz. Bu nedenle de öncelikle planımız Soma'ya madene alternatif yatırımları çekebilmek olacak. Soma lokasyon olarak çok başarılı bir bölgede. Dikili ve Çandarlı Limanı, Aliağa Limanı bize çok yakın. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi, Bursa, Manisa ve İzmir Organize Sanayi Bölgeleri çok yakın. Biz Soma'yı madencilik dışında farklı ekonomik modellerin bir arada olduğu ve turizminde geliştiği bir ilçe haline getirmek istiyoruz. Örneğin Darkale isminde bir köyümüz var. Gezmeyen görmeyen herkesi Soma'ya davet ediyorum. Bu köyümüzü gezmelerini istiyorum. Gerçekten saklı bir hazine. Orada tarihi bir doku, tarihi bir miras var. Ancak şu anda bu miras yok olmak üzere. Koruma amaçlı imar planında son aşamaya geldik. Bugüne kadar o da yapılmış değildi. Köyün tamamı sit alanı olmasına rağmen koruma amaçlı imar planı yoktu. Biz koruma amaçlı imar planını çıkartmak üzereyiz. Şu anda kurulda onay bekliyor. Tabii ki Cumhuriyet Halk Partili bir belediyeye uygulanan defansı biz de bu gibi kurumlarda görüyoruz, hissediyoruz işlerimizin geciktirildiğinin veya işlerimize ufak sebeplerle taş koyulduğunun farkındayız. Bunları da yaşamak istemiyoruz.
Gökhan Biçici: Elbette belediyenin inisiyatif alması önemli ama stratejik planların hazırlık aşamasında olsun bu enerji odaklı dönüşüm sürecinde olsun sanayiden tarıma, sivil toplum kuruluşlarından üniversitedeye kadar paydaşlarla bir ortaklık arayışı kaçınılmaz. Bu noktada ne tür çalışmalarınız var?
Sercan Okur: Şimdi biz göreve gelir gelmez Soma Belediyesi'nde olmayan bir birimi ilk defa kurduk. Araştırma geliştirme veya proje geliştirme birimi olarak ben bunu adlandırıyorum. Bu birimde görev yapan arkadaşlarımız şu anda bir proje bankası oluşturuyorlar. Bu tarımla ilgili projelerden tutun da sanayiyle ilgili projelere park ve bahçelerle ilgili projelerden tutun da gençlere, yaşlılara, emeklilere yönelik sosyal projelere kadar her türlü projeyi içeren bir banka olacak. Partner şehir arayışlarımız var. Bununla ilgili yurt dışındaki kardeş şehirlerimizle temasa geçtik. Avrupa Birliği fonlarından, Zafer Kalkınma Ajansı fonlarından, çeşitli sivil toplum örgütlerinin fonlarından yararlanarak bir kaynak yaratmak istiyoruz. Çünkü günümüz ekonomik koşullarında Soma Belediyesi'nin bütçesi bu denli büyük projeleri gerçekleştirmek için yeterli değil.
"Tarım kenti değiliz ancak alternatif bir tarım modeli olarak sözleşmeli tarımı yaygınlaştırmak istiyoruz"
Biz bir tarım kenti değiliz. Tarımsal arazilerimiz çok fazla değil. Ancak alternatif bir tarım modeli olarak belediyemizin şirketi üzerinden çiftçilerle yapacağımız sözleşmelerle sözleşmeli tarımı Soma'da yaygınlaştırmak istiyoruz. Zeytin konusunda çok iddialıyız. Zeytinimiz iddia ediyorum ki Ege bölgesinin en kaliteli zeytini. Ayvalık'tan, Gemlik'ten zeytin tüccarları Soma'ya gelip zeytin alıp bunları Ayvalık zeytini, Gemlik zeytini olarak satıyorlar. Bu konuda çok iddialıyız. Sevişler kavunumuz var. Kırk Ağaç kavunu meşhurdur komşu ilçemiz. Onların da gücüne gitmesin. Benim de bir tarafım Kırkağaçlıdır ama Sevişler kavunu Kırkağaç kavunundan çok çok daha lezzetli, kaliteli bir kavundur. Göktaş'ta kirazımız var. Kiraz festivaline başladık. İlk defa gerçekleştirdik. Bunların tanıtımını yapmak istiyoruz. Bunları bütün Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Tabii ki oluşacak taleple de kendi çiftçilerimizin üretimlerini arttırmalarını ve bu talepten kar elde ederek refah seviyelerini yükseltmelerini hedefliyoruz.
Aileleriyle birlikte baktığımızda neredeyse nüfusumuzun yarısına tekabül eden bir alandan bahsediyoruz.
4 Aralık madenciler gününde hava kirliliğine karşı termik santral önünde basın açıklaması yapılacak
4 Aralık Madenciler Günü'nde Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ferdi Zeyrek ilçemize ziyaret edecek törenlere katılacak. Aynı zamanda çevre ilçe belediye başkanlarımız da davetli. Onlar da katılım gösterecekler. Bu törenlerin akabinde biz bir de şunu planlıyoruz. Bu az önce bahsettiğim termik santralden kaynaklı hava kirliliği konusunu birazcık olsun gündeme getirebilmek ve bu konuda bir duyarlılık, bir farkındalık yaratabilmek adına Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere Akisar, Kırkaç, Savaştepe ve Kınık Belediye Başkanlarımızı Termik Santrali'nin önünde bir araya getirerek bir basın açıklaması yapacağız. Ve bu basın açıklamasıyla da Soma'da yaşanan hava kirliliğini tüm yurttaşlarımıza ve yetkililere duyurmak istiyoruz.