dokuz8HABER ekranlarında “Kentine İyi Bak program serisinin yeni bir bölümüyle karşınızdayız. Yeni başlattığımız bu program serisinde arka arkaya çoğu yeni seçilen belediye başkanlarıyla karşınızda olduk ve olmaya devam edeceğiz. Bugün yine önemli bir kentin, önemli bir ismi Kütahya Belediye Başkanı Sayın Eyüp Kahveci bizimle birlikte olacak. Kendisi şu anda bizi bekliyor. Hoş geldiniz.
Eyüp Kahveci: Hoşbulduk. Çok teşekkür ederiz. Çok sağ olasınız Gökhan Bey. Nasılsınız? İyisiniz?
Gökhan Biçici: Bizler iyi olmaya çalışıyoruz. Malum Türkiye koşulları. Kütahya 31 Mart seçimlerinin hani sokağa çıkıp vatandaşlara sorsanız hangi kentler sizi şaşırttı diye insanların sayacakları 2-3 kentten birisi olacaktır. Bu anlamda sürpriz kentlerden birisi oldu. Hiç beklenmeyen bir seçim zaferiyle siz seçildiniz. Buradan bir başlayalım isterseniz. Nasıl mümkün oldu bu?
Uzun yılların birikimiyle 'Kütahya İttifakı'nı kurduk
2023'te Milletvekili aday adaylığı kapsamında bilinimli artırmak için güçlü bir çalışmayla, teşkilatla birlikte, Cumhuriyet Halk Partisi'nin bütün örgütüyle birlikte ciddi bir çalışma içerisinde olarak bilinirliğimizi artırdık. Bunun üzerine 2019'dan bugüne kadar gelen çalışmalar meyvesini verdi ve aday adaylığımızı koyduk. Ardından adaylığımız kabul edildi ve o dönemde çok yoğun bir tempoyla çalışarak Kütahya İttifakı'nı kurduk. Kütahya İttifakı değişime istekli, Kütahya'da bir şeylerin yapılmasını isteyen ve mevcut adayların arasında en iyi hizmeti Kütahya'ya vermek üzere bilinçli bir tercihi, akıllı bir tercihi yapma gayreti olan Kütahya'ların verdiği bir karardı ve biz bu Kütahya İttifakı'nı oluşturarak %75-80 sağ ağırlıklı bir kentte, sağ görüşlü bir yerde Cumhuriyet Halk Partisi 74 yıl sonra seçimle belediye başkanını seçmiş oldu. Bu çok uzun bir, uzun erimli bir çalışmanın ürünüdür.
Gökhan Biçici: Evet, 25 yıllık bir evveliyatı var dediniz aslında 1999'dan bugüne bir süreç. Tabi Türkiye'nin koşulları da etkili oldu. Kütahya İttifakı genelde sağ seçmen ağırlıklı bir kentte bir değişimi mümkün kıldı. Bu arada artık 8-9 ay geçti. Belediye yönetiminde değişim, dönüşüm, sürece adapte olma söz konusu oldu. Bu arada stratejik planınız çıktı, onaylandı. Bütçeniz önümüzdeki yıla yönelik çıktı ve onaylandı. Bu dokuz ayda neler değişti? Öncelikle bugüne kadar yaptığınız çalışmalarla ilgili belki biraz konuşabiliriz. Yani belediye başkanlığına geldiniz, seçildiniz. İlk neler yapmaya çabaladınız? Son sekiz dokuz ayda neler yaptınız?
"Göreve geldikten sonra doğal bir adaptasyon süreci oldu"
Eyüp Kahveci: Şimdi göreve geldikten sonra tabii ki doğal olarak bir adaptasyon süreci var herkes için. Başkan, başkan yardımcıları, müdürleri bir uyumlaştırma politikası gerekiyordu ve bu bağlamda süreçleri etkin bir şekilde yönetme noktasında iradeler sağlıklı bir şekilde ortaya konuldu. Bunun üzerine kolları sıvadık. Belediyeyi tanıdık, kurumları tanıdık ve süreçleri inceleyerek ciddi bir gayret içerisine girdik. Göreve geldikten sonra ilk altı ay içerisinde stratejik planını geçirmek lazım meclisten ve yıllardır üzerine çalıştığımız, fikir ürettiğimiz projelerimizi hazırladık. Daha öncesinden yine teşkilatımızla uyum içerisinde bir çalıştay yaparak bizler sürece hazırlandık. Ve 13 ana başlık altında 75 tane hedefi olan ve 385 tane de göstergesi bulunan koskoca bir stratejik plan ortaya çıktı. Ve sağ olsun meclisimizden geçti. Ardından bu stratejik plan biliyorsunuz tek başına kâfi değil. Bu stratejik plandan sonra bir performans programı belediyelerde vardır. Bundan sonra bir bütçe vardır. Gelir gider dengesi önemlidir. Ve ondan sonra da gelir tarifeleri vardır. Dolayısıyla yarın da biz gelir tarifeleri üzerine çalışacağız. Dolayısıyla bu süreçleri etkin yönetmekle mücadele ettik. Tabii ki seçildik ama bir şehir size Şehr-ül Emin yani şehrin en emin kişisi ünvanını layık görerek göreve getiriyor. Geldiğimiz zaman da tabii ki ciddi bir şekilde kısa vadede önemli bir borç yükü var üzerimizde. Bu hala devam etmekte. Orta ve uzun vadede yayılmış borçlar da var. Bunları tabii ki önce bir asarak kamuoyunu bilgilendirmemiz lazımdı. Çünkü sosyal belediyelik önce şeffaflık gerektirir.
Gökhan Biçici: Ne kadar borç? Kısa vadeli özellikle borç, onunla ilgili rakamlar nasıl?
"Kısa vadeli borçlar 947 milyon, orta vadeli borçla 1.5 milyardı"
Eyüp Kahveci: Kısa vadeli borcumuz 900 milyon TL idi. 947 milyon TL tamı tamına. 1,5 milyar, 1,5 yıl içerisinde orta vadeli olarak kabul edelim, 1,5 milyar TL'yi geçen 2 milyar TL yakın bir borç vardı. Tabii ki bu karşılığı da var bunların ama burada önemli olan şey şuydu, kısa vadede finansal çevirilebilirliği çok zor olan bir yapı içerisinde belediyeyi bulduk. Bunun üzerine de kurgularımızı yapmaya başladık. Bir taraftan personel yükünün çok yüksek olduğu bir belediye, personel giderlerinin yüksek olduğu bir belediye, bir taraftan yapılmakta olan yatırımlar, tamamlanan yatırımlar, hak edişleri ödenmeye başlanacak yatırımlar, bir taraftan da planlanmış yatırımlar vardı. Bu süreçleri hep beraber etkin yönetmeye çalıştık ve tabii ki hemen aradan daha bir ay bile geçer geçmez göreve geçtikten sonra bir buçuk ay bile olmadan 2024'ün 17 Mayıs'ta Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayınlandı ki tasarruf tedbirleri bağlamında, yapamayacaklarımız ve yapacaklarımız zaten onun içerisinde okunuyordu.
"Tasarruf genelgesi yayınlanınca tekrar revizyon yaptık ancak küçük dokunuşlarla sosyal belediyeciliği öne çıkardık"
Bu bağlamda bu listeden neler yapıp neler yapamayacağımızı inceleyerek tekrar bir revizyona ihtiyaç duyduk. Ondan sonra dokunuşlar başladı. Tabii ki bina yapamıyorsunuz, çok ciddi engeller var işçi alımında, istihdamda, kriterler var, basında, yayında derken...Biz arkadaşlarımızla bir araya geldik ve birinci yıl için mevcut durumu muhafaza eder bir yapıyı, 2025 yılı için de küçük dokunuşlarla sosyal belediyeciliği öne çıkartalım dedik. Ne yaptık peki? Hemen hızlıca burada çok güzel Kütahya'nın jeotermal su alanları bulunan güzel Ilıca'sı var, Yoncalı'sı var. Yoncalı'ya bir karavan kamp merkezi yaptık. Ilıca'ya hızlıca dokunuş yapalım dedik. Bir halk marketi açalım dedik, orada bir ihtiyaç var. Kültürel faaliyetler yaptık. İnsanları kaynaştırdık. Etkinlikler yaptık. İstanbul Yeşilçam klasiklerinden filmler izlettik. Kültür-sanat faaliyetlerinde daha çok tiyatrosundan tutun da sinemasına varana kadar açık alanda açık hava sineması da gösterim dahil etkinliklerle insanları kaynaştırdık.
Kütahya düşük gelirli insanların yoğunluklu olduğu bir kent
Ardından tabii ki bir hemen kent lokantası açtık. Çünkü Kütahya düşük gelirli insanların yoğunluklu olarak bulunduğu, orta gelir tuzağı bağlamında çok önemli bir il. Ve Kütahya bu alanda açılım yapması gerekiyordu. Biz de 4 kap yemeğin 65 lira olduğu bir kent lokantası açtık. Hemen yanına da bir kent kahvesi açtık ve o kahvede de çay 3 liradan satılıyor. Yani çayın bile bardağının kaç para olduğu biliniyor. İnsanlara dokunmak esastır. Gönüllere dokunmak esastır. Bu bağlamda devam ettik. Peşinden belediyemizin tesislerinin olduğu yerlerde bağışlarla, Kütahyaseçim döneminde de banklarda ve parkta ve garda yatan insanlarımız vardı, güzel insanlar vardı, dostlarımız vardı bizim, biz o gün söz vermiştik onlara sizlere mutlaka konuk evi açacağız diye.
Kent lokantası ve kent kahvesi açtık: Dört kap yemek 65 TL, çay 3 TL
Ve hemen hızlıca konuk ev açtık. Erkek konuk evi. Altı daireli, üç katlı ve her katta daireli de dört kişi olmak üzere 24 kişinin kalabileceği bir mekan açtık. Onları tesislerimizde ağırladık. Şimdi kadın konuk evini tamamlıyoruz ve 20 Aralık gibi onu açacağız. Peşinden iki tane aile yaşam merkezi olarak aile yaşam merkezi açacağız. Orada da çocukları olan kadınlarımız var iki ailemiz. Onları barındıracağız. Şu anda misafirhanemizde ağırlıyoruz. Bunlar çok kıymetli. Çünkü insanlar yatağa aç giremez anlayışımızda. Yani sokakta kalan insanımız olamaz. Bu bağlamda bizim sosyal dokunuşlar yapmamız gerekiyordu. Bunları hızlıca yapmaya başladık. Ve bu çerçevede bir uyanış oluştu, bir güven oluştu bizlere karşı. Ve bizi destekleyip de oy veren bütün halkımıza gerçekten çok müteşekkiriz. Onlarla birlikte çok güzel başarılar imzalar attık. Bunlar kıymetli olan şeylerdi. Ve önümüzdeki döneme bu ciddi bir hazırlıktı.
Konuk evi açıldı, Aralık'ta kadın konuk evi açılıyor, ikinci kent lokantası ve kent kahvesi de bu ay hazır
Hemen yakın bir zamanda şu anda yürüttüğümüz kent kafesini, kent lokantasının ikincisi şu anda hazır. Onu açacağız yine Aralık ayı içerisinde. 20 Aralık gibi planlıyoruz. Ondan sonra da Kütahya'da ve bütün hinterlandı ilçeleriyle birlikte inceleyerek sadece glutensiz yemeklerin de yapılacağı ve çölyaklılara, glutensiz ürün tüketimi isteyen herkese, ürünlerini alabileceği bir yer açılacak. Ocak ayı gibi de onu planlıyoruz. Dolayısıyla biz halkımızın bütün istek ihtiyaçlarını da dinliyoruz. Bu bağlamda ııı üzerine çok ciddi çalıştık.
Gastro Kütahya tescil belgesi aldık, yöresel ürünleri sunduğumuz bir merkez açtık
Bir astro Kütahya adında marka tescil belgesini de aldık. Kütahya'nın bütün yöresel yemeklerini misafirlerimize sunduk. Böyle bir yeri açtık. Eskişehir üzerinden ya da İstanbul üzerinden Kütahya'ya girişte 10. kilometrede bulunan yerimiz var ve orada bütün yöresel yemeklerimizi bulabilirsiniz. Yakında da Kütahya'ya yöresel dediğimiz el sanatları anlamında 15 başlıkta İğne Oyası'ndan dikişine nakışına varana kadar bizim Osmanlı dönemindeki kıyafetlerimizin düğün, nişan kıyafetlerimiz olduğu, dikildiği elli tane işliğin olduğu iş merkezinin olduğu yerler açılacak ve showroom'un olduğu o yer açılacak. Bunun için orada Gastro Kütahya açıldı. Bir hazırlık bir evresiydi. Peşinden e-ticaret sitesi kurduk. Hızlıca Kütahya'nın tüm yöresel ürünlerini burada satıyoruz şu aşamada. Yöresel yemeklerin de ambalaja pakete girilerek de şu anda üretim izinleri de alınarak ciddi bir şekilde potansiyel oluşturacak gıdaları da o kapsama aldık.
Yöresel el sanatları, kooperatifler...
Tarhana'dan, Erişti'den, Mantı'dan başlayan süreçleri de kattık. Ve Kütahya'da farklı farklı kooperatifleri de desteklemeye başladık. Üreten kadınların kooperatifini destekledik. Ürünlerimizi onlardan aldık. Onlara bir pazar oluşturup onların da arz devamlılığını sağlayıp ve bütünleşik bir yönetim modeli oluşturmaya çalıştık. Çünkü kadınların mutlaka desteğini de almak gerekiyor. Onların üretime odaklanmasını da sağlayıp iş birliğine gitmek gerekiyor. Bu alanda da belediyemizde de, etüt proje müdürlüğümüzde de biz projeler yazıyoruz bu tür kooperatifler için, işbirliği yaptıklarımız yerlere. Örneğin şu anda 3 milyon TL'lik bir proje yazdık, ajansımıza sunuldu ve bakanımızın masasında şu anda onay bekliyor, değerlendiriliyor. Dolayısıyla biz süreci bütünleşik düşünüyoruz. Kırsal, kentsel kalkınma turizmi de için alacak bir kütahya da değişimin nüvelerini atmaya başladık, oluşturmaya başladık.
Gökhan Biçici: Peki, Tasarruf Genelgesi'nin sınırlayıcı etkisine rağmen dokunuşlarla bir takım değişim anlamına gelecek adımlar atıyorsunuz, faaliyetler hayatta geçiriyorsunuz. Sosyal belediyecilik tabii öne çıkıyor doğal olarak. Kent lokantası, halk market gibi örnekler de verdiniz sosyal tesislerden. Bir diğer mesele de iklim krizi. İnsanlığı bir bütün olarak tehdit eden bir krizden bahsediyoruz ve dünyanın her tarafında giderek günlük hayatta öne çıkan bir gündem haline geliyor. Türkiye'de de yerel yönetimler dendiğinde belki bundan 10 sene önce daha soyut, orta vadeli, uzun vadeli hedeflerden bahsedilirken bugün artık günlük hayatımızı doğrudan doğruya tehdit eden bir sorundan bahsediyoruz. Şimdi siz de 'çevreci ve eşit belediyecilik' hedefini öne çıkartıyorsunuz. Planda da öyle, stratejik planda da keza öyle. Bu cephede Kütahya, enteresan da bir kent yani pek çok açıdan. Madenleriyle, enerji potansiyeliyle vs. Bir dönüşüm stratejiniz var mı? Burada neler öne çıkıyor? Güneş Enerji Santralleri var üç tane benim bildiğim Kütahya'da.
Eyüp Kahveci: Evet, var.
Gökhan Biçici: Bu açıdan nasıl bir planlamanız söz konusu? Neler yapmaya başladınız ve neler yapacaksınız?
Kütahya üç GES var, sürdürülebilir enerji ve iklim hepimiz için çok kıymetli
Eyüp Kahveci: Şimdi şöyle söyleyeyim, biz de bahsettiğiniz gibi daha önceden, bir önceki dönemde Kütahya'mızda belediye tarafından yapılmış, belediye yönetimi tarafından yapılmış üç tane güneş enerjisi santralimiz var. Şimdi bunun için yeni düşüncelerimiz de elbette var. Bir kere ekoloji çok önemli hepimiz için. Kütahya'da bu bağlamda biz sürdürülebilir bir enerji, bir iklim hepimiz için çok kıymetli olacak. Türkiye'de bir 10 yıllık, 15 yıllık, 20 yıllık projeksiyonların çok iyi yapılması gerekiyor. Göreve geldiğimiz zaman bizim taahhütlerimizden bir tanesi Kütahya Planlama Ajansı, İstanbul'daki İstanbul Planlama Ajansı gibi üniversitelerden akademisyenler, uzmanlar, bilirkişiler, değişik meslek mensuplarının bir araya gelip bir şehrin gelişimini doğru kurgulaması gerekiyor. Ve vizyoner kişiye sahip kesimlerle bir şehre dokunmak çok esas. Tabii ki Kütahya'da bir deprem kuşağı var. Deprem birinci derece öncelikli bir yerdir bu anlamda. Ve bu bölgeye ne zaman tekrar bir deprem görür bilmiyoruz ama buna da hazırlanmak gerekiyor.
"Sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planı çalışmalarımız son aşamaya geldi"
Bunun da üzerine iklimi de eklemek gerekiyor. Bizim öncelikle sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planı çalışmalarımızı başlattık. Son aşamaya gelindi ve Kütahya olarak sera gazı envanter raporunu da hazırladık. Şu anda sera gazı azaltım planını da çıkardık ve uyum planı çalışmalarımız devam ediyor. Yani müthiş bir gayret var bizde. Bu gayretle birlikte de gelecek odaklı kuşaklara iyi bir çevre bırakmak hepimiz için çok kıymetli. Tabii ki bir taraftan iklim değişikliği varken iklimden etkilenen konuları çok iyi masaya yatırmamız gerekiyor. Ciddi bir su havzası olarak bilinir Kütahya ama 2035-40-45'li yıllara doğru bir projeksiyon yapıldığında Kütahya'da bir 15-20 yıllık sürede su sorunuyla karşılaşacağımız gözüküyor. Biz bugün Kütahya'da Deli Su İşleri'yle birlikte ciddi bir işbirliği yaparak onlarla birlikte su çıkması muhtemel bölgelerle ciddi bir tespit ve çalışmalar yapıldı. Şimdi sondaj çalışmalarına geçiyoruz.
Çevre ve İklim farkındalığı için okullarda eğitimler başladı
Kıymetli olan bir çalışma. Çünkü yine tekrar biraz önce tasarruf tedbirlerinden bahsetmiştik. Yine ülke genelinde biliyorsunuz o kapsamda şehrin şebeke suyuyla sulamanın mümkün olduğu mertebede yapılmaması için bir tavsiye var. Bu önümüzdeki döneme doğru daha bu tavsiye artık bir yaptırma doğru da gidecek. Mecburuz buna. Kurakçıl bitkiler, kurakçıl peyzaj hep bütün Türkiye'nin üzerinde çalışması gereken önemli bir çalışma olacak. Bir taraftan bizlerin tabii ki trafik var, buradan çıkan emisyonlar, gazlar var, seragaz etkisi için hepimizin çok ciddi masa ve saha çalışmaları yapması gerekiyor. Ve önemli olan bizim bu bağlamda Türkiye'ye de Her ilin, ilçenin sorumluluğu var. İnsanların da var. Biz bu bağlamda tek tek eğitime başladık şu anda okullarda. Çocukları bilgilendirme çalışmaları, eğitimler başladık. Sosyal medyalarda görebilirsiniz bunları. Halkımızı, tabii ki küçükten başlayarak, ağaç yaşken eğilir mantığı gibi çocuklarımıza, ailelerimize ayrı ayrı programlar planlıyoruz. Ve iyi bir çevreci belediyeyi anlayışına odaklanmamız gerekiyor.
"Danimarka'yla verimli ısıtma ve soğutma proje yürütüyoruz"
Biz de bu anında Kütahya olarak bunun dışında değişik projeler yazılarak Örneğin Danimarka'yla yürütmekte olduğumuz bir proje var. Bu proje verimli ısıtma ve soğutma projesi. O yüzden bu da tabii ki düşük karbon odaklı bir çalışma. O yüzden bizim şu anda jeofizik çalışmaları bir taraftan yürüyor, değerlendirme çalışmaları yürüyor, ona uygun olarak yani altyapı, üst yapı çalışmaları var. Ve süreci hakikaten yönetme noktasında bilinçli bir ekibe sahibiz belediye olarak, Kütahya Belediyesi olarak.
Atık getirme merkezi geçen hafta açıldı, 13 farklı türde atık kabul ediliyor, ileride evlere bu konuda sorumluluklar getireceğiz
Onun dışında daha geçen hafta atık getirme merkezimize hizmet açtık. Ve 13 farklı türde atığın kabul edileceği bir mekan oluşturduk ve bu bağlamda ayıklayarak ekonomiye kazandırma var. Yoksa doğayı biz bir depo merkezi gibi görüp her şeyi doğaya atamayız. Bu bağlamda tabii ki bilinçlendirme, o yüzden önemli aileleri çocukları eğitiyoruz. İleride evlere de bu konuda sorumluluklar getireceğiz, hanelere. Mecburuz buna bu çalışmaları yaparak bizim özellikle atıkları, önce atık oluşturmama, oluşturuluyorsa kaynağında yok etme, kaynağında yok edilmiyorsa kaynağında ayrıştırma, ayrıştırdıktan sonra da ekonomiye kazandırma aşamalarını hızlıca yönetmemiz gerekiyor. Üzerine çok ciddi çalışıyoruz.
Gökhan Biçici: Gri hat projesinden bahsediyorsunuz, stratejik plandan aslında. Yani bu halde onu tarif ediyorsunuz. Atık su arıtma tesislerinde arıtılan suyun tekrar kazandırılması... O ikinci çok büyük bir projemiz.
Atık suyun arıtılarak sulamada kullanılması projesi: 'Gri Hat'
Eyüp Kahveci: O çok büyük bir projemiz, uzun vadeli bir proje. Çünkü olay şu. Tabii ki uluslararası raporlar var. Bu raporların tabii ki çok sağlıklı bir şekilde incelenmesi ve incelendikten sonra da bu raporlara odaklı bizim gelişim planlamalarımızı yapmamız gerekiyor. O bahsettiğiniz gri hat, biz ona halk dilinde griye atlıyoruz am, arıtılmış suyun, atık suyun tekrar arıtılarak bir sulamada kullanılması, iki tarımsal amaçlı olarak yine kullanıma uygun hale getirilmesi. Bu büyük bir proje, vizyon projesi. Bunlar bize çok değer katacak. Çünkü suyun çok kıymetli olacağı bir döneme giriyoruz önümüzdeki 15-20 yıllık sürede. Uluslararası raporlarda da bir öngörüsel anlamda küresel ısınma etkisiyle belli bir süre ısınmanın devam edeceği, karların yağmayacağı veya azalacağı bir değişime hazırlığın emareleri noktasında onları değerlendirmek gerekiyor. Ona göre de pozisyon almak gerekiyor. Biz de şu anda onları yapıyoruz.
Gökhan Biçici: Bu stratejik planları incelediğimde belediye hizmet binalarının enerji verimliliği açısından dönüşümü de hep öne çıkan hedeflerden biri olarak dikkatimi çekti. Bu açıdan sanıyorum Kütahya'nın da bir hazırlığı olacaktı.
Eyüp Kahveci: Kütahya Belediyesi binası 2018 yılında tamamlanmış ve hizmete açılmıştır. 2019 yılında yeni gelen belediye başkanı oturmuş. Şu anda biz belediye makamında Kütahya'ya hizmet ediyoruz. Burası akıllı bir bina ve otomasyonla yönetiliyor tamamen her yönüyle. Tabii ki binalarımızı sadece böyle bir kamu binaları değil, bütün binaları da bu noktada gerekli tedbirleri almak gerekiyor. Enerji tüketimi, enerji verimliği çok önemli. Bu bağlamda her açıdan ısıtma ve soğutma bağlamında birlikte düşünmek gerekiyor. Otomasyon odaklı yapıların mutlaka yapılması gerekiyor.
Gökhan Biçici: Kent yönetimine katılımına da biraz değinmek istiyorum. Bir Kütahya İttifakı'ndan bahsettiniz. Başa baş bir seçim sonucuyla belediye başkanı seçildiniz ama şimdi dile getirdiğiniz hedeflere baktığımızda çevre ekoloji konusunda da farkındalığın arttırılması, eğitimler vs. kentte bunu daha kolaylaştıracak paydaş katılımı açısından, yurttaşların kent yönetimine katılım açısından ne tür tedbirler alıyorsunuz, nasıl çalışmalar yürütüyorsunuz?
Kütahya'da kent paydaşları stratejik plan hazırlığına nasıl katıldı
Eyüp Kahveci: Şimdi biz stratejik planı hazırlarken, zaten öncesinde çalıştayla biz buna hazırlanmıştık. 2 senedir revizyon yapıyorduk. 2019'dan itibaren hazırdık zaten. Ancak tabii ki günün koşullarına göre eklentilerle birlikte, biraz önce bahsettiğimiz gibi 13 ana maç bağlamında bağlamını oturttuk. ve bunun üzerine plan hazırlığına geçerken şehrin paydaşları var. Yani sonuç itibariyle Kütahya'mız 67 mahalleden ibaret, 258 bin nüfusu bulunan önemli bir büyüklüğü de bulunan bir şehir. Ve bu şehrin de tabii ki paydaşlarının da istek ve beklentileri var. Ve biz de belediyemizin 30 tane birimi olarak hangi seviyede olduğumuzu önce bir tespit etmeye başladık. Seçim atmosferinde sahada muhtarlarımızla görüşerek bütün mahallelerde belediyelerin yaptıklarıyla ilgili bilgi değerlendirmelerini aldık. Sonradan mahalle olmuş köylerimiz vardı. Onları da ziyaret ederek böyle bir tarama faaliyeti, bir veri tabanına verileri yükleme ve bir hakimiyet sağladık. Belediye hizmetleri noktasındaki beklenti yaklaşımı, bir anket, bu gözlem, bir değerlendirme tekniği olarak görüşme tekniği kapsamında hepsini değerledik. Peşinden gözlemlerimiz sizinle birlikte ve mevcut stratejik planında incelenerek yapılanlar, taahhüt edilenler yöntemiyle üzerine çalıştık. Ondan sonra halkımıza sorduk, anketler yaptık ve kamu kurumu, meslek odaları, olmak üzere sivil toplum örgütleri, halkın beklentisi, üniversite, basın tarafında şehre dair bütün talepler analiz edildi, soruldu ve bu bağlamda da katılımcı bir yönetim çok önemlidir, kıymetlidir ve biz şu ilkeden yola çıkıyoruz. Akıl gönül el birliği yapmak gerekiyor bir konu için. Bu konu üzerine eğilmek adına ve böylelikle hepimiz hiçbirimiz hepimizden akıl değiliz mantığı içerisinde de yürüyerek şehrin mutlaka analiz edilmesi gerekiyordu ve paydaşların seslerine kulak verdik ve onları da alarak stratejik plana dokunuşlarımızı özellikle sosyal bireycilik dokunuşlarımızı beklenti analizleri üzerine yaptık.
Gökhan Biçici: Peki, güzel. Teşekkür ederiz. Başkan Kütahya, merak ettiğim bir kent ola geldi özellikle seçim süreci sonrasında. Sizin eklemek istediğiniz noktalar var mı?
"Kırsal kalkınma, kentsel kalkınma, turizm potansiyeli odaklı bir sacayağı kurguladık"
Eyüp Kahveci: Biz Kütahya'da kırsal kalkınma, kentsel kalkınma, turizm potansiyeli odaklı bir sac ayağı kurguladık. Bu sadece sac ayağını matematikte örüntü denen bir kavram vardır. Aynı o bağlamda gerek ve yeter şart nedir sorusunda sorarak bu bağlamda örmeye başladık. İnanıyorum şu anda Kütahya Valimiz Sayın Musa Işın'ın da önderliğinde bir Turizm master planının sonuna gelindi, taslak halinde değerlendirilerek, üzerine çalışılarak Kütahya'ya ciddi bir katkı yapacak çalışmalar geliyor. Biz de üzerimize düşen görevi fazlasıyla yaparak yerine getireceğiz. ve Kütahya'da özellikle istihdamı da bu sacayağa bağlıyoruz ki küçük sanayi siteleri üzerine de çalışacağız. Şu anda zaten bizim taahhütlerimiz arasında. Özellikle kurslar, seminerler düzenleyerek gençler, kadınlar, engeller gibi dezavantajlı grupları da kapsayıcı bir şekilde halka dokunmamız gerekiyor.
Meclis çoğunluğu Cumhur İttifakı'nda ancak uyumla, ahenkle, birleştirici yaklaşımla yönetmeye çalışıyoruz
Kucaklayıcı, kapsayıcı, birleştirici bir ruhu oluşturmaya çalışıyoruz. Meclis aritmetiği zor. Çünkü AK Parti 16, Milletçi Hareket Partisi 10, Cumhur İttifakı eşittir 26 üyeyle karşımızda. Biz de sadece CHP olarak üçlü bir sacayağa oturmuş mecliste 12 kişiyiz. Uyumla, ahenkle ve inanın birleştirici, bütünleştirici, kucaklayıcı, kapsayıcı bir yaklaşımla meclisi de yönetmeye çalışıyoruz. O Kütahya ittifakı, Kütahya ruhunu bu bağlamda müzakere tekniğiyle ikna yasalarını da kullanarak kazanan bir Kütahya'yı birlikte oluşturacağız. Biz şunu ifade etmiştik göreve geldiğimiz zaman meclis toplantısında "Başarı sizin olsun, başarısızlık da bana ait olsun" demiştim. Ve bu bağlamda bize desteklerinizi sunun demiştim. Meclis üyelerimizle birlikte biz Kütahya'ya dokunacağız. Tabii ki hepsi bir siyasi parti mensubu doğal olarak siyasi görüşlerinde ön plana çıkacağı anlar olacak görüşler fikirler mutlaka bu bağlamda değerlendirecek ama siyaset Kütahya'dan büyük olmaması gerekir. Biz bu bağlamda devam ediyoruz ve Kütahya'nın kazanımını siyasetin önüne koyduğumuz gün Kütahya kazanacaktır. Bunu tüm şu anda AK Partili, Cumhuriyet Halk Partili ve Milliyetçi Hareket Partili meclis üyelerimizle birlikte başaracağız. Beşinci yılın sonuna geldiğimiz zaman güzel bir Kütahya'yı Kütahya'ya bırakacağız inşallah.
Gökhan Biçici: Evet, biz de Kentine İyi Bak programı kapsamında fikri takip de yapmaya niyetimiz var. Belki aylar sonra, belki bir yıl sonra tekrar bir araya geldiğimizde bir fikri takip yapma şansımız da olacaktır. Malum kentler hepimizin içinde yaşadığı, kendimizi var ettiğimiz yaşam alanları ve onların korunması ve geliştirilmesi çok önem taşıyor.
Teşekkür ederiz Sayın Eyüp Kahveci, Kütahya Belediye Başkanı.
Eyüp Kahveci: Biz teşekkür ederiz. Sizler aracılığıyla kamuoyuna güzel bir özet yaptık. 8 ayı bitirdik, 9'uncu ay içerisindeyiz. Bu özeti yapma fırsatı da oluştuğu için biz sizlere çok teşekkür ediyoruz.