Bugün 6 Mayıs Perşembe. Türkiye tam kapanmada bir haftayı geride bıraktı. İki doz aşılananların sayısı 10 milyon düzeyindeyken, aşıların tedariki ile sorunlar devam ediyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bugün “Turistlerin gördüğü herkes aşılanacak” dedi. Türkiye, bir 6 Mayıs’ta daha gençliklerinin baharında idam edilen devrimcileri andı.

https://youtu.be/ycFdlLYjLmc

TÜRKİYE’NİN VE DÜNYANIN GÜNDEMİ AŞI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Almanya’daydı, ülkeye turist olarak gelecek olanların yüreğine su serpen açıklamalar yaptı: “Turistlerin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız.” Türkiye halkının kalan kısmı için ise aşı tablosu pek parlak görünmüyor. Ülke genelinde iki koronavirüs aşısı yaptırarak, bağışıklık kazananların sayısı 10 milyon oldu. Dünyada bugüne kadar yapılan aşı miktarının ise 1,21 milyar düzeyinde olduğu ifade edildi.

Dünyanın koronavirüs gündeminde de aşı var. Bir süredir tartışılan aşıda patent konusu, ABD Başkanı Joe Biden’ın “patentin geçici olarak kaldırılması”na destek vermesi ile yeni bir boyuta taşındı. ABD ve AB yönetimlerinden art arda "aşıda patentin geçici olarak kaldırılması" mesajları geliyor. .

Tam kapanmanın uzatılacağı ve 19 Mayıs tatili ile birleştirileceği iddialarına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’dan yalanlama geldi, Oktay “Gündemimizde yok” dedi. Öte yandan İzmir Tabip Odası yöneticileri, Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan düzenleme ile sağlık hizmetlerine zam yapıldığını açıkladı.

#dokuz8SİVİLTOPLUMSAATİ I HAYVAN HAKLARI HANGİ YÖNE GİDİYOR?

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Fatma Biltekin'in, gazeteci Gürkan Özturan'ın sunduğu dokuz8SİVİLTOPLUMSAATİ programına katıldı. Programda hayvan hakları ile ilgili gelişmeler, avcılıktan deney hayvanlarına geniş bir yelpazede ele alındı.

https://www.youtube.com/watch?v=plx0reWYC1I

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLARI

6 Mayıs 1972’de idam edilen Türkiye gençlik hareketinin liderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan bu yıl da unutulmadı.

Merkez Bankası, bugünkü Para Politikası Kurulu’nda çizgisini değiştirmedi, politika faizini yüzde 19'da sabit tuttu. Bugün kredi ve burs ödemelerini alan öğrenciler ile bayram ikramiyeleri ödenen emeklilerin mutlu günüydü. İstanbul Zeytinburnu'nda 5 katlı bir bina çöktü. Binanı yıkılmadan hemen önce kolonlardan gelen gürültüler nedeniyle boşaltılması can kaybını önledi. 2014 yılında yaşanan IŞİD saldırısından beri kapalı olan Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nun yeniden açılması gündemde.

Atına'da 1 Mayıs

Komşu Yunanistan’da ise gecikmeli 1 Mayıs yürüyüşü vardı. Ortodoks Hristiyanların Paskalya tatili dolayısıyla ertelenen 1 Mayıs yürüyüşü bugün yapıldı. Kolombiya günlerdir iktidara direnen halkın isyanı ile sarsılıyor. Polisin açtığı ateş sonucu en az 24 kişi yaşamını yitirdi.

Bir süre önce “dijital kavimler göçü”ne yol açan Whatsapp gizlilik sözleşmesinde sona geliniyor. Daha önce verilen süre 15 Mayıs’ta dolacak, gizlilik sözleşmesini kabul etmeyenlerin hesabı silinecek.

#dokuz8GÜNDEMAKDENİZ I ÇUKUROVA'DA YAŞANAN SON GELİŞMELER

Çukurova bölgesinde yaşanan son gelişmeler, #dokuz8GÜNDEMAKDENİZ programında konuşuluyor. Habere Güven Genel Yayın Yönetmeni Güven Boğa ve BirBuçukTV Genel Yayın Yönetmeni Armağan Kabaklı'nın bu haftaki konukları Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kenan Doğan ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut.

https://www.youtube.com/watch?v=jIezqGZjhss

#dokuz8 YENİ YAZARLARLA BÜYÜYOR

Cemil Aksu, Meltem Yılmaz, Bekir Güneş ve Doğancan Ülker'in ardından bugün de siyasal iletişimci Emrah Çetin ilk yazısıyla #dokuz8'de yerini aldı. Emrah Çetin, "Bir siyasal iletişim faciası: AKP’nin Yalan Üretim Merkezi" başlıklı yazısıyla iktidarın animasyonlu reklam girişimini yazdı.