Filiz Ceritoğlu Sengel, 1981 yılında İzmir'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Selçuk'ta tamamlayan Sengel, 1999 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. Tezli özel hukuk lisansını tamamladıktan sonra fikir ve sanat eserleri hukukunda uzmanlaştı. Ardından marka ve patent vekilliği sınavlarında başarılı olarak bu alanda da yetki kazandı.

Sengel, İstanbul'da avukatlık stajını tamamladıktan sonra 2007 yılında Selçuk'a dönerek kendi hukuk bürosunu açtı. 2009 yılında yerel seçimlerde CHP Selçuk Belediye Meclis üyesi seçildi. 2009-2014 yılları arasında hukuk, AB uyum, eğitim, kültür ve spor komisyonlarında üyelik, encümen üyeliği ve divan katipliği görevlerini üstlendi. 2010 yılında kurucu başkanı olduğu Sürekli Eğitimi ve Kişisel Gelişimi Destekleme Derneği'nin halen başkanı olarak toplumsal eğitim alanında çalışmalar yürütüyor.

2014 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir ve Selçuk Meclis üyesi olan Sengel, 2014-2019 yılları arasında CHP Grup Başkanvekilliği, İzmir Büyükşehir Meclisi denetim komisyonu üyeliği, hukuk komisyonu üyeliği ve divan katipliği görevlerini üstlendi. Aynı tarihler içerisinde Selçuk Belediye Meclisi'nde hukuk komisyonu başkanlığı, imar komisyonu üyeliği, spor, eğitim ve kültür komisyonu üyeliği ve kadın erkek eşitliği komisyonu başkanlığı görevlerini de yürüttü.

2019 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde CHP Selçuk Belediye Başkanı seçilen Sengel, Selçuk'un ilk kadın belediye başkanı oldu.

Sengel'in "Fikir ve Sanat Eserleri Hukukunda Mimari Eserler" ve "Fikir ve Sanat Eserlerinde İntihal ve Esinlenme" adlı iki kitabı bulunuyor.

Sengel, 2007 yılından bu yana Vasıf Gökhan Sengel ile evli ve bir kız çocuğu annesi.