Tam kapanmanın ardından TBMM açıldı ve siyaset gündeme damgasını vurdu. CHP, İyi Parti, MHP ve HDP gruplarında mafya siyaset ilişkilerinden, derinleşen yoksulluğa pek çok konu ele alındı. TBMM Genel Kurulu’nda ise Filistin oturumu vardı. Covid-19 pandemisi ve aşılama çalışmaları ile ilgili son gelişmeler ve günün diğer başlıklarını sizin için derledik.

https://youtu.be/-bmuW9D6XtY

SİYASETİN GÜNDEMİ MAFYA VE YOKSULLUK

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP-MHP iktidarının pandemi politikalarını eleştirdi, halkın yoksulluğa itildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, Kolombiya'dan kokain getiren gemiyi sordu, AKP-MHP iktidarını “mafyaya, uyuşturucu kaçakçılarına siyasi destek” vermekle suçladı.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in hedefinde halkı yoksulluk ile baş başa bırakan iktidarın “helallik’ talebi vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Helallik alamazsın” diyen Akşener, Erdoğan’ı Netenyahu’ya benzetti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in gündeminde ise Sedat Peker’in suçlamalarda bulunduğu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu vardı. Özel, “Yiğitsen Meclis'te Soruşturma Komisyonu kuralım” çağrısı yaptı. MHP lideri Devlet Bahçeli, “üçüncü ortak mafya” eleştirilerine tepki gösterdi. MHP'nin "mafyayı tanımadığını, takmadığını, anlamadığını" iddia etti, CHP’yi suçladı. HDP Eş Başkanı Sancar da, grup konuşmasında yolsuzluk ekonomisi ve ağır yoksulluğun emekçi halklara adeta Kerbela’yı yaşattığını söyledi.

Bu arada, Kobane davasında ikinci duruşma görülürken, Selahattin Demirtaş: "Mahkeme heyetinin çeviride sahtecilik yaptığını söyledi. "Bir adil yargılama davası ile karşı karşıya değiliz" diyen HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da, "Burada gerçekler çarpıtılıyor. Çarpıtılan gerçekler üzerinden bu süreç yürütülemez" diye konuştu.

GÜNÜN YAZISI / YAP-SİL İLETİŞİMİ

Avrupa Siyasi Danışmanlar Derneği üyesi, siyasal iletişim uzmanı Çağdaş Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Enjoy! I'm vaccinated” kampanyasını #dokuz8 için “Yap-Sil iletişimi” başlığıyla kaleme aldı.

TTB: GENELGELERDEN HASTALIK VE YOKSULLUK ÇIKIYOR

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu tam kapanma ve yeniden normalleşme sürecini değerlendirdi, “Genelgelerden hastalık ve yoksulluk çıkıyor” değerlendirmesi yaptı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Okyay “açılma kararı alınmasından haberleri olmadığını” söyledi, kapanma döneminde uygulanan ped ve alkol yasağının bilimsel olmadığını dile getirdi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da, tam kapanmadaki yanlış uygulamaları eleştirdi, ters tepebilecek tedbirler olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 10 milyon doz Sinovac aşısının bu hafta, 30 milyon doz Biontech aşısının Haziran ayında geleceğini duyurdu.

Bugün salgın tedbirleri konusunda ilginç bir çıkış da yaşandı. Viranşehir Cumhuriyet Savıcısı Eyüp Akbulut, bazı salgın tedbirleri, maske zorunluluğu ve aşı hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

CHP, kendi bakanlığına dezenfektan satmakla suçlanan eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan için araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Ankara Valiliği önünde ise bar esnafının eylemi vardı. Polis bar esnafının açıklamasına engel oldu, ceza yazdı.

Gazeteci Adnan Genç, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

CANLI YAYIN / #dokuz8GÜNDEMDİYARBAKIR

Gazeteci Bekir Güneş'in sunduğu #dokuz8GÜNDEMDiyarbakır programında haftanın konukları Avukat Haldi Mızrak, Van Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği (VOSİAD) Başkanı Şemsettin Bozkurt ve Gazeteci Oktay Candemir oldu. Esnaf destek paketine tepkiler ve AİHM’da karara bağlanan Deniz Naki davası konuşuldu.

https://www.youtube.com/watch?v=rJedL9hfln4

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN DİĞER BAŞLIKLARI

Boğaziçili öğrencilere çikolata dağıtan Volkan Gazioğlu rektör danışmanı oldu.

Oktay Güler isimli erkek, bir kadını alıkoyarak 7 ay boyunca cinsel şiddet uyguladı.

Thodex Şirketi'nin finans departmanında çalışan Rana Azap'ın ardından, şirketin yazılımcısı Oral Çınar da Sarıyer'de gözaltına alındı.

DSÖ ve ILO’nun araştırması uzun çalışmanın öldürdüğünü ortaya koydu. Haftada 55 saat çalışmak kalp krizi riskini yüzde 35 artırıyor.

Günün önemli ve sevindirici haberlerinden biri Haydarpaşa’da süren Khalkedon kazılarından geldi. Haydarpaşa Garı'nda devam eden arkeolojik kazılarda 2 bin 400 yıllık anıt bulundu.

CANLI YAYIN - #dokuz8EKOLOJİ

Milas’ta tehdit altındaki İkizköy Akbelen ormanı için direniş devam ediyor. Muğla Çevre Platformu üyesi Deniz Gümüşel ve İkizköy sakinleri bu akşam #dokuz8EKOLOJİ’de direnişlerini anlatıyor. Gazeteci-ekolojist Cemil Aksu'nun sunduğu program saat 22.00’de.