Yalnızca seçim dönemlerinde akıllara gelen Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorunu, seçimler bitince bir anda seçimi kazanan siyasi iktidar tarafından unutulan hatta bunun üzerine hiç söz verilmemiş gibi cevaplar verilebilen bir konu haline gelebiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT konusuna dair hiçbir açık kapı bırakmadan 2019 ‘da şu sözleri söylemişti.
“Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili olarak şu ana kadarki en net açıklamasını yapan Erdoğan, bu kişilerle ilgili olarak, "Ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun" dedi.
Ancak Cumhur İttifakı bileşenlerinden ve Erdoğan ‘ın cumhurbaşkanı seçilebilmesinde en büyük rolü üstelenen MHP seçimlerde EYT ‘lilere söz vermişti. Hatta genel başkanları Devlet Bahçeli’nin fotoğrafının da yer aldığı “EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN MAĞDURİYETLERİ GİDERİLİCEK” yazan devasa bilboard hala akıllarımızda. Sonrasında ise ses soluk kesildi. Şu an MHP’den ihraç edilen ve Demokrat Parti milletvekili olarak mecliste yer alan Cemal Enginyurt ‘un açıklamaları ve birkaç bireysel önerge dışında bu konu tamamen kaderine terk edildi.
CHP ve İYİ Parti’nin kanun teklifinde ise ilk önce destek veren MHP daha sonra birilerinin düğmeye basmasıyla ikinci turda çekimser oy kullanarak, AKP’lilerin oyları ile EYT’lilerin mağduriyetlerinin devam etmesi konusunda karar verilmiş oldu. Böylelikle birçok MHP‘li milletvekillerinin seçim sonrasında sosyal medya etkileşimi almak dışında bir hedefi olmadığı ortaya çıkmış oldu.
Türkiye’nin en dinamik, en örgütlü seçmen kitlelerinden biri olan EYT ‘liler cevabını yerel seçimde fazlasıyla vermiş oldu.
EYT nedir?
EYT sorunu 1999'da DSP, ANAP ve MHP koalisyon hükümeti tarafından kabul edilen ve emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile yaratıldı. 8 Eylül 1999 gününe kadar işçiler emeklilik için iki şartı yerine getirmesi gerekiyordu: Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısı.
"Yapılan değişiklikle emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60'a, prim gün sayısı ise 7000 güne yükseltildi. 8 Eylül 1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58 erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen kademeli geçiş süresi getirildi."
Kısacası devlet kendi yapmış olduğu iş sözleşmesini iş yaparken bozmuş oldu ve çok ciddi mağduriyet yarattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT hakkında yaptığı bir konuşmada, "SGK hesaplarına göre emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. Bunun yıllık maliyeti 26 milyar liradır" demişti.
Eyt’liler ise Yaptığımız çalışmaya göre bunun kamuya yıllık maliyeti 8 milyar TL civarında olacak. Bunu karşılanabilir buluyoruz. Cumhurbaşkanımızın yanlış bilgilendirildiğini düşünüyoruz." diyerek cevap verdi.
Her ne olursa olsun müteahhitlere milyarlarca Türk Lirası vergi indirimleri yapabilen ve her fırsatta ekonomi yükselişte diyen Akp hükümeti konu emekçilere gelince sessiz kalması, EYT mağduriyetinin ekonomiden dolayı değil, bir tercihten dolayı olduğunu tekrardan gözler önüne seriyor.
Kullanılmayan havalimanlarına, geçilmeyen köprülere, oto yollarına geçiş ve uçuş garantileri verilerek israflarla ekonomiyi yönetmek yerine emekçilere bütçe ayrılması birçok sorunu çözüme kavuşturacaktır.
EYT’yi çıkartıp, insanca yaşanabilir bir emekli ücreti verilse ortada işsizlik diye bir şey ana gündem olmaktan çıkacaktır.
Dedikleri gibi “İtibardan tasarruf olmaz “ ! Ancak en iyi itibar, yandaş müteahhitlerden değil, halk için çalışıp, halktan takdir alabilmektir!