Bugün 25 Ocak Pazartesi. Türkiye yeni bir haftaya pandemi ve aşı tartışmaları ile esnaf eylemleriyle başladı. Hem Türkiye’de, hem dünyadaki durum ile ilgili açıklanan veriler pandeminin var olan ekonomik eşitsizliği çok daha şiddetli hale getirdiğini gösteriyor. Aşılama için yeni dozlar İstanbul’a ulaşırken, “normalleşme için henüz erken olduğu” ifade ediliyor.

İşte öne çıkan başlıklar ile Günden Kalan’lar...

ESNAF EYLEMDE, YOKSULLUK ZİRVEDE

Pandeminin vurduğu kafe bar turizm esnafı ve çalışanları bugün 5 ayrı kentte eylemdeydi. Eylemlerde önlemler alınarak yasakların kaldırılması istendi. Bir araya gelen kafe bar ve turizm emekçileri, "aileleriyle birlikte 5 milyon insanın açlığa, yokluğa mahkum olduğunu" dile getirdi. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz ise yeme içme sektörü için normalleşmenin erken olacağını savundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde esnafın kredi borç taksitleri vardı. Halkbank’ın verdiği bakanlık destekli kredilerin taksitler 6 ay süreyle ertelendi. Taksit ertelemesi sorunları çözmekten uzak bir adım olarak yorumlanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Kepenk kapatan esnaf yok” sözü, aynı gün açıklanan Cumhurbaşkanlığı resmi verileriyle yalanlandı. Bu verilere göre, 2020’de kapanan şirket sayısı bir önceki yıla göre yüzde 43.6 arttı, borcunu ödeyemeyen gerçek kişi sayısı 3,4 milyona yükseldi. https://youtu.be/X9LNGqNUXqo Pandemi sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde ekonomik verileri olumsuz etkiledi, var olan eşitsizliği artırdı. Oxfam tarafından bugün açıklanan rapor, eşitsizliğin tüm dünyada şiddetlendiğini ve ortaya koydu. Rapora göre, sadece en zengin 10 kişinin gelir artışı ile bütün dünyayı koronavirüse karşı aşılamak mümkün.

GÜNDEN KALAN'DA GÜNDEM ESNAF EYLEMLERİ VE YOKSULLUK

Günden Kalan programında bugün gündemde esnaf eylemleri, pandeminin ekonomiye etkiis ve dünya genelinde artan yoksulluk var. Gazeteci Mustafa Kara ve ekonomist Enes Özkan, Bekir Güneş'in gündeme dair sorularını yanıtlıyoruygulanacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılamada sıranın 80 yaş üstü yurttaşlara geldiğini duyurdu. Yeni bir gelişme de aşı sayısı ve dağılımın gösteren Aşı Haritası’nın erişime açılması oldu. Türk Tabipleri Birliği ise Sağlık Bakanlığı’ndan şeffaf olmasını istedi ve aşılama ile bilgileri talep etti.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Gine açıklarında kaçırılan Türkiyeli denizciler ile ilgili girişimler sürüyor. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, deniz korsanlarının kaçırdığı Türk denizcilerin en kısa zamanda kurtarılacağını söyledi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelere 5 yıl aradan sonra yeniden başladı. Kıta sahanlığı, adaların silahsızlanması gibi sorunlar ele alındı. Siyasi kararlara imza attığı için sık sık eleştiri konusu olan Ebubekir Şahin, bugün yeniden Radyo ve Televizyon Üst Kurulu başkanlığına seçildi. Erkek şiddetiyle ilgili haberler bitmek bilmiyor. İstanbul Esenyurt’ta 17 yaşındaki bir kız çocuğu bir otelin 8. Katından şüpheli biçimde düşerek yaşamını yitirdi. Yanında bulunan 4 kişi gözaltına alındı. Denizli’de 14 yaşındaki çocuğu istismara maruz bırakan erkek, mahkemede hakkındaki iddiaları reddetti ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. İngiltere’de ise çocuk istismarı yapanlara yönelik opreasyonlarda son 10 ayda 320 kişinin tutuklandığı bildirildi. Bir Başkadır dizisiyle yeniden popüler olan taverna müziğinin önemli ismi Ferdi Özbeğen'nin hayatı film oluyor. Filmin çekimleri Haziran ayında başlıyor. 

SÜPER LİG'DE 21. HAFTADA YAŞANANLAR

Burak Necip Başar ve Bekir Güneş, haftanın spordaki gelişmelerini dokuz8GÜNDEM Spor programında değerlendirdi.
https://www.youtube.com/watch?v=Hs7yg3nKkh0