Haber: Sabri Kırdar

Sağlık ve Sosyal Hizmet emekçileri olarak kırk sekiz haftadır ‘Vergide Adalet İstiyoruz!’ diye vergide adalet eylemi yapıyoruz ama hükümetin haklı talebimize kayıtsızlığı sürüyor diyen Ekrem Çelik açıklamasının devamında şunları belirtti;

Kamu emekçileri, işçiler, emekliler olarak her gün daha fazla yoksullaşıyoruz, yüksek enflasyon karşısında alım gücümüz eriyor. Biz hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında yaşam mücadelesi verirken şirketler kasalarını dolduruyor. Türkiye, dünyada ücretlerin en düşük olduğu ve gelir dağılımının en adaletsiz olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

Yüksek enflasyon nedeniyle ücretliler ciddi bir alım gücü kaybı yaşarken, öte yanda yine yüksek enflasyon sayesinde şirketler, bankalar kar rekorları kırarken, gelirde adaletsizlik büyürken bir de vergi adaletsizliğinin altında eziliyoruz.

Dünyanın en adaletsiz vergi düzenlerinden biri Türkiye’de. Vergi gelirlerinin büyük bölümünü KDV gibi dolaylı vergiler oluşturuyor. Bu adaletsiz vergileri zengin de fakir de, işçi de patron da aynı oranda ödüyor. İşçi de patron da, sermaye de emekçiler de, zengin de yoksul da marketten alışveriş yaparken aynı oranda vergi veriyor. Vergide adaletsizlik, dolaylı vergilerle büyüyor.

Öte yandan gelirlerimizden alınan vergiler de adaletsiz. Biz işçiler ücretlerimizi almadan peşin peşin gelir vergisi ödüyoruz. Üstelik bu gelir vergisinin oranları çok yüksek. Ama zenginler, patronlar için sürekli vergi afları çıkıyor. Bir kararname ile, bir gecede şirketlerin vergileri sıfırlanıyor.

Bu da yetmiyor, vergi dilimleri bilerek düşük belirleniyor. Bu yüzden ücretiyle geçinen bizler, yıl içerisinde sanki zengin olmuşuz gibi üst vergi dilimlerine giriyoruz. 2000 yılında ilk vergi dilimi brüt asgari ücretin 22 katıydı. Bugün ise yılda toplam 5.5 asgari ücret alınca üst vergi dilimine giriyor ve daha çok vergi ödüyoruz.

VERGİDE ADALET TALEBİZ 48 HAFTADIR SÜRÜYOR

Sağlık ve Sosyal Hizmet emekçileri olarak kırk sekiz haftadır ‘Vergide Adalet İstiyoruz!’ diye vergide adalet eylemi yapıyoruz ama hükümetin haklı talebimize kayıtsızlığı sürüyor.

Hükümete soruyoruz:

İkinci ayında düşen ücretlerimiz, yapılan ek vergi kesintileri kamudan beslenen hangi şirketten kesiliyor diye soruyoruz?

Kamudan yüksek vergi muafiyetleriyle, vergi aflarıyla beslediğiniz, büyüttüğünüz bir avuç şirkete sağladığınız destek ne zaman son bulacak?

Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

Aile Hekimliği çalışanlarından her ay giderek artan oranda % 35 e varan vergi kesintilerine son verilsin. Ücretlerden yapılan vergi kesintileri her ay sabit ve en fazla %15 oranında olsun.

“Eziyet Yönetmeliği”nin iptal edilmesini ve ilan ettiğimiz taleplerin karşılanmasını istiyoruz.

Her hafta çarşamba günleri taleplerimiz için ses çıkarmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz.