Murat Fıratoğlu'nun yönettiği "Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri" filmi, Dünya prömiyerini 81. Venedik Film Festivali'nde “Orrizonti” bölümünde dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Venedik Film Festivali’nde Türkiye’den seçilen tek uzun metrajlı film olan  Avukat Murat Fıratoğlu’nun hem yönetmenliğini hem de oyunculuğunu üstlendiği Hemmenin Öldüğü Günlerden Biri , Venedik’te kazandığı iki ödül ile büyük bir başarı elde etti

Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri, Güneydoğu’da borcunu ödemek için bir domates hasadı sırasında kavurucu güneşin altında durmaksızın çalışan Eyüp’ün hikayesini konu ediyor. Eyüp, Hemme’yle yaşadığı bir çatışmanın ardından radikal bir çözüm arayışıyla şehirde dolaşmaya başlar.

Murat Fıratoğlu’nun ilk filmi ‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’. En İyi Film Ödülü’nü alarak  Nuri Bilge Ceylan’ın gönlülünü kazandı.

Nuri Bilge Ceylan, olanaklar artıkça yapılanlar azalıyor diyerek aslında Hemmenin Öldüğü Günlerden Biri’nin nasıl gönlünü kazandığına dair işaretler verdi. Film dar bütçeli ve yönetmenin akrabalarının, yakınlarının oynadığı bir film. Yönetmen avukatlık mesleğininde toplumunun tüm tabakalarından insanları anlama şansı olduğunu belirtir. Hukuk ve sinema arasındaki bağlantıyla ilgili vurgu yapar.

Ödülü veren jüri Başkanı Nuri Bilge Ceylan; "Bu film iyi bir yapmak için çok fazla olanaklara ihtiyacımızın olmadığını gösteriyor. Bu film insan olmanın ne demek olduğunu gösteriyor. Bütçesi küçük ama çok büyük bir film" yorumunda bulundu.

Hemme Kürtçe Hamit’in seslenme biçimi. Hemme’nin öldüğü günlerden biri Hemme’nin temsil ettiği sınıfsal alanin hergün yeniden ölmesi olarak da okunabilir. Aslında doğum ve ölüm olarak algıladığımız yaşamak hergün bir ölüm ve doğumla gerçekleşiyor olabilir. Film, ölmeden ölmenin yolunu bize öğretiyor ve tarihin çok derinliklerinden gelen bir ana bilgiyi zihnimize nakşediyor. Öldürmek üzere yola çıkan Eyüp gereken sabrı, basireti, itidali, aklın kuvvetini bize sembollerle mi veriyor ki, biz o sembolleri hayatımız boyunca yavaş yavaş çözüp sıradaki ölümümüzü sembolik olarak yaşıyıyoruz.Zamanın bir döngü içinde bütün olasılıklarıyla var olduğu  gerçeğidir. Ölüm olayı bizim için olasılıkları açıklayan dünyanın gerçeğidir. Olasılıklar etrafımızdaki diğer varlıklara ve dünyaya bağlıdır. Eyüp Hemme’yi öldürmek için yolda karşılaştıkları yaşamın sağlaması gibidir.

Kavafis’in, hiç aklından çıkarma İthaka’yı.

Oraya varmak senin başlıca yazgın.

Ama yolculuğu tez bitirmeye kalkma sakın.

Varsın yıllarca sürsün, daha iyi;

Sonunda kocamış biri olarak demir at adana,

Yol boyunca kazandığın bunca şeylerle zengin,

İthaka’nın sana zenginlik vermesini ummadan.

Sana bu güzel yolculuğu verdi İthaka.

Eyüp’ün çıktığı yolculuk Kavafis’in şiirlerindeki mısralar gibidir. Yaşlı adamın yavaşlığında yaşama bakan yönetmen Eyüp Hemme’yi öldürseydi ne olurdu sorusunu sorduruyor.

Murat Fıratoğlu, ödül konuşmasında; "Bu filmi; Gülten Akın, Yaşar Kemal, Ahmed Arif, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Yılmaz Güney’e adıyorum" dedi. Hemme’ler mi  işçiler mi sorusuna verdiği cevap gibidir yönetmenin.

Murat Fıratoğlu’nun Türkiye’li sinemasındaki yolculuğu yeni başlıyor.

Hemmenin Öldüğü Günlerden Biri