Yüzlerce yurttaş habercisi ve gazeteci seçimlerde güvenilir haber akışı için harekete geçiyor: dokuz8HABER seçim izleme merkezi kuruluyor.
Genel seçimlere günler kala pek çok yurttaşın kafasında bir soru işareti var: “Oyum yerini bulacak mı, yoksa demokratik iradem sandık hilelerine mi kurban edilecek?” Bu kaygı seçim ve sandık güvenliği için ciddi bir yurttaş dinamizminin ortaya çıkmasına, yurttaşların sandık ve seçim güvenliği için harekete geçmesine neden oldu. Şu ana kadar “Oy ve Ötesi”, ve “Türkiye’nin Oyları”, yurt dışında ise “Gurbetin Oyları” gibi sivil inisiyatiflere ve muhalefet partilerine on binlerce yurttaş başvurarak sandık başlarında ve seçim merkezlerinde görev aldılar. Seçime saatler kala başvuru oranları da artıyor. Tüm çalışmaların merkezinde öncelikle sandıkların güvenliği sağlamak ve oy kullanma aşamasında sayım ve kayıtlara geçme aşamasına kadar tüm seçim sürecinin güvence altına alınması çabası var.
Seçim güvenliği kaygısı yurttaş dinamizmine dönüşüyor, on binler #sandıktayım diyor
AKP’nin ve Erdoğan’ın bu seçimi bir başkanlık referandumuna çevirmesi ve bu amacına ulaşmak için de HDP’yi barajı altına itmek için giderek daha saldırgan bir kampanya yürütmesi, bu kampanyanın sandıklarda da hile yapmaya kadar varacağı yönündeki kaygıları arttırdı. Çeşitli kaynaklardan gelen “AKP bu seçimlerde sistematik bir şekilde hile yapmak üzere hazırlıklarını tamamladı” yönündeki ihbar vari iddialar da kaygıyı tedirginlik boyutlarına vardırıyor. Bu durum artan toplumsal duyarlılığının ve sandık dinamizminin de temel sebebi durumunda.
Güvenilir bilgi-veri ve haber akışı sandık ve seçim güvenliği için çok önemli
Ancak gerek seçimlerde olsun, gerekse önemli toplumsal olaylarda, doğal afet süreçlerinde olsun çok önem taşıyan bir yön de sağlık ve güvenilir bilgi-haber akışının sağlanması. Sosyal medya bu cephede çok önemli bir zemin sağlıyor. Gezi direnişi sürecinde bir yandan tüm sansürün aşılması için özel bir rol oynayan internet ve sosyal medya, sık sık ‘trollemelere’ de zemin oldu. Seçimlerde de benzer sorunların yaşanması mümkün. Sansürü ve oto sansür dayatmasını aşmak üzere sahneye çıkan yurttaş medyası, bir yandan çok önemli bir dinamizm kaynağı olarak belirgin bir rol oynuyor ama aynı zamanda gazetecilik birikiminden uzak olduğu ölçüde de dezenformasyon zemini haline gelebiliyor. Sırf bu amaçla kurulmuş binlerce trol hesabın varlığı da bir sır değil.
Yurttaş gazeteciliğinin dinamizmi ve gazeteciliğin birikimi #Seçim2015’te de buluşuyor
Tam da bu noktada yurttaş haberciliğinin dinamizmi ve gazeteciliğin birikimi buluşturmak üzere Türkiye’nin ilk yurttaş haber ajansı ağı, dokuz8HABER’in kuruluş süreci başladı. Temmuz 2013’te kuruluşunun ilk adımları Abbasağa Parkı’nda atılmaya başlanan Dokuz8HABER, aradan geçen 2 yıla yakın sürede hiç acele etmeden bir yandan temel haber yayın ilkelerini ve içerik tiplerini geliştirirken, diğer yandan da çok bileşenli ve paydaşlı yapısıyla temel organizasyon yapısını ve iç hukukunu oluşturdu. Bu süreç devam ediyor. 25 farklı bileşen ve destekçinin kolektif emeğiyle inşa edilen dokuz8HABER, şimdiden onlarca yurttaş habercisinin buluşma noktası haline geldi. Test yayınlarıyla ilerleyen dokuz8HABER şu ana kadar 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri, 1 Mayıs 2014 ve 1 Mayıs 2015 yayınları, Soma Faciası günleri özel yayını, Gezi direnişi 1.yıl dönümü etkinlikleri ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimleri olmak üzere 6 test yayını yaptı. Bu yayınların yanı sıra ilk andan bugüne İstanbul, Ankara, İzmir’de hayata geçirilen 7 farklı eğitim programı, 8 Çalıştay, onlarca toplantı ve yüzlerce görüşmeyle çok önemli bir birikim ortaya çıkaran dokuz8HABER şimdi de #Seçim2015#sandıktayım seçim haber ağı ve merkezi kuruluşuyla çalışmalarını yeni bir aşamaya taşıyor. Şu ana kadar yapılan tüm yayınların deneyimlerini de dikkate alarak hazırlıkları yapılan 7 Haziran Genel Seçimleri Özel Yayını şu ana kadar yapılan yayınların en kapsamlısı olacak.
#Seçim2015 özel haber ağı ve merkezi nasıl çalışacak?
dokuz8HABER kolektifi tarafından 30 Mart Yerel Seçimleri için belirlenen #Sandıktayım etiketi, 7 Haziran Genel Seçimleri için de kullanılacak. Ancak bu sefer #sandıktayım etiketi #Seçim2015 ile birlikte kullanılacak. Yayın kapsamında ülke çapında 400’e yakın yurttaş habercisi bir ağ oluşturacak. Bu haber ağı tarafından üretilecek bilgi-veri-görsel ve haberler İstanbul’da Bilgi Üniversitesi’nde, Ankara Mülkiyeliler Birliği’nde ve İzmir’de Medya ve İletişimciler Derneği’nde oluşturulacak haber merkezlerine akacak. Haber merkezlerinde konumlanacak olan 20 editör ise bu verileri ve haberleri doğrulayacak, doğrulanmış haberleri hem Türkiye kamuoyuna sunacak. dokuz8HABER Seçim Özel Yayın Merkezi ve Ağı, çok dilli yayıncılıkla sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da Türkiye seçimleri hakkında güvenilir, kaynağından bilgi/haber almasını sağlayacak.
Haber merkezi İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde kuruluyor
Dokuz8HABER bu çalışmasında İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Kurumsal İletişim Yüksek Lisans programının #SeçimVar projesiyle de işbirliği yapacak ve haber merkezini ortak kuracak.
Nasıl katılabilirsiniz?
Bu çalışmaya dokuz8HABER’in 20’nin üzerinde bileşeni ve destekçisi katılıyor*. Bu bileşenlerin ve destekçilerin aktivistleri, editör ve muhabirleri bu seçim özel ağının doğal editör ve muhabirleri olacak. Ancak çalışma elbette yeni katılımlara da açık. Bu katılımlar hem bireylere, hem de Türkiye’nin veya hatta dünyanın her hangi bir yerinde faaliyette olan yurttaş medyası, alternatif medya kolektiflerine açık. Şimdiden epey başvuru var. Seçim özel haber ağına katılmak isteyenler şu formu doldurabilir: Google docs linki Bu forma www.dokuz8haber.net’ten de oluşmak mümkün. İsteyenler yine [email protected]’a mail atabilir veya dokuz8HABER’in twitter, facebook hesapları üzerinden bize ulaşabilir. *Alternatif Bilişim Derneği, Amed News Agency, Çaylak Haber, Demokrat Haber, Emek Dünyası, Düzce Umut Atölyesi, Haber Vesaire, Kamera Sokak, Korsan Parti, Mahalleler Birliği, Medya ve İletişimciler Derneği, Naber Medya, Ötekilerin Postası, Adalet Arayan İşçi Aileleri (@iscinayetleri), İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya Kulübü, İzmir Ekonomi Üniversitesi Sinema ve Dijital Medya Kulübü, Naber Medya,Sosyal Kafa, Twitter Gazetesi, Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, Yurtsuz Haber, Yön Haber, Yön Radyo, Zete.